Thursday, February 14, 2013

Ärakasutus

Kellegi või millegi ärakasutamine on tavaliselt pigem negatiivse varjundiga sõna. Kui aga mõelda öko- ja säästukontekstis? Taaskasutus, uuskasutus, miks mitte ärakasutus?

Näiteks. Kõigepealt oli puuvillane T-särk, mis pärast pikemat kandmist siit pleekis ja sealt rebenes - ei kõlvanud enam inimeste sekka minna. Puid lõhkuda ja lage värvida kannatas veel küll, aga lõpuks rebenes nii, et ei seisnud enam seljas. Kaltsuvaibamaterjaliks kõlbas. Triibuvaip tegi astumist pehmemaks esialgu elutoas, siis esikus, siis kuskil kolikambris ... Lõpuks pandi juba üsna värvist ära ja servast narmendav vaip kotta koerale külje alla. Koera pesast, tõsi, enam mujale kui prügikasti ei saanud - aga kokku jätkus sama riiet 20 aastat. Paar aastat särgina, aastakene koerapesana, vahepeal vaibana (meie elutoa kaltsuvaip sai esimest korda maha 1997. aastal; sealtsaadik on ta kogenud mitmeid põrandaid ja palju pesemist ega ole enam nii värske välimusega kui alguses, aga seisab veel ilusasti koos ja näeb pestuna päris kena välja).

Või siis väga lihtne ja igapäevane olukord väikeste poistega majapidamises: püksipõlved on katki. Üks lahendus oleks muidugi sinna mingi pildike peale aplitseerida, aga mina ei armasta üldse piltidega asju ega riiete lappimist. Seda võib soovi korral ka kiiksuks pidada. Meie pere lahendus on sääred ära lõigata, äralõigatud sääreosad kaltsuvaibamaterjaliks teha ja allesjäänud osal serv ära palistada. Tekivad lühikesed püksid, mida loodetavasti saavad kanda nii noorem vend kui mõni sõprade laps, ideaaljuhul seni, kuni püksid enam koos ei seisa.

Ära ehk lõpuni kasutada saab kõige lihtsamalt tekstiili (eriti kui kaltsuvaibad ja lapitekid meeldivad), puitmaterjali, aga ka paberit ja keraamikat. Vanametalli ärakasutamiseks viimise eest makstakse lausa raha ja öelgu aiandusasjatundjad mis tahes, kartulikoori ja muid köögijäätmeid on alati kompostihunnikusse viidud ja kõrvitsad kasvavad nende peal päris meelsasti, kohalikud hiired on ka rõõmsad.

Ühtpidi on asjade "ärakasutamise" puhul tegu säästuvõimalusega - näiteks on meie majas mitmed ajutised või lihtsalt mittenähtavad puitkonstruktsioonid olnud algselt millegi muu osad (lammutasime esikust jubeda seinakapi, mille sõrestiku jupid toetavad nüüd köögis tööpinda), teisest küljest võib ühe või teise asja lõpuni kasutamine olla ka loodussõbralikum.

No comments:

Post a Comment