Monday, March 31, 2014

Kes kannatab, see lõpuks plahvatab

Ma peaksin selle lause endale prillide siseküljele kleepima.

Jõugu Juht arrrrrmastab suhelda. Päris sageli on tegu toredate aruteludega ja nii laps kui lapsevanem saavad vestluse käigus midagi teada. Õnnetuseks arrrrrmastab JJ ka küsimusi küsida ja ei salli põrmugi järelemõtlemist. Põhimõtteliselt, kujutage endale ette pidevalt miksitavat üheksa-aastast. Noh, umbes nagu naabrilaps filmist "Üksinda kodus". Mäletate? Perekond koguneb parasjagu autodesse, et sõita lennujaama, ja üks Kevini-vanune naabrilaps tolkneb jalus, näpib asju ja muudkui vestleb. JJ on oma suhtlemisaltimatel päevadel samasugune.

Miks, miks, miks on mõningal määral väljakannatatav väikelapseeas, ajal, mil lapsel tõepoolest ei ole ümbritsevast maailmast piisavalt palju teadmisi, et uut infot nende teadmistega sobitada. Üheksa-aastase puhul aga ...

Lisame pildile Unistaja, kelle puhul on ükskõik millise küsimuse esitamine õnn ja rõõm (Unistaja arrrrmastab ise asjade kohta järeldusi teha ja tema mõttekäigud viivad üli-ülisageli absurdsete tulemusteni, mida noormees siis uhkelt absoluutse tõe pähe serveerib ja sasipuntra selgitamise peale südamest solvub), ja Lillebrori, kelle puhul on miksitamine mingil määral veel eakohane - ja saame tulemuseks tõsise enesekasvatuse-vajadusega lapsevanema. Peaksin pidevalt endale meelde tuletama, et Lillebrori küsimused väärivad vastust, Unistajat peab küsima julgustama ja tema isejäreldamist keelama, aga JJ küsimuste puhul peaks alati kõigepealt küsima: "Oled sa kindel, et sa seda juba ei tea? Mõtle, kas saaksid ise vastuse peale tulla." Ta suudab seda suurepäraselt!

Paraku pole mina viimasel ajal suutnud lastega vestlemist niimoodi eristada. Olen kannatanud ja sisimas ohates JJ küsimustele vastanud. Lõpuks läks kannatus katki ja ma tegin HÄÄLT. JJ sai aru küll, viis minutit hiljem tuli juba rahumeelselt ja omal algatusel appi - aga ega see kena kogemus ei olnud, ei talle, mulle ega ümbritsevatele.

Meelespidamiseks iseendale - lapsega lõpmata kannatlik olemine ei pruugi igavesti kasulik olla. Oh oleks ainult oskust alati õigel ajal manitseda ja sõbralikult suunata ...

No comments:

Post a Comment