Saturday, April 18, 2015

Streigi tähtsusest

Kõigi maade koduperenaised, ühinege!

Kui on käsil üks sedasorti päev, mil üks anonüümseks jääda sooviv naisterahvas on toppinud masinasse ja riputanud kuivama kolm portsu pesu, täitnud x korda nõudepesumasinat, inspekteerinud x korda masinast tulnud nõusid (ulatatud Lillebrori poolt) puhtuse küsimuses, kannatanud ära x fekaalinalja kolme poisslapse poolt, viinud läbi kaks eesti keele kontrolltööd ja dikteerinud kaks etteütlust - need on kõik harjutava iseloomuga, muidugi -, triikinud 7 särki, posu köögirätikuid ja mõned padjapüürid*, masindanud x + n kastitäit oksamultši, saanud masindamise käigus 2x + n korda torgata vihatud viirpuuokste käest, kaevanud umbes tund aega maad** ja ilmunud lõpuks kööki, kus laud on lõunast jäetud mustade nõude all lookas ... Rääkimata sellest, et Unistaja ja Lillebrori nohu-kurguvalu viirus on ilmselt ka emmele nakanud ... Siis on aeg kuulutada välja selles majas elavate emmede üldstreik ja teatada, et täna teevad süüa mehed. Või, armas perekond, minge restorani.

Tekib kuum tee ja tablett. Lapsed toimetavad vaikselt, saavad ilmselt mingeid käsklusi. Köögist hakkavad levima lõhnad. Siis kutsutakse lauda. Pakutakse hautatud sibulat, redisesalatit, ahjus küpsetatud pelmeene ja paprikat. Pelmeenid, muide, annetas Vanaema eelmisel nädalal. Kui välja arvata, et pelmeenidel oli pelmeenimaitse (mida iganes neisse poolfabrikaatidesse pannakse, maitseomadusi see ei paranda, pigem vastupidi), oli tegu hea söögiga.

Anonüümseks jääda sooviv naisterahvas nuuskab ägedalt nina ja hakkab streigimurdjaks, vähemalt mis puutub hommehommikuse saialise valmissõtkumisse.

Kui keegi teine süüa teeb, on meeleolu kohe hoopis teine, mis siis, et homme kirikusse ei saa - karantiin, meil on palju beebisid ja viirus on ilmselt nakkav. Streigi tagajärjel läks  laste kraamist iseenesest puhtaks ka elutoa laud, kus tavaliselt on poole meetri paksune kultuurikiht, ja kolm poisslast käitusid terve õhtu! täiesti rahumeelselt (võrdluseks paar möödunud päeva ja tänane hommik, mis tegelikkuses ei vääri meenutamist ... ainult üks lärm, rabelemine ja kriiskamine). 

Muidugi peaks ühe korraliku streigi juurde kuuluma ka streigini viinud olukordade hindamine ja arutelu ülemusega, mida saaks edaspidi teha, et streiki poleks vaja. Streikijate poolt on tulnud ettepanek, et laupäeviti teevadki edaspidi süüa mehed. Lapsed olid sellise korraldusega nõus, Mees ... no tal ei jää midagi üle, aga temal on muidugi otsustusõigus. Kuna JJ oskab suurepäraselt pannkooke teha, on tulevaks nädalaks laupäevane söök teada.

Streikimine on ikka kasulik asi, viib muutusteni ja puha.
__________
* mulle meeldib triikida, aga see on mõnevõrra väsitav ja aeganõudev töö. Mees ei triigi ja mina ei tangi autot, meil on kohati tööjaotus.
** meil ei oska mitte keegi peale minu niimoodi peenramaad kaevata, et sellest ka kasu oleks. Mees lõikab vajaduse korral uute peenarde jaoks mätast maha ja teeb muid raskemaid töid.

3 comments:

  1. Oh, need viirpuuoksad! Ma ei tea, palju ma lapsena neile paljajalu peale astunud olen aias, kuigi me alati korjasime peale okste lõikamist kõik ära. Nüüd ei pane mina endale kunagi viirpuuhekki kasvama, laste pärast, aga teised kaaslinlased oma viirpuid ikka kasvatavad ja teevad rattaparandustele tööd juurde - vankrirattakumme saab parandusse viia või hädaga ka uusi osta just tänu viirpuuokastele.
    Aga head paranemist teile kõigile :)

    ReplyDelete
  2. Aitäh. Viirpuu on ilus, aga meil kasvab ta metsikult ja ohtralt. Ju SeeKesSiinMajasEnnemElas tahtis teda kasvatada. Mina ei taha.

    ReplyDelete
  3. Väga hea märk, et nad panevad tähele, kui Sa streigid! Ja ahjupelmeenid, kui neid teeb su oma laps, on absoluutselt suurepärane toit! Head paranemist ja streigi ikka julgelt, kui teisiti enam ei saa!

    ReplyDelete