Monday, July 7, 2014

Rästikuhammustus ei ole ohutu

Jõugu Juht on taas kodus, jalg sinine nagu pajapõhi ja liikumisvõime väga piiratud, aga muidu on noormees täitsa tema ise.

Aga. Lugesin just Perekoolist ja kogesin pühapäeval mitme sõbraga (sealhulgas vähemalt üks looduseasjanduse doktor!) suheldes, et meedia on maalinud rästikust pildi kui nunnust ussikesest, noh, näksas korraks, mis siis, homseks läheb valu üle ...

Jutud, et rästikuhammustus on üsna süütu kogemus, kiirabi kutsumine pole oluline ja 24 tunni jooksul on kõik möödas, on kas folkloor või erakordselt suurte meeste varbaotsa-hammustamise kogemus. Tõenäoliselt on sellisel juhul ka rästik erakordselt mürgitu, just äsja mürgi kuhugi ära tarvitanud, või hoopis nastik? Viimane väide on küll kuskilt nii ammu loetud, et kahtlen selles isegi, aga kunagi juhtusin lugema, et nastik hammustab ka, kui talle peale astuda, ainult et mürki ei pritsi. No aga kihvahaav on kihvahaav, eks ole, sügav ja valus ja ega nastikud ilmselt eriti sageli hambaid ka ei pese, kes teab, mis bakterid nende süljes on ... Palun vabandust, kui ma nüüd nastikutele ülekohtu teen ja neil tegelikult hambaid polegi.

Rästik hammustab nii, nagu ta parajasti hammustab. Ei vali mürgi kogust inimese suuruse järgi ega kohta, kuhu hammustada. Rästiku mürk rikub vere hüübimist ja kui ma JJ raviarstist õigesti aru sain, siis lõhub ka veresoonte seinu. Tõesti, JJ jalg on lisaks paistetusele ka täispikkuses potisinine. Lastele olevat rästikumürk ohtlikum kui täiskasvanutele, aga me ei hakka Mehega katsetama - tema nimelt on igasuguste putukate nõelamise suhtes eriliselt allergiline, võimalik, et maomürgi suhtes ka. Hammustuse ohtlikkus ja haiglasviibimise kestus sõltub tervest hulgast asjaoludest, sealhulgas hammustuse koht (kas on suurte veresoonte lähedal või ei ole), kehasse pritsitud mürgi kogus ohvri kehakaalu suhtes (saab ainult tagantjärele oletada), ohvri allergilisus jne.

Wikipedia andmetel ei pea rästikut õieti ei vesi ega lühike muru. Peene silmaga kanavõrk võib-olla peaks, aga vaevalt seegi - ja ega metsas ei saa käimata jätta. Samas pidavat rästik siiski eelistama kõrge rohuga ja risuhunnikutega paiku, eks me siis niidame. Kassid ja toonekured tapavad rästikuid - tore, meil on mõlemaid, ja naabrimees niitis täna paljaks selle heinamaa, mille ääres JJ hammustada sai. Kui sellel koledal elukal nüüd elu ebamugavaks teha, ehk ta siis ikkagi langeb kure saagiks või kolib lihtsalt niisama ära?

Esialgu käin õhtuti lauda taga labidaga patrullimas, sest öelgu looduskaitsjad mis tahes, mu laps roomab või hüppab ühel jalal ja ma olen ema - ainus hea rästik on surnud rästik.

No comments:

Post a Comment