Friday, March 28, 2014

Ja mis puhul laps peaks lasteaias käima

Mina lasteaedu eriti ei armasta, aga tegelikult on neist kasu ka.

  • kui pere seisab valiku ees, kas väike laps lasteaias või päev otsa üksi kodus. Lasteaias on lapsel siiski turvalisem kui igapäevaselt päris üksi kodus olla. Seltsim ka.
  • kui vanematel ei ole aega ega/või energiat lapsega tegeleda. Lillebrori Sõber ja tema Väike Õde on väga aktiivsed lapsed ja elavad pisipisikeses korteris - pole ime, et Lillebrori Sõbra Ema aeg-ajalt juukseid katkub, hoidja abi kasutab ja mõlemat last lasteaeda plaanib panna - kuigi tema erialane töö võimaldab kodus töötada, ei saa seda teha väikeses ruumis tegusate väikelaste seltsis. Mina saan arvutitööd laste kõrvalt teha sisuliselt probleemivabalt, sest ruumi on palju ja koduaias tegutsevad nad juba mitu aastat iseseisvalt, mina pean ainult plaastri- ja külmakotiabi osutama, kui keegi põlve puruks juhtub kukkuma.
  • kui vanemad ei teagi, et pidevalt telerivaatamisele ja arvutinäppimisele on ka alternatiivseid tegevusi. On peresid, kus laps veedab kogu kodusoldava ärkvelolekuaja mingi ekraani ees. See on mõnes mõttes juba lapse väärkohtlemine ... Lasteaias tehakse ikka üht-teist muud ka.
  • kui lapsel pole ei õdesid-vendi ega tihedalt suhtlevaid sõpru-sugulasi. Üliküpses eas vanematele sündinud ainuke (või teistest lastest 10+ aastat noorem) laps võib jääda päris üksi ega harjugi omavanustega suhtlema, sest vanemate sõprade lapsed on kõik juba suured, kehvemal juhul pole ka omaealisi sugulasi, kellega asju jagada ja kakelda, kui vaja. Mina olin peaaegu selline laps (noh, mõned sugulased olid, aga needki olid paar-kolm aastat vanemad), ei olnud mõnus. 
  • kui vanemad on mingi puudega või mitte-riigikeelsed. Näiteks peaks kuulmispuudega vanematele sündinud kuulja laps käima lasteaias. Kui meie pere peaks lähikuudel meie lemmik-välismaale kolima (mängime selle mõttega, see oleks üks suurepärane pereseiklus), oleks lisaks suurte poiste koolikohtadele kohe tarvis ka Lillebrorile saada lasteaiakoht - et keele saaks suhu.
  • kui pere majanduslik olukord on väga vilets. Olen kuulnud töötutest üksikemadest, kelle laste lasteaiatasu ja toiduraha maksab sotsiaalabiosakond - nii saab laps kolm korda päevas süüa, soojas ruumis mängida (sest kodus võib ahi olla katki) ja emal on samal ajal hea rahulik tööd otsida ja eksabikaasaga elatise pärast vaielda.

No comments:

Post a Comment