Tuesday, February 17, 2015

Üks päev, kui ma olen kodus

Mul on töölkäimise- ja kodupäevad üpris erinevad, ma siis kirjutan koduse päeva kah. 

Kell 5.54 käib köögis mingi kahtlane kolks. Mees pomiseb: "Kass ajas midagi maha," ja läheb igaks juhuks asja uurima. Ei leia kolksu allikat (hiljem selgub, et see oli suur lõikelaud koos noa ja natukese saiapuruga), tuleb tagasi voodisse. Kohe saabub ka inimeste ärkamisest vaimustunud kass, kes asub minu otsas kõigi nelja käpaga trampima. Ütlen kassile tere ja soovin talle head und.

Minul tuleb uni tagasi just siis, kui on ametlik esimene äratus - 6.40. Vajutame telefonide peale "kordus" ja tõuseme 30 minutit hiljem. Teen kohvi ja Mehele ühe kirsimoosiga saia. Keegi kass on köögipõrandale oksendanud, tõenäoliselt paks triibuline Sassu - tema on meil valvebuliimik. Koristan.Teen köögis tule pliidi alla ja ahju, vannitoa ahju ka.

Mees lahkub 7.30 - täna ei pea ta kedagi kuhugi ära viima ega hommikuse tipptunni ajal Linna teise otsa sõitma, võib hiljem startida küll. Mina loen natuke Piiblit, palvetan kah natuke ja siis loen kirju ja muid huvitavaid asju. On tulnud üks oluline töömeil, vastan, mida vaja.

Kell 8.05 tuigub elutuppa sagrine, pidžaamastatud kogu. Jõugu Juht on ärganud. Minu soovituse peale edasi magada teatab ta, et Unistaja ja Lillebror olevat ka ärkvel. Noh, tõusku siis kõik üles, kui uni läinud on. Natukese aja pärast tuleb Unistaja, samuti pidžaamas. Kas me võime niisama mängida? Ei, see ei lähe mitte, jahe on, pange riidesse ja tulge hommikust sööma! Mees helistab, et jõudis ilusasti Linna. Huhh.

Kogu kamp sööb hommikust, mina riputan vannitoas öösel pesnud pesu ja segan ahje. Kell on 8.35*, kui võtan endale käsiloleva käsitööprojekti näpu vahele ja kamandan lapsed laua taha. JJ teeb eile nässuläinud inglise keelt ümber, Unistaja teeb kah inglise keelt, Lillebror loeb "Jassi passi" teist peatükki. Siis vaatame Unistajaga inglise keele üle, JJ õpib loodusõpetuse õpikust midagi magnetite kohta ja Lillebror värvib üht arvutamise-lehte. Unistaja loeb paar lehekülge "Aarete saarest". Siis teeb Unistaja natuke matemaatikat ja meie JJ-ga loeme poolteist lehekülge kõkutavatest nõidadest ja proua, ei, härra, ei, daam, mistasiison? preili Ticki ülesannetest Tiffany Achingu silme läbi. Lillebror saab omadega valmis, rõõmustab, et 7+8 on 15, sest see sobib kuidagi eriti hästi, ja on vaba mees. JJ teeb veel paar inglise keele kirjalikku harjutust ja Unistaja eesti keeles etteütlust Peetrist, kes tuleb määrdununa tuppa. Etteütluses on traditsiooniliselt üks viga.

Siis on kell 10.40. Unistaja teeb kaminasaali ahju tule, mina lasen musta kassi välja.

Lapsed lähevad õue mängima. Mina lõdisen, pakin ennast villasemalt sisse ja lähen ka välja. Kõigepealt toon väikese raudahju tarbeks potitäie (kuna meil klassikalist söepange ei ole, kasutame praegu vägevat purgikuumutamise-potti) ürgvanu klotsikesi, rohkem kui 10 aastat tagasi kohalikust saeveskist ostetud, aga mingitel hämaratel asjaoludel kuurinurka jäänud. Selle käigus tuleb must kass sisse. Siis võtab sae ja lähen viirpuude olukorda inspekteerima. Avastan veel ühe salajase puntra. Maha ja haohunniku peale! Nii viisakuse mõttes korjan majaesisest pargist (meie isiklik) veel suuremal hulgal talvetormidega murdunud palke oksi kokku. Meil kasvab pargi servas seltskond üsna vanu ja logisevaid lehiseid, mis aeg-ajalt oksi maha viskavad, aga mina nende puude olemasolu või -olematusega ei tegele, koristan ainult tuulise ilma tagajärgi. Oksad on muidugi kuni neli meetrit pikad ja vastavalt jämedad. Mõtlen Lindale rahvuseeposest ja tunnen, et lume peal on neid päris kerge lohistada. Varbad hakkavad külmetama, viin nad tuppa. Must kass lipsab õue.

Kell on umbes kolmveerand kaksteist. Tuuseldan tolmuimejaga ringi ja mõtlen, et tarvis oleks välja mõelda mingi toimiv koristamisgraafik. Äkki üks ruum nädalas hästi põhjalikult, kapid ja aknad ja puha, vannituba ja selle ees olev esik kahe peale kokku? Ja jooksvad segadused pluss tolm niisama, jooksvalt? Aga mis suveperioodil saab, kui muru kasvab kohinal ja peenrad tahavad kaevata ja üldse käib elu peamiselt õues? Koristamine vihmapäevadele planeerida?

Panen mõned munad keema, kasin samal ajal köögis kraanikaussi ja sinna tekkinud nõusid. Kõik ju masinasse ei mahu. Munad ehmatatud, panen kahe nelgitera ja jupi kaneelikoorega soojenema õunamahla külmunud lastele. Aknast ei paista poisse kuskilt. Ajan juba jope selga, kui näen, et Unistaja ilmub vaatevälja. Hõikan talle ukse vahelt, et nüüd paluks puid tuua ja teistele ka edasi öelda, et puukandmise-aeg on.

Poisid kannavad puid - ikka kahe päeva jagu -, mina valmistan taldrikutäie võileibu keedumuna, heeringafilee ja natukese rohelise sibulaga. Õunamahl pliidil on kuum, jagan selle tassidesse natuke jahtuma. Puukandmise vahele räägitakse, et kõhud on kole tühjad. No seda viga saab kohe parandada. Must kass tuleb sisse ja läheb välja.

Sööme. Lisaks võileibadele on apelsini ja mandariini. Siis läheb Lillebror lõunaunele ja suuremad poisid kaminasaali diivanitele oma raamatuid lugema. Kohustuslikust kirjandusest on asi kaugel, Jõugu Juht loeb "Doktor Proktori puuksupulbri" teist osa ja Unistaja Ülemnuuskus Oswaldi esimest seiklust. Kell on 13.31.

Mina loen meilid läbi, vastan tööasjus ühele kirjale ja siis tutvun huvitavate artiklitega hallide varjundite asjus, inimesed FB-s ja mujal lingivad. Blogija Manjanaga pole ma põrmugi nõus, aga meil on ilmselgelt väga erinevad maailmavaated. Ega minu arvamus sellepärast tema omast kvaliteetsem ei pea olema, et see teistsugune on. Nõus olen selle artikliga. Ja sellega. Ja see on ka täitsa huvitav. Olen seda raamatut korra poes käes hoidnud - et käed saab ju pärast ära pesta - ja sirvides tundus see isegi veel hullem kui Kõigi Aegade Viletsaim Naistele Suunatud Teos "Videvik". Kuigi, jah, see võib väga naiivse tibi ja väga osava manipulaatori suhet adekvaatselt kirjeldada küll. Film oleks siiski võinud tegemata jääda. (On selge, et kes iganes selle pealt miljoneid teenivad, nii ei arva, aga kas neil on sügaval sisimas tunne, et nad tegid midagi tõeliselt head valmis? Kurb, kui ei ole.)

Siis kolin ahju kõrval oleva arvuti taha, sest tuul on küllalt tugev ja tuulepealsetes ruumides on kü-hü-hülm, blogin pool päeva üles ja asun lugema üht äsja avastatud blogi, millest üks artikkel mind kõnetas. Vardad võtan ka kätte.

Kell 15.30 või umbes nii äratan Lillebrori ja luban suuremad poisid raamatute juurest liikvele. Panen lastele youtube'ist mängima filmi "Väike printsess", Shirley Temple'iga. Ise teen uuesti tule vannitoa ahju, pliidi alla ja esiku raudahju. Asun valmistama vanillikreemisaiu ja lasanjet.

Kell 17.30 helistan Mehele, et teada saada, kas ta on juba teel. Jah, Mees on teel koju, jõuab umbes poole tunni pärast. Suunan lapsed laua taha kunstitundi, valmivad teosed teemal "ilutulestik". Rasvakriitide ja akvarellidega.

Mees jõuab koju. Sööme. Vanillikreemisaiad tulevad ahjust välja. Loen kudumise kõrvale diagonaalis läbi JJ-le kuuluva raamatu "Doktor Proktori Puuksupulber" - pole paha, meenutab natuke Roald Dahli. Ebapedagoogiline, muidugi.

Siis on õhtu ja loodetavasti kordub kõik samadel aegadel nagu tavaliselt.



______
*üks tore tuttav ema küsis hiljuti  JJ käest: "Mis kell sul koduõpe hakkab?" Noh, tema lapsed käivad kõik kodust väljas haridust omendamas, muidugi ei ole ta asjaga kursis. JJ vastas, et mää, möh, siis, kui emme ütleb. Nii ongi.

9 comments:

  1. Tänud nende "varjuliste" artiklite linkide eest, oli väga mõtlema panev lugemine. Veider, et me peaks olema inimloomadena just kui kaugemale arenenud, aga baasinstinkt jääb samaks. Mis see suur hulk raha muud on kui koopaelaniku suur ramm - nuiaga/krediitkaardiga vastu pead ja õnn tuleb õuele. Teagi kumb selle loo juures kurvem, kas see, et 21. sajandil ja feminismi/võrdõiguslikkuse ajastul võtab mingil hulgal jätkuvalt jalad alt a) rikas või b) ülidomineeriv mees. Peksab, järelikult armastab?

    Huvitav kas see raamat oleks sama suur hitt kui herr Grey oleks töötu alkohoolik, kes elab treileripargis ja ei kanna kalleid ülikondi ega luhvtita iga nurga peal sajalisi?

    P.S. Vaniljekreemisaiad kõlavad ohtlikult hästi.

    ReplyDelete
  2. Tere lugemast. Vaniljekreemisaiad on üsna ohutud, kui neid just liiga kaua kuivada ei lase, piisava kuivamise järel võib neid heiterelvadena kasutada - aga neil on üks vaieldamatult halb omadus: nad saavad alati liiga ruttu otsa.

    Päriselus on neid herr Grey töötutest alkohoolikutest versioone küllalt, hiljuti sattusin (õnneks telefonitsi) ühe taolise otsa. Ma küll tema täpseid eelistusi ei tea, aga pidi olema kohutav jõhkard ja psühhoterrorist, aga kõik mulle teadaolevad abikaasad on väga kenad naised olnud ja aktuaalne lausa arrrmastab ... Nii et kes teab, äkki kõlbaks ka raamat töötust alkohoolikust.

    ReplyDelete
  3. Ma ei tea mis värk on, aga kas sa kujutad ette, et ma vaatasin Gretaga 17ndal ka VÄIKEST PRINTSESSI!! Ma pidin seda Su lauset mitu korda üle lugema, et kinnitada, et tegu ei olnud Väikese Printsiga :)
    Ma olen seda DVD siin juba mitu päeva käes hoidnud ja seda sobivat momenti oodanud ja eile siis vaatasime. Me küll vaatasime selle filmi hilisemat versiooni.
    http://www.imdb.com/title/tt0113670/

    See on üks mu lemmik (laste)filme. Käisin seda 1995 aastal kinos vaatamas ja see jättis mulle nii suure elamuse, et hiljem ostsin DVD, et kunagi oma lapsele ka näidata. Peaaegu 6 aastat olen oodanud seda hetke , et Gretaga koos vaadata saaks ja eile siis otsustasin, et õige aeg on käes. Nutsime Gretaga mõelmad seda vaadates. Mina isegi rohkem :)

    Ma kindlasti broneerisime Heliseva Muusika piletid ka samal ajal :) Kuigi teie pere läks seda varem vaatama kui meie :)

    Huvitav kohe mis järgmiseks? Oleme vist mingil samal lainel.

    Secret Garden on ka üks selline film mida ma plaanin Gretale järgnevaks näidata.
    http://www.imdb.com/title/tt0108071/?ref_=fn_al_tt_4
    Ma pole aga veel suutnud ära otsustada kas enne tasuks raamat läbi lugeda või filmi ära vaadata.

    Nüüd aga vaatame kindlasti koolivaheaja viimastel päevadel ka selle ShirleyTemple versiooni ära. Tänud, et sellest siin juttu tegid :)

    ReplyDelete
  4. Mnjaa, ma sama laine kohta ei oska öelda, aga Lillebror ja Greta on kahtlaselt ühevanused ka, Lillebror kaks päeva vanem, kui ma nüüd õigesti olen meelde jätnud. :) Aga meie hetkel maja ei vaheta.

    ReplyDelete
  5. Ega ma tegelikult ütlesin seda samal lainel olemist naljatades :) Aga siiski minu arvates on see üllatav, et me täpselt samal päeval sama nimelist filmi lastele (lapsele) näitame. Sama vanused lapsed jah, aga no see film ei ole ju tegelikult selline film mida kohe 6 aastaseks saava lapse emad oma lastele selles eas näitaks. Ma tegelikult kartsin, et võib olla on veel liiga vara, kuna vähemalt see meie vaadatud versiooni film on kohati väga emotsionaalne...isegi minu jaoks. Ma selle vanema versiooni kohta ei oska öelda.

    Aga Sul on nii huvitavad jutud siin alati. Ma naudin iga kord.

    ReplyDelete
  6. Aitäh.

    Vanema versiooni lõpp on märgatavalt õnnelikum kui raamatus. Jah, kui Lillebror oleks ainuke laps, siis ta ilmselt ei oleks näinud pooli filme ega kuulnud pooli raamatuid, mida praeguseks on näinud ja kuulnud, sest ma ei aja noorimat sellepärast ära, et film või raamat saab valitud vanima järgi. Samas liiguvad Internetis igasugused vanema aja kasvatusteooriad, sealhulgas Charlotte Masoni meetodid, mille järgi võib juba kuuestelt päris palju oodata ja neile päris palju keerulist kirjandust tutvustada - võta siis kinni, mis see õige on. Meil oli film raamatuillustratsiooniks, sest raamatu ma lugesin viimase paari nädala jooksul unejutuks. JJ ja Lillebror olid filmi vaatamise ajaks juba ära nutnud (Unistaja ei hakka filmide ja raamatute peale nutma).

    ReplyDelete
  7. Ei, ei, ma ei rääkinud üldse õigest või valest lastekasvatusest, ega pidanud seda silmas, et mis vanus see õige vanus seda filmi vaadata oleks.

    Vaid seda, et Little Printsess ei ole ju mingi selline film või raamat mida paljud inimesed isegi teavad või kunagi näinud on. Minu jaoks oli lihtsalt üllatav et me mõlemad selle filmi oma lastele JUST SAMAL päeval vaatamiseks valisime. See otsus meil ei tulnud ju sellest, et me lapsed nii lähestikku sündinud on.
    Kui ma su blogist oleks lugenud, et poisid vaatasid Lottet või Jääaega ja Greta tegi samal päeval sama, siis see ei oleks pooltki nii eriline kokkusattumus olnud :)

    Ma nüüd olen sellest siin kirjutanud pikemalt kui asi väärt :) Lihtsalt tahtsin täpsutada, et lastekasvatust ei pidanud ma oma kommentaariga üldse silmas.



    ReplyDelete
  8. Tjah, eks see nii kipub olema, et ühest mõttest sünnib teine. Ju meis midagi sarnast on, muidu Sulle ei sobiks siin ja minul Rüütli lossis lugemas käia. Tule kunagi külla!

    ReplyDelete
  9. Tänud küllakutse eest! Kindlasti võtame plaani kui vähegi võimalik.

    Muideks ma tahtsin Sind veel tänada Charlotte Masonit mainimast. Polnud temast varem midagi kuulnud, aga täitsa 'tore' tegelane :)

    ReplyDelete