Thursday, December 5, 2013

Hambuline lugu

Jõugu Juht oli vististi kolmveerandkuuene, kui üks tema alumistest hammastest muudkui loksus ja loksus ... Seletasime, et see on normaalne, küll sa näed, varsti hammustad õuna ja hammas tuleb naksti ära, pole üldse valus ega midagi ... Siis läksime hambaarstile ja tulemust näeb pildil. Tegu on täiesti tavalise tikuga.





Selgus, et JJ piimahammaste juured lihtsalt ei lahustu (hambaarstil oli selle kohta mingi õige erialatermin, aga ma ei mäleta seda täpselt ja valesti kirjutada ei taha). Esimesel hambal, mis arst tema lõualuu seest kätte sai, oli 11 millimeetri pikkune juur! Kuidas nii pikk juur nii väikesesse lõuga ära mahtus, mina ei tea. JJ igatahes kurtis, et tuimestussüst oli väga valus. Me keegi ei taha ette kujutada, mis tunne oleks olnud selle hamba väljatirimine ilma tuimestuseta ...

Ka tema ülejäänud siiani vahetunud hambad on kõik hambaarsti juures välja tõmmatud. Hirmus lugu. Nüüd on vast mõned aastad rahu, võib selle artikli* põhjal loota. Aga kes teab - JJ saab varsti 9 ja ma tõesti ei tea enam, millised hambad tal vahetunud on. Nimelt hakkas JJ-st aasta ja seitse kuud noorem Unistaja hambaid vahetama kolmveerandviieselt ja nii nad olid meil suhteliselt samaaegselt hambutud, kaotasin täiesti järje. Unistajal tulid hambad õnneks naks ja naks ise ära, ühe - söögilauas viltuhammustatu - tõmbasin minagi välja, aga klassikalist niiditrikki (teate ju - "kui on kuus, kargab suust!") pole temaga  olnudki aega teha. Ainult viimane esihammastest ei taha juba pool aastat igemest välja pugeda. Panoraamröntgen on tehtud, hammas on ilusti olemas, aga Unistaja suus haigutab auk.

Lillebror on praegu kolmveerand viis. Midagi nagu võdiseks suus, aga tegelikku loksumist me pole veel märganud. Loodame, et läheb pigem keskmise kui vanima venna rada - JJ on oma hammastega ikka väga suurt valu pidanud kogema.


___________
* Kommentaar lingitud artikli kohta: minu meelest on seal näiteks 6.-7. eluaastal lõikumise all mõeldud, et laps on parasjagu viiene või kuuene, kui hammas suhu tekib. Oleme harjunud vanusenumbrit seostama peetud sünnipäevade arvuga, aga kui nüüd järele mõelda, siis esimene eluaasta on ikka beebiiga ja teine eluaasta esimese ja teise sünnipäeva vaheline aeg. Selles artiklis on kasutatud korrektset keelt ja vormistust, aga kui väga ei süvene, siis võib segadusse sattuda ...

2 comments:

  1. Appikene, ma ei oleks selle peale veel tulnudki, et lapse hamba loksumist nii noorelt kontrollima hakata! Ma küll ei mäletaks, et minul nii noorelt hambad vahetusid, aga noh ma olin ju siis laps ka. Peaks vist ema käest küsima hoopis.

    Gretal tulid esimesed hambad 3 kuuselt! Pete suguvõsas esines seda paljudel seega ma päris ehmatanud ei olnud :)
    Me kordamööda Petega peseme neid, aga ma ei ole küll märganud, et midagi kuskilt liiguks. Ma lähen homme kohe hommikul lapse hambaid loksutama. Ma siiski loodan, et hambahaljas meid veel külastama ei pea.

    JJ hambalugu on aga küll hirmuäratav. Loodan, et Lillebrori hammastele nii pikki juured ei ole kasvanud :)

    ReplyDelete
  2. Ega meiegi ei kontrolliks, aga kuna Unistaja tõesti mitu kuud enne viiendat sünnipäeva natuke uhkelt ja natuke murelikult saabus, hammas peos, siis me kontrollime Lillebrori hambaid juba mitu kuud aeg-ajalt. Igaks juhuks. Minul tõmmati ka esimene piimahammas välja, sest jäävhammas oli juba üsna suur. Olin siis arvatavasti viie-poolene, suvine aeg oli. Aga selliste juurte võimalusest nagu JJ-l ei teadnud me keegi, kuni hambaarst ütles, et on aastate jooksul teisigi selliseid lapsi näinud.

    ReplyDelete