Monday, November 18, 2013

Mida saab Eesti Vabariigi lastetoetuse eest?

Uuriv ajakirjandus on küsinud, mida saab Eesti Vabariigi lastetoetuse eest. Natuke midagi saab. Iseküsimus, kui palju peaks saama. Riik lastekasvatamist kindlasti kinni maksma ei peaks, aga khm ... riigitööl tegutsemise eest võiks nagu natuke inimväärilisemat palka saada küll kui praegu.

Kolme lapse puhul on lastetoetus õnneks suurem kui 3x19 eurot, aga kuidas see jaguneb ja mille alusel me seda rohkemat saame, ma praegu ei tahaks analüüsida. Lähtume 19 eurost ühele lapsele. Oletame, et tegu on algklassiealise poisslapsega, ma tunnen seda teemat hetkel üsna hästi. Tuletasin lihtsalt meelde meiepere viimase aasta aja soodsamad ostud. Kuna ma arvutan paljude asjade hindu lasteriietes, oli see üpris lihtne. Hetke hindu ma tegelikult ei tea, sest meil on mitmesegaste väljaminekutega seoses juba teine poodlemisvaba kuu.

Niisiis, ühe kuu lastetoetuse eest saab ühe järgnevatest:
  • ühe paari teksapükse (Takko allahindlus, 9.90), ühe ilusa kampsuni (Prisma allahindlus, 5.-) ja ühe ühevärvilise pikkade varrukatega särgi (Rimi allahindlus, 4.-);
  • õige mitu paari aluspükse (Maxima), paar alussärki (Prisma) ja peotäie sokipaare (Maxima). Täpne kogus sõltub isiklikust eelistusest ja vedamisest;
  • peaaegu ühe talvejope, aga alles kevadel tulevaks aastaks valmis, Prisma allahindlusest;
  • ühe paari mõistlikke musti tänava- ja teatrikingi (Prisma);
  • paari talvesaapaid (Walkingi allahindlus, 4.-), paari sandaale (Shu allahindlus, 8.90), tennised (Prisma, 2.-) ja kummikud (Maxima outlet, 4.-);
  • täiskomplekti sise- ja välisdressi, pruugitud riiete poodidest;
  • koolikoti (Prisma);
  • kogu vajaliku kirjatarvete varu kooliaastaks, pluss heal juhul mütsi või õhukesed kindad (Prisma);
  • lumepüksid (Prisma), veekindlad kindad (Maxima outlet);
  • ühe natuke suurema või kaks väiksemat Legokomplekti;
  • kaks raamatut, aga erakordse vedamise korral rohkem;
  • kolm korda sõbrale sünnipäevakingi osta (vabandage, aga meil ei ole võimalik aastas viieteistkümne kooli- ja lasteaiasõbra kingituste eest kolmekohalist summat välja anda; võimalusel teeme natuke kallimad kingitused parematele sõpradele ja oma peretuttavate lastele);
  • kaks-kolm korda klassiga väljasõidul käia;
  • neli kuud robootikaringis osaleda (meie huvikoolil on mingid projektirahad taga, sellepärast on odav);
  • bussiga vanavanemate juurde ja tagasi sõita.
Põhimõtteliselt on võimalik laps lastetoetuse eest riidesse panna ja kooli saata küll. Aga. Poistele ei jätku aastas ühest või kahest paarist pükstest, neid kulub kohe hulgi. Lastele ei jätku ühest särgist või kampsunist, neid kulub kah, sest plekid kohe tõmbuvad laste riiete poole.  Legosid ja uusi raamatuid tahaks rohkem kui kord aastas. Sõprade sünnipäevi tuleb kah kohe palju ette. Suveks oleks sünnis ujumispüksid hankida ja lapsega võiks ju käia ee loomaaias ja Rakvere lossis ja Ahhaas ja ... No ja laps tahab süüa ka, kujutage ette. Süüa, vanematest eraldi toas magada, oma voodit, kappi ja nagikonksu (mille otsa see peaaegu üks talvejope riputada). Trennide hindu ma ei tea, aga ilmselt on see päris kallis lõbu, muusika- ja kunstikoolid samuti. Ma ei usu, et lapse üleskasvatamine oleks nii üle mõistuse kallis nagu ajakirjanduses räägitakse, aga isegi lapse elementaarsete vajaduste rahuldamine maksab midagi ja kui pere sissetulek on pisike ...

Kogu ülaloetletud kauba kvaliteet on nii nagu on. Peaaegu üks talvejope käib teist aastat koolis ja käitub väga hästi, lumepüksid tõsist "lumemägedes" ronimist vastu ei pidanud, kindad kestsid ka ainult ühe talve. Neljaeuroste talvesaabastega (igaks juhuks ostetud, palju lootusi kvaliteedile pole) alles valmistume suhet looma, sest saapailmadest on meid siiani säästetud, kummikud läksid talla ja pealse liitekoha liimist lahti. Koolikott on Unistaja oma, pole veel palju vatti saanud. Ajast ja närvikulust, mis kõigi nende allahindluste tuvastamiseks ja läbisorteerimiseks läheb, ma parem ei räägigi ... Ja meie liigume suures linnas, kus on kõik suured poed käepärast.

4 comments:

  1. See Eesti lastetoetus on tõesti kui naljanumber.
    Sinu poolt kirja pandud nimekirja põhjal tundub, et selle 19 euro eest on tegelikult ikka võimalik midagi osta ka. Mulle on tundunud, et see on täiesti mõtetu summa (Ok, 19 eurot on siiski ka raha, isegi üsna suur, aga pean silmas siis lapsetoetusena).

    Samas tõesti, pooli neid asju saad sa osta vaid sellepärast, et need on ALLAHINNATUD või siis viletsama kvaliteediga ja minu arvates see ei lähe arvesse.
    Keeruline värk sellega tõesti. Samas on ju Eesti vist küll üks üksikuid riike kus emapuhkus 3 aastat kestab ja selle aja jooksul peab su tööandja su töökoha alles hoidma. Paljud emad seda majanduslikel põhjustel ka kasutada saavad ma ei tea, aga vähemalt on teil selline seadus ja võimalus emadel oma lastega nii pikalt koos aega veeta ja selle eest raha saada. (Paranda mind kui ma olen sellest valesti aru saanud).

    Meil siin on see aeg 9 kuud, mõnel heal juhul 12 kuud. Kui tahad oma tööd alles hoida ja majanduslikult ei ole võimalik koju jääda ja vaid ühe vanema palgast ära elada siis lähedki tagasi tööle.
    Meil saab esimese lapse pealt nädalas £20.30 ja iga järgneva pealt £13.40. Summat makstakse iga 4 nädalal tagant (£81.20).
    Peredele kelle sissetulekud ületavad £50 000 aastas seda raha alates sellest aastast enam ei maksta.
    Peredele kelle sissetulekud on väga madalad (või ei ole üldse) makstakse sellele summale lisaks veel mitmeid erinevaid toetusi.

    MIna ei suuda oma seisukohta selle raha suhtes langetada. Et kas kellegile peaks üldse mingit raha maksma selle eest, et tal lapsed on.

    Oleneb ka mis riigiga on tegemist. Eestis võiks toetus tõesti palju suurem olla, seda enam, et ehk siis ei pea nii paljud pered Eestist ära jooksma ja Eesti lapsed saaks ikka Eestis eestlasteks kasvada.
    Samas on minu arvates see nii vale, et Inglismaal on põlvkondi kes pole KUNAGI päevagi tööl käinud, aga tänu suurele lastearvule on nende perede sissetulekud toetuste näol suuremad kui mõnel kõrgepalgalisel perel.

    Pajud töölkäivad pered ei saa endale näiteks teist või kolmandat last raha nappuse tõttu lubada, küll aga saavad need mitte tööl käivad pered jätkuvalt sünnitada ja elada töölkäivate inimeste raha eest. Oleks siis veel, et tegu oleks vanematega, kes nende toetuste eest oma lapsi korralikult kasvataks või nende eest hoolitseks, aga ei! Meil on siin lausa eraldi sotsiaalklass, kellel just selline elustiil. See on ikka õudne koorem riigile ja ülejäänud inimestele.

    Samas, on ju ka nii paljusid peresid, kes on igati lapsetoetuse ära teeninud ja minu arvates on ainult õige 'nõrgemaid' aitata kui nad raskustes on.

    Ma ikka ei oska lühidalt ja tabavalt kommentaare kirjutada, alati tuleb nii pikk jutt :)
    Ma loodan, et valitsusel mõitus pähe tuleks ja kuskilt selle raha leiaks, et Eesti lapsi rohkem toetada!

    ReplyDelete
  2. Ah jah, tahtsin veel seda öelda, et sa oled viimasel ajal siin nii palju huvitavid postitusi kirjutanud. Ma ALATI naudin neid :)

    ReplyDelete
  3. Eesti pikk emapuhkus on tõesti pluss, aga väga paljud püüavad ikkagi lapsed esimesel võimalusel sõime panna, et ise tööle tagasi saaks. Emapalk lõpeb siiski lapse poolteiseaastasek saamisega. Olen kuulnud, et riiklikud hoiud nooremaid kui aasta ja neli kuud ei võta, aga ma ei ole selles kindel. Kahesed lükatakse küll peaaegu kõik juba lasteaeda, et emad saaksid tööl käia - hoidmisvalmis vanaemasid on vähestel, lisaks müüt, et laps lasteaias areneb, aga kodus mitte. (Kui Vanaema vastu peab, saab Lillebror võib-olla olema ainus laps meie tutvusringkonnas, kes kunagi lasteaeda ei lähe. :) Aga eks ma sellest kirjutan edaspidi, kui teema aktuaalseks muutub, varem kui viieselt pole me isegi mõelnud teda aeda panna.)
    Toetustest ilusasti elamine toimib Saksamaal ka, iseenesest on see tobe. Üks saksa sõber, kellega sellest rääkisin, ütleski, et meie teenime siin töölkäimise eest sama palju kui saksa sotsiaalabisaajad olemasolemise eest. Neile makstakse korter ja mööbel ka kinni.

    Et allahindlustelt ostmine ei loe - tjah, see on meie argipäev. Sööme Konsumi ja Prisma nn. omatooteid, sest need on odavamad, vaatame allahindlusi ja otsime võimalusi, kuidas olemasolevaga maksta kõik hädavajalikud arved ja muidu ilusti elada. Leib on laual ja leiva peale saab võid ka.

    Ja veel - aitäh.

    ReplyDelete
  4. Ma siin lugesin su nimekirja läbi ja mõtlesin, et tegelikult Eestis ikka leiab midagi poest ka. Siin maal saab sarnase hinna eest suurtest poodidest asju küll aga nende kvaliteet on niiiiiiiiiiiiiiiiiiii madal, et üle ühe pesu vastu ei pea. Ma ise pean pesemist mitte kannatavate asjade ostmist selgelt raiskamiseks ja nii on ainuke variant vaadata kallimaid poode või käia naabermaades poes aga sellele lisandub kütuse kulu. Vahel on küll lausa peavalu kui peab terve kuu mõistlikult ära majandama, selles osas saan ma sinust suurepäraselt aru.
    Jõudu meile ;-)

    ReplyDelete