Monday, December 1, 2014

Mille üle peaks olema uhke?

Mõni nädal tagasi leiutas keegi ajakirjanik pealkirja, kus keegi naaberriigi poliitik olevat uhke oma khm, se*suaalse eripära üle.

No tõepoolest. Poliitikuna kõrgele kohale jõudnud mees peaks ikka oskama sõnu valida, usun, et vääritu käki keeras kokku klikke koguda tahtev ajakirjanik või toimetaja.

Sest vaadake ... Uhke passib olla saavutuste üle. Kui taolised suundumused nagu sel poliitikul pidavat olema on kaasasündinud, nagu räägitakse, miks peaks keegi selle üle uhke olema? Mina sündisin lühinägelikuna. Pole midagi uhkustada. Kui, siis selle üle, et Ühe Klassivenna hädised prillmaoks narrimise katsed tähelepanuta jätsin (ta lõpetas ka muide kiiresti ja ega ta tegelikult väga paha poiss ei olnud) ja õppisin julgelt järele küsima, kui ma midagi ei näinud. 4-aastane Apollo, kes on Lillebroriga häirivalt sarnane, sündis aordi väärarenguga. Pole põhjust, miks ta peaks selle üle uhke olema. Ja nii edasi.

Uhke ... võib olla näiteks Professor ehk Kaksikute Vanaisa, kes hiljuti tähistas vist 30. pulma-aastapäeva ja on meheikka kasvatanud kolm poega. Need on tänapäeva maailmas saavutused. Või ütleme, üks hiljuti 30-aastaseks saanud mees, kellel on ikka ainult üks naine ... ja neli tütart. Võib olla küll uhke, et ei lase ennast ümbritsevast kärgpere-trendist survestada ja elab traditsioonilise pereisa elu. Või noh, üks meie 16-aastane endine õpilane on fotoasjanduses juba üht-teist saavutanud. Nii noorelt teha tööd, mis meeldib, ja teha seda hästi - selle üle võib uhke olla küll. Või üks sõber, kes õpitud erialal toimetab toiduasjandusega, aga oma kodus vedas ja ühendas suure hulga juhtmeid. Igati uhke ja mehe vääriline töö - mõelge, ta tegutses oma vabal ajal oma pere heaks.

Aga sek*uaalsus? Ei, uhkustada pole siin millegagi. Rumal on uhkustada sirgete säärte või kõhuviiruse-kindla sisikonnaga, kuigi needki on mõnele kaasa sündinud. Inimene on nagu on. Elab oma elu, uhke olgu karjääri või kauakestvate õnnelike suhete üle. Küllap sel poliitikulgi olnuks ebamugav, kui ta teadnuks, kuidas tema eraelulist avaldust eesti keeles serveeriti. Juhul kui ta on muidu aus ja lugupidamisevääriline mees. Ju ta tegelikult ikka ütles, et mina olen vaat niisugune, ja oma eluga rahul. Nii võib ju olla küll.

No comments:

Post a Comment