Wednesday, September 24, 2014

Kümme õhtusööki

Täna õhtul keetsin üle mitme aasta taas borši. Purki, et talvel oleks hea kiire võtta. Nüüd, kui supp purgis, hakkasin mõtisklema, et see kodune purgisupp on ikka üks ütlemata soodne söök.

  • Kuumuta potis pool liitrit õli. - Nojah, ilm on jõlekõle, pliiti on mõttekas kütta küll. Pool liitrit õli maksab ... mis ta nii väga maksab, ümmarguselt ühe euro, aga saab ka odavamalt.
  • Riivi köögikombainiga kilo peeti ja kilo porgandit, viska õli sisse. - Porgandid kasvavad meil iga ilmaga mühinal, peediga on raskusi, aga poes oli peet vist 60 senti kilo? Igatahes väga odav.
  • Haki kolm kilo kapsast, pane potti. - Kapsakilo oli nii umbes 20 senti. Veel odavam.
  • Lisa 5 spl soola, 200 grammi suhkrut, 5 loorberilehte ja 20 tera pipart. - Sool maksab vähe ja seda pruugitakse ka vähe korraga, suhkur on praegu ka imeodav, mis see 200 grammi maksaks ... 10-15 senti. Muud maitseained siginevad koju ikka tasahaaval ja kestavad kaua.
  • Las keeb 20 minutit.
  • Tükelda kilo tomateid. - Mina ei oleks mina, kui ma igal aastal tomateid ei kasvataks. Selle aasta saak on küll üks viletsamaid, aga borši jaoks oli kilo ikka võtta.
  • Tükelda kilo kurke. - Kurkidega varustab meid Vanaema. Need olid poes tõeliselt kallid, no ja praegu ei ole enam otseselt kurgihooaeg ka. Aga mõnel paremal aastal sobiks borši keeta augustis, kui kurgikilo on vist 60-70 senti - no ja muidu tuleb selle laari hind odav, ausalt.
  • Haki kilo sibulat. - Sibulad käisid ka köögikombainis, ma muidu ei ole nõus. Sibulate hind on poes mis? 40 senti kilo? 
  • Las keeb veel 20 minutit. - Keemine on hea, siis saab pliidile puid alla panna ja toad soojemaks.
  • Lisa 5 spl äädikat. - Tõepoolest, kui palju te ikka seda äädikat kasutate? Kurgimarineerimise ajal ostetud pudel kestab tegelikult päris kaua.
  • Lisa peotäis tilli. - Mida pole, seda pole. Poest unustasin ka vaadata. Kodune till on ammu roostes ja surnud, sellesuvine ilm kohe kuidagi ei sobinud.
  • Las keeb veel paar minutit. Maitse. Peab olema üpris vänge, sest söömiseks lahjendatakse seda põhja üks-ühele veega. Pane purki. Minul sai 10 kolmveerandliitrist purki täis.
Kui ma nüüd natukene arvutasin, siis sain tulemuseks, et üle neljakümne sendi ei saa üks perekondlik kodupurgiboršisöömine kuidagi maksta, eeldusel, et osa komponente on enda aias kasvanud. Kui muidugi lihapoolist ka tahta, siis tuleb vorsti-singi-keeduliha hind juurde, aga paljuke sedagi läheb ... Ja milline ajavõit, eks ole. 

3 comments:

  1. Äädikat saab kasutada pesupehmendajana, pindade puhastamisel ja juuste loputamisel palsami asemel :)

    ReplyDelete
  2. Hea mõte, mitme liitrist potti sa selle portsu jaoks kasutad?

    ReplyDelete
  3. Tjaa, äädika pähemäärimisest polnud ma varem kuulnudki. Muidu pidi ta tõesti olema ka koristamisel kasutatav, aga mulle millegipärast meeldib teda rohkem väikeses koguses söögi sisse panna kui temaga kodu kasida (ma kasin üldse keskmisest vähem ja vääääga lõhnavabade, võimalikult loodussõbralike poe-pudelivahenditega, Ajaxit ei luba üheski vormis üle ukse). Nii et tõesti, äädika kasutusvõimaluste osas peaksin ennast veel harima.

    Tead, D., ma isegi ei tea, mitmeliitrine see pott võiks olla. Mul on kurkide jms kuumutatavate purkide jaoks üks väga suur pott, selle sisse mahtus ära ja palju ruumi jäi üle. Pakun, et kümneliitrine oleks miinimum, siis mahub segama ka. Kapsas vajub muidugi keetmise käigus märgatavalt kokku ja ega need teised asjad ka potis kokkusegatuna nii palju ruumi ei võta kui enne pottipanemist laua peal reas.

    ReplyDelete