Wednesday, November 13, 2013

Kust see laps need sõnad võtab ...?

Hoiatus: järgnevas tekstis esineb vulgaarseid sõnu ja väljendeid. Tegu on tsitaatidega esimese klassi poistelt.


Meie kodus ei vaadata eestikeelseid telesaateid, elukoha geograafilise eripära tõttu ei saa toa-antenn midagi kätte ja katusele ronimine meile ei sobi. Meie kodus ega lähemas suhtlusringkonnas ei ole mitte ühtegi inimest, kes ropendaks või kurja vannuks (erandiks Vanaisa, kellega olen sel teemal lausa tülis olnud - aga vist ka Vanaisa on loobunud poiste kuuldes vandumisest, sest Lillebror seda enam ette ei kanna). Isegi Lasteaed, kus leidus mitmesuguseid seltsimehi, oli üpris ontlik, kõige mahlakama sõnavaraga vanemate lapsed ei osanud Unistaja lahkumishetkel veel rääkida. :)

Aga koolis ... Ma enam ei usu, et see oleks Unistaja fantaasia. Tegu on omal moel eliitkooliks peetava erakooliga, kuhu peaks olema seltskond valitud üpris hoolikalt. Kui loogiliselt võtta, tehti ju nii katsed kui vestlus perega. Enne katseid pidime veel Unistaja ja pere ellusuhtumise kohta pika ankeedi täitma, nii nagu aasta varem Jõugu Juhigi puhul.

"Emme ..." Unistaja tuleb oma joonistamise juurest ja paistab murelik.
"Noo?"
"Meie klassist Poiss Üks ütleb, et minu alussärk on pede."

!!!!!!!!!!
Unistaja kannab maikalõikelisi alussärke - miks mitte?

"Emme ... Meie klassist Poiss Kaks laulab seda laulu "Uii vill rokk juu" niimoodi, et "Uii vill fakk juu".

!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Emme ... Kui ma Poiss Kolmele tema kaotatud rahakoti ära viisin, siis Poiss Üks ütles mulle, et mine perse."
"Emme ... Poiss Üks ajas ennast upakile ja ütles, et vaadake minu perset."
"Emme ... Poiss Üks ütles kehalise tunnis "Kurat võtaks!""
"Emme ... Kui me teatris olime, siis Poiss Üks läks mingite suurte võõraste tüdrukute juurde, ma ei tea, kui vanad nad olid, ja ütles, et näitame neile tontidele."
"Emme ..." Ma enam ei mäleta kõiki neid koledusi, mida klassivennad Unistaja jutu järgi räägivad.

Unistaja ei ole oma ingellikule välimusele vaatamata põrmugi inglike, lasteaias saime päris mitu korda tema käitumise pärast teistelt lapsevanematelt vabandust palumas käia, aga ... Ma ei kujuta ette, et ta kogu seda asja välja mõtleks.

Küsisin Jõugu Juhilt, kas temagi klassis oli eelmisel aastal selliseid poisse, ta tunnistas, et praegused Parimad Sõbrad küll natuke rääkisid nii, ja üks Militaarhuviga Poiss, aga nii palju küll mitte kui Poiss Üks. Poiss Üks on tunnustatud ettevõtjate poeg, Poiss Kahe isa on õppejõud ja muidu tähtis mees, koosolekul tundus ka muhe mees. Mitme poja isa. (Edit järgmisel päeval: ajasin nimed segi. Poiss Kahe vanemate isikud pole teada. Palun vabandust.) Kopropraksia  neil poistel olla ei tohiks, see avaldub minu teada spontaanselt ja tahtele allumatult, Unistaja poolt tulnud tsitaadid on vaieldamatult tahtlikult ja ütleja arvates olukorraga sobivalt öeldud.

Siiani olen arvanud, et Unistaja Õpetaja ongi Imeline Õpetaja. Esmaspäevast peale karistatakse Unistajat sellega, et ta peab Poiss Ühega istuma - arupärimise peale Õpetaja ei vasta. Helistada selle kooli õpetajatele ei lubata, tohib ainult kirjutada. Miks Unistaja pandi istuma Poiss Ühega, kellega ta minu arusaamist mööda - kui Unistaja jutust poolgi tõsi on - üldse suhelda ei tohiks, ma ei tea. Kas Unistaja poolt kodus räägitavad jutud on tõsi, ma ka ei tea. Kuidas justnagu korralike inimeste lapsed niisuguseid sõnu üldse kuulnud on ja kasutada julgevad, tean ma kõige vähem.

Nii Unistaja kui Jõugu Juht on pandud sellesse kooli  - mis hammustab päris krõbeda tüki meie eelarvest - just Emme Kooli Väga Keerulise Taustaga Laste seltskonnast eemal püsimiseks. Tõsi, klassis, kuhu oleks läinud JJ, on üks väga tore poiss, kelle mõistlikud vanemad ka ei luba "Simpsoneid" vaadata. Sobiv sõbrakandidaat. :) Klassis, kuhu oleks läinud Unistaja, on minule teadaolevalt üks väga tore augustipoiss, aga ka hulk äärmiselt keerulisi lapsi. Üks neist vahetab küll varsti kolimise tõttu kooli, iga lapse saabumine või lahkumine muudab natuke klassi jõujooni. Mõlemat klassi juhatavad Imelised Õpetajad. Toimub tõsine töö, huvitegevused on tasuta ja kooli muusikatraditsioon on väga, väga pikk.

Jõugu Juhi klassis on tõesti hea seltskond koos, ja kuigi me oleme Õpetajaga paljudes asjades eriarvamusel, suutis JJ Õpetaja panna noormehe esimese kuu jooksul kuulma häälikupikkust ja motiveerida teda raamatuid lugema. Täna käis Mees JJ eest raamatukogus "Eragoni" pikendamas, sest neljasajaleheküljelise raamatu läbinärimine ei ole kaheksa-aastase puhul just kiire tegevus. Isegi mitte nobedalt lugeva kaheksa-aastase puhul.

Aga Unistaja klassis ... Õpetaja tundus algul tõesti Imeline, aga suurema osa esimeset veerandist tegeles klass millega iganes, nii et lugemiseks ja arvutamiseks aega nagu ei jäänudki. Tulemus on selline, et Unistaja unustas lugemise ära. Meilidele ta ei vasta, ilma Õpetaja loata ei lähe ma ka võõrastelt lapsevanematelt aru pärima, mis tempe nende pojakesed teevad. Laps käib koolis nagu mustas augus. Muidugi on võimalik, et meilid ei lähe kohale. Seda on ennegi juhtunud. Reedel jätan auto enda kätte, võtan lühema päeva ja püüan Õpetajat tabada koolimajast. Lõpuks ei saa ju meie kodus kasvatada ja toetada, kui me ei tea, mis koolis toimub. (või kas tänapäeval on veel alles koole, kus tihedat suhtlemist lapsevanemate ja klassijuhataja vahel ei peetagi lapse arengu toetamise elementaarseks osaks?)

2 comments:

  1. See laste rumalate sõnade kasutamine on tõesti keeruline teema. Meil õnneks seda probleemi ei ole, aga ma arvan, et mingi aeg ehk tuleb, kuigi Greta on tegelikult selline 'reegleid järgiv' laps, eriti väljaspool kodu, et ma ei usu, et ta kuskil ropendama hakkaks. Pead muidugi ei julge anda ja proovime endast parema anda, et ei hakkaks.

    Inglismaal on nii, et telekas on enne kella 21.00 keelatud kõik vandumised ja muidu koledad sõnad ning seksuaalsed kaadrid nii, et telekast sellised sõnad lastele kergelt kõrvu jääda ei saa.
    Küll aga on peresid kus F… sõna (ja muidu kirju sõnavara) on igapäevases kasutuses ja otseloomulikult siis selle pere lapsed ei ole kadedad neid oma sõpradega jagamast.
    Siit seega normaalsete vanemate mure ja soov saada oma lapsed parema piirkonna kooli kus selliste perede arv oleks väike või puuduks täielikult.

    Samas ei ole ju võimalik lapsi täielikult isoleerida selliste sõnade eest, kuna ikka ju tuleb, ette, et ka korralikust perest pärit lapsed on neid kuskilt kuulnud ja siis kas teadmatusest või moe pärast oma sõnavarasse võtnud. Nii mõnegi meelest on see ju 'cool' neid sõnu kasutada, eriti kui on teada, et need on 'keelatud'.
    Vanemad ei pruugi sellest üldse teadlikud olla, kuna kodus räägib laps eeskujulikult.

    Tihti on ka nii, et lapsed kasutavad sõnu millest nad on teadlikud, et need on inetud või keelatud sõnad, aga ise nende sõnade tähendust ei tea. Sõimusõnad ja keelatud sõnad on natuke nagu nakkushaigus, hästi kergelt jäävad külge, ning mida rohkem keelad nende kasutamist seda suurema väärtuse need saavad.

    Siit siis tulebki mängu lapsevanema roll, et lapsele seletada mida mingi sõna tähendab (vastavalt eale siis ikka) ning miks mingit sõna ei ole sobilik oma kõnes kasutada.
    Teatud eas lastel käib see rumalate sõnade kasutamine ka eaga kaasa. Natuke nagu sellistel 3-4 aastastel on tihti kasutusel igasugu kaka-pepu teemalised jutud :) Freud-il oleks selle kohta kindlasti palju öelda :)

    Aga, mis ma selle pika jutu lõpuks tahan lisada on see, et ma vaatasin üleeile internetist 'Ringvaate' saadet. Ma tihti panen selle arvutist taustaks mängima kui õhtul köögis süüa teen. Saates oli üks lõik kus räägiti pimedas maanteel sõitmisest ja jutu käigus ütles saateosaline äkki RAISK. Raisk ei ole nüüd mingi nii hull sõna AGA minule tuli see täieliku shokina. Minu arvates ei olnud see üldse professionaalne sellist sõnavara sellises saates sellisel kellaajal kasutada ja mind väga häiris.

    Mulle küll ei meeldiks kui minu laps 'raisk' ütleks, ka siis kui ta palju vanem oleks. Kui aus olla siis mulle ei meeldi ka ise sellist sõna kasutada ja ma saaks väga kurjaks kui mees kodus nii kergelt selliseid sõnu pilluks.
    OK, kui ta tõesti ei saa naela seina või midagi korduvalt ebaõnnestuks siis las ütleb korraks vaikselt 'raisk', aga mitte igapäevaselt :)
    Tegelikult meie koduses keeles puuduvad täielikult igasugu ropud sõimusõnad.

    Muideks, kas su poisid näiteks üldse tevadki mida pede tähendab?

    ReplyDelete
  2. Nüüd teavad. :) Nad on kuulnud, et on mehi, kes tahaks abielluda mehega (ja naisi, kes tahaks abielluda naisega), ja ütlesin, et see on inetu sõna sellise mehe kohta.

    "Raisk" on jah pigem talutavamate sõimusõnade hulgas, aga igatahes mitte sobiv kasutada. Sama tüve kasutame kodus küll - midagi raisku lasta küll ei sobiks, see oleks raiskamine.

    Unistajal kestis kaka-pepu-noku teema kuue-pooleni, vist isegi kuue ja kolmveerandini. Hirmus oli, eks me sellepärast jälgime praegu kohe eriti hoolega tema keelekasutust.

    ReplyDelete