Thursday, June 18, 2015

Kurb lugu nõudepesuga

Normaalsed inimesed pesevad oma nõusid ja nendega ei juhtu suurt mitte midagi. Muidugi, see on tüütu, märg ja tundub paraja ajaraiskamisena, aga papptaldrikud oleksid ka üsna ebameeldiv nähtus.

Mina ei ole normaalne inimene.

Lisaks sellele, et ma vihkanvihkanvihkan nõudepesemist, on mu kätel imelik nahk. Suurema vees lobistamise peale koorub lihtsalt maha. Verd tuleb ka ja valus on. Suurem vees lobistamine on näiteks mitu päeva järjest kõigi nõude pesemine. Üks valamutäis (või muudes kontekstides paar kampsunit käsitsi pesta või üks põrand küürida) ei tee suurt midagi, ainult ebamugav hakkab. Kreemitamine aitab, aga mitme päeva jooksul ka enam mitte.

Ühesõnaga, meie majas on nõudepesumasin üks minu parimaid sõpru. Teine masin, mida ma väga armastan, on pesupesumasin.

Meie esimene nõudepesumasin kandis nime "Beko" ja elas meil kuus ja pool aastat. Siis suri arvatavasti loomulikku surma tema küttekeha, mis asub raskestimuugitavas kohas, ütleb Mees. Nädal hiljem ostis Mees ühe pruugitud "Zanussi", mis on üpris kasutajavaenuliku siseeluga ja muidu ebamugav, aga vähemalt pesi ... kuni üleeilseni. Pump, mis peaks vee välja pumpama, ei lähe enam üldse tööle, isegi ei ürita.

Viiel inimesel tekib palju nõusid. Ai.

Kuni lahenduse leidmiseni viisime sisse uue korra: mina pesen ühe valamutäie nõusid päevas või natuke rohkem. Mees peseb ühe täie ja emb-kumb vanematest poistest peseb ühe täie. Niimoodi püsib mu kätel nahk küljes ja nõud saavad siiski mõningal määral puhtaks. Iga pestud valamutäis tähendab ühe euro panemist Uue Masina Fondi (selleks on eraldi purk), sest odava hinnaga pruugitud masinat ei leia niisama ruttu, aga kalli hinna eest uut masinat osta tundub ka ühekorraga iiiik. Või noh, ma ei ole meie hädaolukorra-reservi raha kogunud selleks, et endale luksus-kodumasinaid osta.

Niiviisi on lootus, et Unistaja Sünnipäevapeo ajaks on meil uue masina raha purgis - või on Mees siiski kuskilt mõne heas korras pruugitud eksemplari leidnud. Või on osutunud arukaks vana masina parandamine. Homme helistan parandusse, eks näeb, mis sealt räägitakse.

Mida selle käsitsipesemise peale elektriarve teeb, ma tegelikult teada ei taha. Masin peseb ju pigem ööelektriga, aga inimühik - eriti lapsühik - peseb päevasel ajal, köögiboiler muudkui boilerdab ja veepump pumpab. Köögirätikuid läheb ka kuidagi rohkem pessu ja köögirätikud on üks neist vähestest asjadest, mida ma alati triigin ... Aga kooki kartulisalatistelt taldrikutelt me ikkagi ilmaski sööma ei hakka!

Asooh, mis puutub kummikinnaste kasutamisse ja nõudepesuvahendisse - kummikindad ei lähe mitte, nendega saavad käed peaaegu sama märjaks kui ilma, aga tunne on imelik. Nõusid pesen hetkel ühe kõige ökoma ja sümpaatsema vahendiga, mida tavapoest leiab. "Frosch" on selle nimi ja pidavat olema nahasõbralik. Fairysid ja muid taolisi ei saa ma niiehknii üldse kasutada, siis on juba esimenegi valamutäis liiast.

10 comments:

  1. Tohib, ma räägin, kuidas meie saime omal ajal endale ammuigatsetud nõudepesumasina ja kuidas see katki läks?Jalutasin parajasti suure toidupoe riiulite vahel, kui mulle helistas läheduses elav suure pere ema ja teatas, et nende nõudepesumasin lakkas töötamast ja viidi parandusse, aga nemad ostsid juba uue ja kas me tahaks seda vana parandatut soodsalt omale. Olin ta käest kunagi uurinud, kas nõudepesumasin õigustab ennast jne. Mõtlesime järgi ja otsustasime, et tahame jah. Mõne päeva pärast tuli kõne, et ma vist olen palju palvetanud, et ma nõudepesumasina saaks, sest remondis olnud masinal viga ei tuvastatud (oli hoopis mingi muu vee või elektririke olnud), seega saime soodsalt veatu masina. See töötas mitu aastat, kuni ükskord pumpamise katkestas ja siis pesin jupp aega käsitsi, kuna ei saanud remonti viia masinat. Kord oli aga nõusid ülemõistuse palju ja otsustasin osa neist masinasse pista, hiljem üle loputada. Seda aga usus ja lootuses ja palvetades, et äkki sai masin hoopis vahepeal ise terveks?! Eee, ma ei tea, kust selline mõte tuli, üldiselt ma nii ei tee. Pesigi normaalselt ja pumpas ka! Teeb seda tänini.

    ReplyDelete
  2. Tore lugu. Kuigi Jumal päriselt ei ole mehhaanik, on Ta meil vahel autosid niimoodi iseenesest terveks teinud. Meie praegusest masinast peaks viisakuse pärast ikkagi vana musta vee välja saama - ma veel ei tea, kuidas, seda on seal täitsa palju - iiiiik -, siis võiks küll palvetada ja proovida.

    ReplyDelete
  3. Mina ka üldiselt kummikindaid ei kannata. Aga kõige normaalsemad on need päris-päris õhukesed (vist ühekordseks kasutamiseks mõeldud, aga kannatab rohkem).

    ReplyDelete
  4. Oleneb inimesest, minu jaoks on need päris õhukesed kuidagi eriti vastikud. See võib muidugi olla peas kinni, kätenahale on võib-olla hoopis head.

    ReplyDelete
  5. Oi ma olen sinuga selles nõudepesu asjas 100% nõus. Nii tüütu ja aeganõudev, eriti kui kord oled juba nõudepesumasinaga harjunud. Ja kummikindaid ei kannata ma ka. Nende eesmärk on ju käed kuivad hoida, aga pärast on käed veel rohkem 'rosinad' kui pikalt vannis logeledes oleks.

    Õnneks mul küll nii hellad käed vee suhtes ei ole kui sul, aga tänu sellele hellusele saad nüüd mehed nõusid pesema :)

    ReplyDelete
  6. Minul on ka tundlik käenahk, aga kasutan alati kindaid. Ma nüüd peast ei oskagi firma nime öelda, toidupoodidest ostan tavaliselt, roosat värvi:) Need on seest sametised ja minu meelest mingi kreemiga vms seestpoolt niisutatud ka. Pisut kallimad, aga peavad kaua vastu ja on käes väga mõnusad. Ma ostan alati number suurema, kui käsi tegelikult on, siis pole seda tihedasti ümberolemise tunnet ka. Anthea Turneri nipp on enne käed kreemitada ja siis kindad kätte panna - soojas vees lähevad ka kindad soojaks ja mõjuvad nii kätele iluhooldusena.

    Suured masinad ostame meie alati järelmaksuga - nt euroniksis tuli aasta järelmaksu eest kokku vaid 30 eurot intressina juurde, ma arvan ise, et see on vähe. Eelmine, uuena ostetud masin pidas vastu 10 aastat, kui mitte rohkemgi, ja ühtegi korda ei pidanud parandama, loodame, et nüüd ostetud uus peab sama kaua vastu...

    ReplyDelete
  7. Hm, kreem enne kummikinnast kõlab huvitavalt. Mul pole nende päevade jooksul nüüd midagi hullu juhtunud, ilmselt on Mehe ja laste nõudepesust palju abi. Pesevad peaaegu et vabatahtlikult, täna JJ kuivatas ka, kuigi ei pidanud.

    Järelmaks tundub meile nagu laen ja laen on üks väga ebameeldiv asi, ei tahaks ühtegi kohustust juurde tekitada. Pealoogia, noh. Minu lemmik-kodumasinapoes maksab üks sobivas mõõdus eksemplar vähem kui 300 eurot, selle raha korjab mõne kuu nõudepesudega kokku küll. Varasem kogemus näitab ka, et õige asi tuleb ise õigel hetkel meie juurde. Mehel on andi sooduspakkumiste leidmise peale ja talle meeldib neid otsida, nii et ma tõenäoliselt ei pea isegi seda lemmikpoe masinat ära ootama.

    ReplyDelete
  8. Meie elame ka mingi hulk aastaid nüüd jälle nõudepesumasinavabalt. Mul käed kannatavad ja lapsi on rohkem, ainult 2 pisemat ise nõusid ei pese. Pesijaid on koos minuga siis kokku 5, vahel pesevad potte ka lapsed, panne harvem (kui ise teevad endale süüa ega unusta!).
    Aga mina osten täidetavat nõudepesuvahendit - seda saab lahjendada, on üsna öko ja juba 9 aastat sama pudel, millega korra aastas käin ökopoes täitmas. Liiter vahendit maksis vist 2 või 3 eurot, aasta kohta täitsa hea. Keskmine tüdruk siis teeb meil väiksesse pudelisse lahenduse, kui peaks otsa saama. Enamus sööke pole ju väga rasvased, seega me suured nõudepesuvahendi kulutajad pole.
    Igal ühel on 1 taldrik, kindla pildiga, siis on teada, kelle oma pesemata on. Sama kruuside kohta, lusikad-kahvlid on lastel omad. Potte, mida regulaarselt kasutame, on 2-3, panne samuti 2 - nii ei teki liiga suurt kuhja valamusse ja pesemata asja puhul saab kenasti selgeks, keda pesema saata :)
    Nõudepesumasina ajast oli meil tohutu kogus erinevaid taldrikuid, kahvleid jne. Nüüd seda muret pole :)

    ReplyDelete
  9. Kuidas kellelegi sobib - kui meie lastel olid igaühel oma tass, käis kogu aeg üks sõda ja kräunumine, miks vend minu tassi puutus? Paljutassiline olla on meie jaoks rahulikum. Aga Mees leidis juba ühe pruugitud "Siemensi" ja see peseb imeliselt hästi, vaja ainult õige koha peale kolida.

    ReplyDelete