Thursday, March 3, 2011

Väikelastega reisimisest

Meie pere ei reisi laevaga, sest emme jääb merehaigeks. Meie pere ei reisi ka lennukiga, sest emme jääb lennukihaigeks. Meie pere ei reisi rongiga ammugi mitte, sest... emme ei jää rongihaigeks, lihtsalt on rongiliiklus siinkandis hirmus hõre. Meie reisime väikeautoga. Pakiruum on hermeetiliselt pakitud, Tema Titenduse käru - ja vajadust mööda muugi - sõidab katuseboksis ja lapsed on tagaistmel nagu silgud reas. Möödunud suvel käisime Saksamaal. Väikeautoga. Kolme lapsega. Jah.


Ja me säilitasime terve mõistuse.


Ja pärast reisilt tagasitulekut küsisid lapsed mitu kuud, millal me jälle läheme.


Jah, see on võimalik. See on lausa tore.

Meie kogemust mööda olulised punktid mis iganes autoreisi puhul, kui seltskonnas on koolieelikud:
  • harjuta lühemate otstega. Tartu-Pärnu (ilma peatusteta!) on näiteks päris paras katsetamiseks, kuidas lapsed pikemat sõitu kannatavad. 24-tunnise või pikema reisi puhul teete ju niiehknii iga mõne tunni tagant jalasirutamispause, nii et kolme tunni kaupa paigalistumise oskusest piisab küll.
  • treeni eelnevalt sõnakuulelikkust. On selge, et pikk sõit läheb tüütuks, aga kui igasugune virisemine on kindlalt keelatud, on kõigil palju lihtsam.
  • õpeta suuremad lapsed käsu peale kempsus käima. Kiirteel ei saa suvalises kohas autot seisma jätta lihtsalt sellepärast, et kolmene nõuab pissile ja KOHE! Autos võiks olla kaasas ka väike pott, igal pool ei pruugi kemps olla lapsele vastuvõetav.
  • keela ära küsimus "millal me kohale jõuame?"
  • räägi lapsele, et teekond tuleb pikk. Meie lapsed teadsid, et sõprade juurde Kölni lähistele on tarvis sõita terve päev ja terve öö ja siis veel peaaegu terve päev.
  • õpeta laps armastama ettelugemist. Kui Sa ise ei saa/ei taha autos lugeda, hangi eakohaseid plaate, mida kuulata - nii läheb aeg kiiremini.
  • ole valmis ootamatusteks. Läti-Leedu-Poola on riigid, mille tanklates ei pruugi olla titemähkimistuba ega -lauda. Ekstreemjuhul suunati mind Leedu restoranis söögilaua peale mähkima (ei ma ei kasutanud seda võimalust!). Lapsed ei pruugi reisiärevuse tõttu süüa tahta. Ilm võib muutuda ootamatult jne.
  • ära võta autosse joomiseks magusaid jooke ja mahlu, vesi sobib kõige paremini. Magusaid jooke juuakse sellepärast, et maitseb, vett sellepärast, et janu on.
  • võta autosse näksimiseks magusaid ilma täidiseta küpsiseid. Ära muretse purude pärast, lastega reisilt tulles peab niiehknii masinas suurpuhastuse korraldama, aga lihtne küpsis täidab kõhtu ja ei tee plekke.
  • tee peatusi võimalusel kohtades, kus lapsed saaksid joosta ja möllata.
  • ole valmis seletama kõiki asju, mida tee ääres nähakse.
  • ära karda käia kiirsöögikohtades. McDonalds ei ole tõesti sobilik igapäevaseks einestamiseks, aga suure nälja ja suure kiire korral on mäkk või mõni muu taoline koht parem mõte kui võõras linnas teadmata kvaliteediga restorani otsida.
  • räägi lapsele enne reisi võimalikult täpselt, mis toimuma hakkab. Näiteks: me sõidame tädi Magdalena juurde Poolamaale, seal me oleme mitu päeva, sööme ja magame seal, sa oled emme-issiga ühes toas ja saad magada kummimadratsi peal, mis me hiljuti ostsime; seal on kaks väikest tüdrukut, aga nemad ei oska eesti keelt, me peame midagi välja mõtlema, et te ilusti koos mängida saaksite (väikestel lastel on sageli üsna ükskõik, mis keelt mängukaaslane räägib, vähemalt meie umbeestikeelsed lapsed said umbsaksakeelsetega mängitud küll).
  • õpeta laps igas olukorras vanemate lähedal püsima. Kui lapsel on ärajooksmiskalduvus, pane talle selga Sinu telefoninumbriga T-särk või kinnita tema külge hädavajalikud andmed mingil muul moel.
  • ole valmis oma lapse jaoks rohkem olemas olema kui tavaliselt kodus. Võõras ümbrus ja uued kogemused võivad muuta lapse ärevaks ja murelikuks, ka on reisimine väsitav. Laps võib hakata muretsema asjade pärast, mis kodus talle probleeme ei põhjusta, või nutta kukkumise pärast, millle ta kodus mingit tähelepanu ei pööra. Samas on reisimine juba kolmeaastasele arendav ja huvitav kogemus.
  • reisi riiki, kus oled varem käinud ja/või kus on sõbrad ees. On lihtsam.
  • võta kaasa lemmik-kaisuloom. See on tähtsam kui hambahari või päevituskreem. Muid asju saab koha pealt osta, kurvastust kojujäänud mõmmi pärast ei korva peaaegu miski.

No comments:

Post a Comment