Monday, September 21, 2015

Asjad, mida ma tahaksin oma lapsevanematele öelda

Mul on päris palju lapsevanemaid. Suurt osa nendest ei kohta ma mitte kunagi ja mõnes mõttes on see hea. Siiski kohtan ma mingit kodu suhtumiste peegeldust lastes ja kuigi lapsed on toredad, tahaksin ma midagi öelda ka vanematele, kellega kohtumiseks ja kontakteerumiseks mul tegelikult põhjust pole.

Laste välimusest, sest ega see kolmanda* klassi laps ise ei taipa, et ta tobe välja näeb ...

Retuusid ei ole püksid. Eriti mitte poolläbipaistvad retuusid.

Puusapüksid ei sobi lastele. Kool ei ole paljaste taguotste näitamise koht, selleks on saun.

Väikesed tüdrukud ei peaks kasutama silmameiki ega värvima juukseid. Küll nad jõuavad ennast igasuguse keemiaga kokku möksida, kui suuremaks saavad.
 
Laste harrastustest

Laps, kes veel lugedagi ei oska, ei tohiks veeta aipäädis või pleisteiššionis igapäevaselt kolme tundi järjest. Või jupikaupa.

Tippsport ja aeganõudev huvikool korraga on algklassilapsele liig.

Jah, niisama lakkevahtimise aega peab ka olema.

Pole mitte ühtegi põhjust, miks Teie laps peaks vaatama täiskasvanutele mõeldud(=eakohatuid) telesaateid ja -filme, isegi kui tema eakaaslased vaatavad.

Unejuttu peab lugema. Kui iga päev ei jõua, siis ülepäeviti. Lugege ometi ette kõik oma lapsepõlve lemmikud, Te ei taha ju öelda, et olete unustanud Karlssoni, Naksitrallid, Puhhi?

Piiride seadmisest

Lapse soovi võib arvesse võtta, kuid sellest ei pea lähtuma, kui soov ei ole eakohane/mõistlik/legaalne/Teie pere olukorras teostatav.

Teie olete lapsevanem. Teie otsustate, mis kell Teie laps magama läheb.

Lapse sõprade teadmine ja mõne lapsega suhtlemise ärakeelamine** on täiesti okei.

Suhetest

Teie laps vaatab Teie pealt, kuidas püsivas, lugupidavas ja toimivas suhtes ollakse.

Ei ole kohane, kui kuuenda klassi laps paneb Facebooki üles musipildid.

Kas te olete mõelnud, et kui Teie laps jagab sotsiaalmeedias siivutuid nalju, ütleb see midagi ka Teie kohta? (vanemale, kes on oma lapse sõbralistis)

Kui on vaja keset ööd keeta kakaod või teed, siis on Teie asi seda teha. Istuge koos lapsega köögis ja vaadake, et tal oleks ümber piisavalt suur tekk, nii et ka varbad oleks soojas. Teie võite järgmisel päeval tööl mõne kirja saatmise edasi lükata, aga Teie lapse elus on kriis praegu.

Sellest, mis on tegelikult tähtis

Tähtsad asjad on kirja pannud E. B. White oma suurepärases raamatus "Stuart Little". Mäletate? Need on noot muusikas, päikesekiir pilvise päeva lõpul ja see, kuidas lõhnab väikese beebi kukal, kui ema ta eest hästi hoolitseb. Ja šokolaadikastmega jäätis, seda ei tohi ära unustada.

***
Lapsevanemad, kellele ma neid asju tahaksin öelda, on kõik hoolivad, armastavad ja täiesti lugupidamiseväärilised inimesed. Nende lapsed on lõpmata lahedad! Aga nagu ma just täna Humans Of New York'i FB lehe kommentaaridest lugesin, õpetaja näeb lapsi sageli rohkem kui vanemad. Või vähemalt teise nurga alt***. Kehtib mõnikord ka tädi psühholoogi kohta.

________
*juhuslikult valitud klass
**ikka mõistlikel põhjustel, east lähtuvalt. Mul ei ole praegu jaksu sellest eraldi ja pikalt kirjutada.
***me ei lasku siinkohal arutlusse, miks tädi psühholoog oma lapsi koduõpetada eelistab, seda võime teha mõnes teises teemas. Objektiivne tagasiside treenerilt, ringijuhilt ja ppk õpetajatelt on vägagi teretulnud ja oodatud.

2 comments:

  1. Muidu nõus, aga unejuttu nüüd küll koolilapsele lugema EI PEA. Mis reegel see on? Laps palub, et soovib ise vaikselt oma valitud raamatut voodis lugeda, ja siis lähen mina ja kohtlen teda nagu lasteaialast ja loen Puhhi? :)

    ReplyDelete
  2. :D Jah, mul oli kirjutades silma ees see seltskond lapsi, kellele lugemine hästi külge ei hakka ja kellele pole ka üldse mitte kunagi ette loetud. Õnneks ei ole see hulk väga suur, aga piisav, et kurvastada.
    Tore, kui Sinu laps ise lugeda soovib ja raamatuid valida oskab. Mina omadele veel loen ja ka Jõugu Juht ei protesti, nii et ilmselt sobib - tema muidugi loeb teinekord pärast telefoni valgel Potterit. :)

    ReplyDelete