Wednesday, March 30, 2011

Maailma kõige lihtsam söök

Kui lapsed on vanaema juures ja lasteaias enam-vähem korralikult söönud, Mees peab kaalust alla võtma ja ise oled õhtuks ennustatavalt surmväsinud, on aeg lüüa käega täisväärtusliku õhtusöögi valmistamisele. Panin täna hommikul leivaküpsetusmasinasse parajalt vett ja paki Küchenmeisteri ciabattapulbrit. Kes ei tea, ciabatta on itaalia leib, meie mõistes küll pigem sepikusarnane. Päris sai ka ei ole. Ei ole öko, valmispulber lihtsal ei ole. Ei ole odavam, ise pärmi ja jahu mõõta tuleks odavam - aga hommik ei ole minu aeg ja kui üks laps tahab 'uua ja teine otsib dsusse taga ja kolmas seletab, mida ta lasteaias teha kavatseb... siis on olulisem kiirus ja lihtsus. On äärmiselt praktiline, et see masin mõistab leiba küpsetada minu poolt soovitud ajaks. Piiks-piiks-piiks ja programmeeritud. Koju tulles oli tuba head lõhna täis. Sõime õhtusöögiks... sooja ciabattat või, juustu ja vorstiga. (tavaliselt sööme sooja toitu) Kalorid ja kaheldav tervislikkus on umbes sama mis tavalise võileiva puhul, aga... Sooja leiba, mõtelge! Värskel küpsetisel on ka nelja-aastase meelest hoopis teine väärtus kui poeleival, mis viilutatuna kilekotist välja võetakse. Kui poeleiva peale tehakse mõnikord nägusid, siis äsjavalminud koduleib või -sai läheb iga ilmaga hästi ja keegi ei kurda, miks suppi ei saa (meie lapsed on supifännid). Isegi ainult võiga on soe leib/sai millegipärast parem kui mis iganes poeleib mis iganes maitsva kattega. Kui Sul ei ole leivaküpsetusmasinat, aga sügavkülm ja praeahi on, siis on hea mõte kergitada tainas valmis, vormida Sulle sobivad küpsetised ja pista sügavkülma. Kui on kiire, tuleb ainult saialine sügavkülmast ahju pista ja nuppu keerata. Meie saame tänu sellisele nipile - tänu sõber D.-le, kes õpetas - niimoodi mõnikord hommikuks kaneelisaiakesi.

2 comments:

  1. see on küll hea idee. Pärmitainaga siis? Aga mis temperatuuriga sügavkülmunud kerkinud saiake ahju sel juhul läheb ja kaua seal on? kas pole ohtu, et kaneelisai pealt sulab ja pruunistub aga seest jääb tooreks?

    ReplyDelete
  2. Pole probleemi olnud. Panen 200 kraadiga, st enam-vähem saia ahjupistmise hetkel keeran nuppu ka. On nii kaua, kuni on pealt paras pruun. Tooreks pole kunagi jäänud, nad on mul tavaliselt ka üpris õhukesed vormitud.

    ReplyDelete