Tuesday, September 2, 2014

Teine koduõppepäev

Teine koduõppepäev möödus kodustöötava lapsevanema juuresolekul.

Unistaja tegeles peamiselt skeemide lugemise ja ruumilise mõtlemise arendamisega, sest tal oli sünnipäev ja sünnipäevakink tuli ometi kokku panna. Esialgu pandi kokku auto, hiljem dinosaurus tuntud Taani mänguasjafirmalt.

Lillebror mängis niisama. Ega siis kogu aeg ei või mõttetööd teha!

Jõugu Juhiga aga oli nii, et eile saadud matemaatikaõpik pani mind õlgu kehitama - mida see laps sealt õppima peaks, tal on ju peaaegu kõik selge? Mees printis selle peale välja 2012. aasta kolmanda klassi matemaatika tasemetöö ja pakkus, et kui JJ-l millalgi tuju on, siis ta võiks proovida, kuidas välja tuleb. Täna hommikul ta arvas, et nüüd ongi tuju. Kolmkümmend viis minutit arvutamist andis tulemuseks, et tekstülesandeid peab veel harjutama, keskendumisega on raskusi, aga ka tasemetöö eest "nelja-miinuse" saanud lapsed viiakse neljandasse klassi üle ... Keskendumisraskused on JJ puhul ilmselt küll paratamatus. Ise ta keksis rahulolevalt ringi ja nõudis õigust hakata õppima harilikke murde.

Veel tegeleti kehalise kasvatusega, sest üks Unistaja kinkidest oli sulgpallikomplekt (jah, meil on selle jaoks peaaegu piisavalt ruumi), ja draamaõppega. Hetkel on kõik kolm kostümeeritutena õues ja esinevad kellegi teisena.

Homme läheb kogu kamp Vanaema hoole alla, töövihikud kaenlas ja vihikutes ära märgitud, mis ülesandeid tuleks teha. Eks vaatame, kas nad pärast kohustuslikku pudrusöömist (sest Vanaema võtab oma ülesandeid alati täie tõsidusega) ka korralikult tööd teevad. Võiksid ju.

6 comments:

  1. Oled ikka uskumatult suure asja ette võtnud! Olete kõik aukartustäratavalt tublid!

    ReplyDelete
  2. Aitäh. Me ei saa oma tublidusest ise arugi. Lastele esialgu meeldib.

    ReplyDelete
  3. Tundub väga mõnus kool teil seal kodus :)

    ReplyDelete
  4. Aitäh. Eks meil on vahel higi, verd ja pisaraid ka, aga praegu on jah peamiselt mõnus.

    ReplyDelete
  5. Jah väga tublid olete! Mis sa arvad, mitmenda klassini te koduõpetada suudaksite ja kas igas aines?

    ReplyDelete
  6. Mees on võimeline õpetama kõiki reaalaineid gümnaasiumi lõpuni, mina humanitaaraineid vähemalt põhikooli lõpuni. Mida peast ei tea, seda saab ju raamatust lugeda! Oskusainetega on keerulisem, kuna me ei laula ega tee sporti, aga nõutava miinimumi saab ikka selgeks ja tegelikult on hästi põnev koos lastega eri rahvuste muusikat avastama hakata. Prantsuse keel on tõesti ainuke, mida ma peaaegu et pean koos lapsega õppima hakkama, aga õnneks on mul ka selles piisav põhi all, et hääldust ja keeleloogikat enam leiutama ei pea.

    Muide, meil oli koolis paar aastat tagasi üks tervislikel põhjustel koduõppeneiu, kellel kodu tuge ei olnud. Enne kui ta matemaatikas pärisõpetaja sai (tervislikel põhjustel koduõppe puhul peab kool tagama mingi hulga privaattunde õpetajatega), käis ta minu juures abi saamas. Tühja koha pealt kaheksanda klassi matemaatika meeldetuletamine ei olnud üldse nii kole, nagu alguses tundus. Õpik oli ju olemas.

    ReplyDelete