Tuesday, September 4, 2012

Kõigepealt tuleb koostada PLN

PLN oli Pratchetti tillude vabameeste ettekujutus paberile pandud lahenduskäigust. Raamatus seisis see umbes nii: "PLN on meil olemas. Nüüd tuleb ainult välja mõelda, mida teha."

Seoses Jõugu Juhi asumisega päevakooli ja Mehe töökohavahetusega tuleb meil nüüdsest igal argihommikul lahendada logistikaülesanne: viige viis inimest ühe autoga nelja erinevasse linnaosasse. Täna läks kogu ettevõtmise peale kõigest Tartu linna piires (linnajõudmine on paratamatus, seda pole mõtet sisse arvestada) ligi tund aega ja optimeerimiskohti on kõigest üks, nimelt paari nädala pärast ei ole loodetavasti enam tarvis Jõugu Juhti klassi kohale viia.

Et lisaks ringisõitmistele ja tööl/koolis/lasteaias olemisele ka elamiseks aega jääks, koostasime PLNi, mis peaks enam-vähem kehtima kevadeni - kui meid ei taba lotovõit, naftakriis või mõni muu ennustamatu sündmus. Muidugi juhtub aeg-ajalt muudatusi, näiteks tuleval nädalal toimub vähemalt üks õhtune koosolek, aga kui PLN muidu toimib, siis ei teki paarist rutiinivabast päevast nädalas probleemi.  

PLN on omamoodi kondikava, millele saab "liha" lisada nädalamenüü koostamisega, vannipäevade paikapanekuga jne. Edulisemad pered koostavad oma plaane, ükskõik kuidas nad neid siis nimetavad, näiteks Exceli tabeli abil, aga meie esialgu veel nii kaugel ei ole. Õnneks ei ole lapsed ka veel aktiivses trenni-ringi-iseliikumise eas.

Meie pere põhimõtteline PLN esmaspäevast reedeni:
6.50 - mina ja Mees üles
6.55 - Jõugu Juht üles, hommikusöök
7.10 - Unistaja ja Lillebror üles
7.30 - uksest välja
7.50 - Lillebror Vanaema juurde
8.00 - Jõugu Juht kooli (tundide alguseni jääb veel veidi aega)
8.20 - mina ja Unistaja lasteaeda
8.35 - mina tööle
8.45 - Mees tööle
13.15 - Jõugu Juhil lõpevad tunnid
13.45 - Jõugu Juht saabub Vanaema juurde, sööb ja teeb kodutöid, kui tarvis
15.50 - Mees võtab Unistaja lasteaiast
16.00 - mina hüppan Mehe ja Unistaja seltsi auto peale
16.25 - lahkume Vanaema juurest, kõik lapsed, aabitsad, Pingud ja muu vajalik peal
17.00 - jõuame koju
18.00 - õhtusöök
19.45 - õhtune näks lastel, tuntud ka magustoidu nime all
20.00 - lapsed hambaid pesema
20.10 - Unejutt
20.30 - lapsed on voodis ja musi-kalli-pai tehtud

Unistaja ja Lillebror kodus hommikust ei söö. Unistaja sööb lasteaias, Lillebror Vanaema juures. Kuna mõlemad on erakordselt aeglased sööjad, on nii praegu kõige stressivabam. Stressivabadus on PLNi puhul kõige olulisem!

Kommentaarid:
Minu töökoht asub sisuliselt Unistaja lasteaia kõrval. Tänu Jumalale ei pea ei mina ega Mees üldjuhul saabuma tööle enne kella üheksat. Varasem saabumine paraku päeva pikkust ei lühendaks. Mees vabaneb töölt reeglina enne mind, see-eest on tema päev sageli oluliselt intensiivsem.
Kodust linna ja linnast koju jõudmine sõltub suuresti ilmast, talvel nihkub tõusmine kindlasti varasemaks ja kojujõudmine hilisemaks, aga õnneks esineb üliraskeid teeolusid ka meie kandis harva. Poes tuleb käia võimalikult harva ja võimalikult efektiivselt (võimalusel ilma lasteta), soovitatavalt ootamatute õhtuste käikude eel või vahel. 
Õhtusöögiks sööme kiiresti valmivaid toite. Söögitegemise vahele saab pesu riputada, Jõugu Juhiga lugeda, kööki koristada, Mees juhatab ahjukütmist jne. Ehk nagu üks imeline saksa koduperenaine selle ilusasti sõnastas: "Sa ei pea ootama ja pealt vaatama, kuidas muna keema läheb."
Õhtusöögi ja nn. magustoidu vahele mahub laste pesuskäimine vajadust mööda (meil on viie inimese kohta üks keskmine boiler, kõik ei saa igal õhtul järjest duši all käia, vannist rääkimata), telekavaatamine, kiiremad remondi- ja ehitustööd jne. Unejutt on päeva oluline osa.
Meie Mehega läheme magama siis, kui läheme. Eluaegsete öökullidena tundub iga kellaaeg enne südaööd ütlemata vara, aga kuni kestab vajadus kodust väljas tööl käia ja lapsi võõraste hoole alla vedada, peame kohanema. Kindlasti ei hakka me voodisse minema minutitki enne, kui lapsed on magama jäänud, sest Lillebror on veel väga ettearvamatus eas ja võib enne uinumist mitmesuguseid huvitavaid ideid ellu viia.Kõige sagedamini otsustab ta voodis karelda ja selle peale kukub voodi kokku.
Koristamist, triikimist ja aiatöid toimetame siis, kui aega jääb, näiteks, kui õnnestub pakkuda ülessoojendatavat õhtusööki vahetult pärast kojujõudmist. Mulle meeldib hirmsasti toidu sügavkülma valmistegemise idee, aga see tegevus tuleb veel PLNi sobitada.

Nädalavahetustel ... Laupäeval me magame, aga karta on, et varsti harjume varase tõusmisega ära ja enam ei tahagi vabal hommikul välja magada. Veel võib laupäeval tegeleda suuremate ehitus- ja remonditöödega, tõsisema koristamisega, külaliste vastuvõtmisega ja ise kaugemal käimisega. Niisama linna, palun, me ei tahaks laupäeviti sõita. Kodused laupäevad ja muud Emme Vabad Päevad, mida paar korda kuus ikka juhtub, saavad ühtlasi sisaldama ka koduõpet, Jõugu Juhi puhul koostöös Klassijuhatajaga, kes loodetavasti annab tagasisidet oskuste ja vajakajäämiste kohta (käekiri, oioioi ...). Pühapäeval käime kirikus, sest loodetavasti juba sel nädalal algab Pühapäevakool ja sellest sügisest peaks pühapäevakoolilapseks saama ka Lillebror.

No comments:

Post a Comment