Thursday, August 11, 2011

Pärmitaina külmutamine

Ausalt öeldes ei meeldi mulle eriti pärmitainast sõtkuda. On teine selline... tainane töö, pikapeale väsitab ka. Pealegi ei saa ma kolme väikese lapse kõrvalt endale kuigi sageli küünarnukkideni tainas olemist lubada, liiga suur on tõenäosus, et keegi just sel ajal emme abi ja käsi vajab. Saia süüa aga meeldib mulle kohe väga. Seetõttu tundub mõistlik korraga sõtkuda väga palju tainast, aga seda samal päeval küpsetada jällegi mõistlik ei tundu, teatavasti läheb pärmitainasai kõvaks ja kes seda kuivanud koorukest ikka närib.

Üks võimalus on olukord lahendada nii:


  • tee valmis neljakordne kogus tainast Sulle meeldiva retsepti järgi.

  • lase sellel tavalisel kombel kerkida.

  • kui tainas on kerkinud, jaga see neljaks klimbiks ja paiguta iga klimp eraldi sügavkülmakotti (tegelikult kõlbab tavaline õhuke kilekott ka, vähemalt nähtavalt ei juhtu midagi).

  • jäta kottidesse natuke kerkimisruumi, enne kui need pealt kinni seod.

  • vaata, et tainas oleks kotis võimalikult sileda pätsina.

  • pane kotid tainaga sügavkülma, aga jäta kerkimiruumi! Kui Su sügavkülmik ei ole just väga äkilise loomuga, kerkib tainas ka külmas natuke aega edasi.

  • kui soovid hommikul saiakesi küpsetada, võta üks kott õhtul välja, eemalda taina ümbert kott - sellepärast peab olema siledalt, et kott tainavoltidesse sisse ei külmuks - ja pane tainaklimp suuremasse kaussi sulama. On täiesti võimalik, et sulamise käigus kerkib tainas veel. Mina sulatasin toatemperatuuril ja tainaga ei juhtunud midagi halba. Sulamisaeg võiks olla 6-8 tundi, nii igaks juhuks. Kärbeste ja muude elukate vastu kata kauss sulava tainaga köögirätikuga, nii nagu seda värskegi taina puhul teed.

  • küpseta täiesti tavalisel viisil.

No comments:

Post a Comment