Wednesday, July 8, 2015

Kus viga näed laita ...

Mõnikord lisavad õpilased mind endale FB-s sõbraks. Las lisavad. Enamasti on tegu tublikeste tüdrukutega, kellega mul üks-ühele vestlusi eriti ei ole. Enamasti ei tee need tublikesed ka Internetis minu nähes suurt midagi hirmsat, postitavad ilusaid pilte "mina väikese vennaga", "mina suvelilli täis peenra ees"ja mängivad.

Kui ühe väikese tüdruku kontolt esimene imelik link tuli, kergitasin kulmu, aga mõtlesin, et juhus. Siis tuli teine, kolmas, sajas ... Mõni tundus ka avamisvääriline, aga juhtis hoopis mujale, minu avatu viis mingisse tervisekindlustuse reklaami. Enamasti oli tegu labasuste või lausa roppustega. Täna õhtul mõtlesin, et enam ei või, tuleks tütarlapse tähelepanu juhtida sellele, mis asju ta maailmaga jagab.

Kirjutasin kirja. Püüdsin olla sõbralik, aga märkisin, et kui mõni minu laps taolisi asju jagaks, tuleks meil tõsine jutuajamine. Äkki on hoopis viirus? Palun vaata asi üle.

Pool tundi hiljem olid koledused tütarlapse kontolt kadunud või vähemalt mitte enam avalikud. Võib-olla taipas ta ilma minu sekkumiseta, et midagi on valesti, võib-olla ütles keegi teine, aga on ka võimalik, et lapsuke vaatas, et oo, sõnum ... Tädi psühholoog? Mis see tahab? Apppppi, kui piinlik!

Sellepärast on tähtis, et vanemad lapsega FB-s sõbrad oleksid ja jälgiksid, millega võsuke netisuhtluses tegeleb. Kas sellel tüdrukukesel oli viirus või muidu tähelepanematus mingi "linnukese" suhtes - ma siiralt ja südamest loodan, et see laps oma nutitelefonist nilbusi ei vaata -, aga mis pildi see temast loob ... Ideaaljuhul peaksid nii noore lapse puhul (11?) olema vanematel olemas ka lapse paroolid.

FB, muidugi, ei olevatki noorematele kui ... 14 või?ma ausalt ei ole süvenenud! lubatud. Ja õigus on neil, kes ütlevad, et vanemate kaasteadmisel tehtud FB konto noorema lapse puhul on vanematepoolne toetus vanuse osas valetamisele. Samas on kõiksuguste ahvatlustega nii nagu on ja vähemalt meie laste puhul oleks küll võinud juhtuda, et kellegi semu abil tehakse FB konto salaja ja kasutatakse siis sõbra juures või üksi kodus olles ... Hetkel tundub turvalisem omada laste kontode üle administraatoriõigusi ja lasta neil tasapisi toimetada meie silma all. Ega nad palju seal ei tegutsegi, õnneks.

Muide, kui veel lubamisest ja keelamisest rääkida - FB kontot lapsel olla ei tohi, aga nutitelefon koos kogu Interneti, selle võimaluste ja ohtudega tohib? Ise endale süüa teha ei tohi, aga tohib mis iganes ohtlikku spordiala harrastada ja mis iganes ohtlikul moel vaba aega veeta? (siinkohal tunnistan, et meie poistel on ka rulad, aga nad ei ole nendega veel kuskil trikke tegemas käinud) Läheb norimiseks, ma tean. Algidee on ju hoopis teisest ooperist. Aga ikkagi ma ootan hetke, mil ka mõni teine lapsevanem aru saab, et algklassilapsel ei peaks olema piiramatu ja kontrollimatu ligipääs Internetile. Hetkel tunnen ennast üsna üksildasena.

Asooh, mina oleksin küll tänulik, kui miski viirus minu FB konto peaks kaaperdama ja keegi mulle sellest märku annaks. 

No comments:

Post a Comment