Thursday, December 19, 2013

Kuidas kasvatada nohikuid?

Järgnevat palun mitte lõpmata tõsiselt võtta ... aga ehk siiski.

Mina olin kooli ajal nohik. Selline stereotüüpne USA noortefilmide nerd, prillidega ja alailma ninapidi raamatus. Ainsad asjad, mis mind selle olukorra juures mõnevõrra segasid, olid kaasnohikute vähesus ja piinlikud hetked tundides - kui ma juhtusin kogemata õpetajast targem olema. Viimast õnneks palju märgata ei olnud.

Mees õpetajast targem olemise pärast piinlikkust ei tundnud, aga nohik oli temagi. Kui normaalsed teismelised poisid kõrkjates sumasid ja läbi õhukese jää kukkusid, käis Mees malekoolis, mängis vanatädiga bridži ja õppis telekast saksa keele ära (koos murretega!). Ühesõnaga, me sobime ja see on ju hea.

Meie vanemad lapsed on oma klassides enam-vähem ainsad, kes ei ole (meie teada!) kunagi vaadanud Kättemaksukontorit, Simpsoneid ja Käsna-Kallet, aga neil on põhjalikud teadmised "Sõrmuste isandast", "Star Warsist" ja musketäridest. PikkneMäkkviini asemel on nende särkide peal mingid keerulisemad ütlemised või üldse mitte mingit pilti. Nad on mäkdoonaldsis käinud vist vähem kui viis korda, aga JJ lemmikaedvili on brokkoli. Nad ei ole mitte kunagi viibinud ühelgi spordiüritusel (kui välja arvata kooli ja lasteaia spordipäevad) ega vabaõhukontserdil, ka mitte tivolis ega üheski veekeskuses Eestis, aga nad on näinud oma silmaga Sixtuse Madonnat, mänginud mägijões ja matkanud ümber Soontagana maalinna. Nad oskavad ise teha vibu, nooli ja sõjakirvest, aga neil ei ole ega tule ei bakugane ega Beyblade spinnereid. Kõik kolm saavad aru, mida telekas saksakeelses multikas räägitakse, kaks vanemat orienteeruvad natuke inglise keeles ka. Sporditrenni asemel käivad suured poisid robootikas ja saksa keele ringis.

Ja lumetul kodusel neljapäevaõhtul eelistavad nad papist jõuluküla remontimisele, ehitamisele ja muidurabelemisele arvutamist.

Töölehed on pärit siit.

Tegelikult on meil aias otsaronimise puud ka ja mõnikord tantsitakse elutoas ennastunustavalt Oppa Gummy Style'i või "Mida kass ütleb?" Päris stiilipuhtad nohikud nad vist siiski ei ole.

2 comments:

  1. Olen tahnud, aga pole olnud vaba aega siin kommenteerida. Sul tuli kolm postitust ka nii üheteise otsa, aga selle üle ma ei kurda, pigem on hea meel. Alati nii huvitavalt kirjutatud.
    Tegelikult tahtsin täna siin teie perele ilusaid ja rõõmsaid jõule soovida!

    Kommenteerima tulen teine päev uuesti :)
    See väike lokipea siin pildil on väga nunnu :)

    ReplyDelete