Wednesday, October 8, 2014

Karvane küsimus. Teine osa.

Jõugu Juht jäi kuni kevadeni kindlaks oma soovile elada pikkade juustega. See tõi kaasa mõningaid ebamugavusi ujumistunnis ja kommentaare klassivendadelt, samuti tüütu hommikuse juustekammimiskohustuse ja isetekkelised rastapatsid, aga JJ elas selle kõik vapralt üle, kuni ühel päeval otsustas, et nüüd aitab. Juuksurile aja saamine võttis natuke rohkem aega kui arvasime, aga kunagi varasuvel pügati noormees meie mõistes nudiks. Kohutavalt harjumatu oli näha lühikeste juustega last. Nüüd on JJ seisukohal, et pikki juukseid ta enam ei taha, aga kui ta suuremaks saab (sest Kuri Emme ei luba enne, kui näojooned on natukenegi täismehe omadele sarnanema hakanud), kavatseb ta lasta endale punkariharja pügada .

Palun väga, kui soovib, miks mitte, juuksed kasvavad jälle.

Murekoht oli hoopis Vanaema. Vanaema, kes võttis viiese JJ mullatööriietes poodi kaasa, sest "selles eas laps soovib juba ise otsustada, milliste riietega ta kuhugi läheb" - kui ma õigesti mäletan, siis oli tegu lausa katkiste ja permanentselt plekiliste närudega, mõeldud ainult ja ainult trööpamiseks -, pragas ja pahandas JJ-ga terve talve mitu korda nädalas, miks tal ometi peavad nii koledad juuksed olema. Pügatud JJ sai jällegi paar nädalat ohtralt kiita, et vaat see on ilus poisslapse pea.

Paar päev tagasi teatasid Unistaja ja Lillebror, et nüüd tahavad nemad juuksed pikaks kasvatada. Unistajaga pole iseenesest hullu midagi, tema soeng kannatab veel kolm-neli kuud kasvada, enne kui Vanaemal ütlemist tuleb, aga Lillebrori lokke saaks juba praegu patsi panna, ja ma ausalt öeldes kardan, et Vanaema hakkab ise Lillebrori pügama.

Vanaema on nimelt mõnevõrra domestically challenged  - no öelge mulle, kuidas see eesti keeles kõlab! - ja kuigi ta oskab kangast kududa ja iirisepeenraid rohida, piirduvadki tema kodumajanduslikud võimed enam-vähem nende kahe tegevusega. Kangakudumine on meil nimelt veres, loodan ühel heal päeval rikastuda Minnihiire võrra, kelle saatus on ette määratud - temast saaks kuuenda põlve kangur. Aga mis puutub kääridega millegi lõikamisse, siis ... Loodetavasti ei hakka Vanaema siiski ise Lillebrorile soengut tegema, kardan kõrvade pärast.

Minu poolest on poistel vabadus kasvatada juuksed nii pikaks, nagu tahtmist on. Mõnes asjas tuleb lastele siiski järele anda ja nagu JJ puhul näha oli, ei ole tõenäoline, et nad suudaksid vastu pidada, kuni pats pepuni ulatub. Ainult see Vanaema ... teeb kurvaks. Me juba vestlesime sellest ja olime mõlemad pahased, Vanaema, et ma poisse jõuga ära ei püga, ja mina, et Vanaema minult seda ootab.

Põlvkondadevahelised lahkarvamused on ikka üks kole asi.

Pildilt on näha, et JJ juuksed ulatusid mingil märtsikuisel hetkel õlgadeni - no ei olnud ju üle mõistuse pikad? Lillebroriga on praegu sama lugu, küll ta aru saab, kui segama hakkavad.

3 comments:

  1. domestically challenged - võib-olla siis nii, et kodumajandus ei ole Vanaema tugevaim külg?

    ReplyDelete
  2. Jah, aga mulle meeldiks mingi lühem ja naksakam väljend.

    ReplyDelete
  3. No ei ole pikad küll, meie poisil olid kevadel veel pikemad, oli hommikuti kammimist küll. Aga poiss oli ise rahul ja ütlemist oli ainult nii palju, et vahel unustas kammimata end ja õpetaja juhtis sellele tähepelanu. Suve algul lõikas issi endale väikse harja pähe ja poiss sai ka, millest nädala pärast sai minu jaoks natuke hirmus siilikas, nüüdseks siis selline viksi poisi soeng saanud. Nüüd siis vaatab, mis olukorrast saab

    ReplyDelete