Sunday, October 11, 2015

Saabus talv

Ootamatult saabus meile talv. Hommikuti on heinamaad olnud valged. Ühel hommikul või ööl oli lausa lund sadanud! Küll vähe, aga oktoobri alguses on kolm helvest ka liiga palju. Lund, palun, võiks sadada advendiajast JJ sünnipäevani. Tähendab, mõnel päeval selles ajavahemikus, et jõulud oleksid valged ja kelgutamishuvilised saaksid oma liud ära lasta.

Talve saabumist tähistasime perekondliku haigeolemisega. Mees oli kõige haigem, kaks ööd oli mul tunne, et magan ahju kõrval. Lapsed pääsesid kergemalt, mind tabas traditsiooniline põskkoopapõletik. Seekord õnneks lühiajaline eksemplar, ninavalu kestis kõigest mõned tunnid.

Haigusest hoolimata sai Lillebror käia eelkoolis, aga sellest ma juba kirjutasin.

Unistaja on teinud oma elu lugemisrekordi ja jõudnud viie nädalaga läbi lugeda lausa kolm Harry Potteri raamatut.

JJ käis Sõbra sünnipäeval. Veel jõudis JJ olla haige, küpsetada kuhja pannkooke, lugeda läbi raamatu "Varastatud oranž jalgratas", teha matemaatika kontrolltööd ja olla üksi kodus. Tegus noor mees suudab palju!

Mina tutvusin olude sunnil ühe väga toreda hambaarstiga. Tema nimi on Margit Tarro ja ta võtab vastu Elva Maxillas. Kui kolmandiku hamba suurune plomm võtab ette postilt lahkumise reede õhtul kell seitse, siis tuleb lappimiseks sõita kuhu iganes. Doktor Tarrol igatahes ilmnes arstide juures haruldane omadus - ta kuulas ära, mille pärast ma laupäeva varahommikul 60 kilomeetri kaugusele olin sõitnud! Kahjuks pole ma taolisi arste elus palju kohanud. Veel kahjumaks (kas nii võib öelda?) ei tegutse see tore arst Linnas. Kuna meie pere hambaarst on 85-aastane, võib mingil hetkel tekkida vajadus leida uus tore arst, aga 60 kilomeetrit on natuke nagu kauge käia.

Muidu läheb, tänan küsimast, kenasti. Sõbrad on head, päike paistab ja kassid on pehmed. Kaalume mõtet lisada perre veel üks must kass, aga kuna meil juba on kolm kassi, tuleks arvestada nende arvamusega ja neile ei meeldi varjupaika kaasa tulla ... Nii et see asi on keeruline. Aga kui teil veel kassi pole, siis praegu on parim aeg kass koju viia. Ülaltoodud lingil on palju kauneid kasse. :)

8 comments:

  1. Sa küsisid ühe mu postituse all, et huvitav mis meil veel peale ühevanuste laste ja uksemaitse ühist on ja ma võin nüüd öelda, et traditsiooniline põsekoopapõletik :)

    Ainult küll selle vahega, et mul pole viimased 6 või 7 või rohkem aastat põsekoopapõletiku olnud. Peale seda kui ma enam piimatooteid tarbida ei saanud kadus ka põsekoopapõletik või üldse nohu ära. Enne oli see mul tihe külaline. Kohe nii tihe, et mu hambaarst kommenteeris mu X-ray pilti vaadates, et mul on tavalisest palju suuremad siinuse koopad (ma ei tea kas nii eesti keeles küll öeldakse).

    Seda seda lugeda, et teil seal juba lund näha võid, ajab lausa külmavärinad peale.

    ReplyDelete
  2. Või siis nii. Ma olen kuulnud jah, et piimatoodetest loobudes saab loobuda ka nohust, aga ma vist ei ole veel nii meeleheitel, et seda lahendust proovida. Jube mugav inimene olen, ninanuuskamine tundub lihtsam kui proovida ilma piimata elada. Näiteks täna viis Mees kirikukohvikus meie kohvid laua peale ära ja ütles mulle üle õla, et mingu ma sinna lauda, kus kohvitassid on - ja ma ei leidnud üles, sest piimakannuga ta alles kavatses tulla ja nii ma siis jõllitasin kaht musta kohvi ja mõtlesin pingsalt, kuhu Mees meie kohvid pani, ilma piimata kohv ei kõlba ju juua ...

    Ilm on meil jah hirmutavalt külm, meenutab 2002-2003. aasta talve, kui lumi tuli ja jäi maha 8. oktoobril ja sulas alles aprillis, metsa all kraavides mais. Ma käin juba talvesaapa moodi asjadega, sest kingadega on liiga külm.

    ReplyDelete
  3. Ükskord kui mul (9 aastat tagasi) sündis tütar, kellel oli imikueas atoopiline dermatiit, pidin ma ka piimatoodetest loobuma umbes 3-6 kuuks. Boonusena vabanesin kroonilisest mandlipõletikust (täiskomplekt koos korkidega) ja pääsesin lõikusest. Laps kasvas ka oma hädast välja mõne aastaga.

    Aga meie must kass on äravahetamiseni sarnane sellega, kes on seal lingil teises reas vasakult teine :)

    ReplyDelete
  4. Meil ka piimavabadel aastatel nohud vähenesid. Me kasutasime siis sojapiima putrudes-pannkookides-kookides ja mina jõin oma salapiima kohviga edasi :) Sest sojapiimaga kohv oli hoopis sojapiimaga kohvi maitsega, see läks sinna musta kohvi kanti oma maitselt (selles suhtes on meil siis ka ühine maitse).
    Aga paaritunnine ninavalu läks üle hirmsaks voolamiseks või kestab tasapisi siiani? Kui midagi on alles, masseeri oma sõrmi - ringikujuliselt ümber küüne alumise ääre. Mõlemal käel võid teha, eriti sealt, kust valusam on - tavaliselt abielusõrmusesõrm on kõige valusam. Aga aitab kraamil liikuma saada.

    Kasse võtaks küll. Mees pole veel nõus. Meil naabritel kõigil on 1-2-3 kassi ja neid jätkub hooajati meie välisuksele pissima. Jälle üks põhjus sidrunimahla koju osta! :)

    ReplyDelete
  5. Heh, kodune kass ei pissi välisuksele.

    Aitäh massaažisoovituse eest, proovin ära, kui järgmine põletik tuleb. Praeguseks ainult köhin veel, aga see mu elu ei sega, ainult kõrvalt on kole kuulata.

    Sojapiima ja üldse sojatoodetega on nii, et keegi tark teadis, et need põhjustavad valge rassi esindajatel varajast dementsust. Kui üks mu armas hajevil tädi sojatoodete söömise ära jättis, läks tal mõistus selgemaks küll jah. Kuskilt mujalt lugesin, et asi pole sojas endas, vaid masstootmises, et need jaapanlased või kes soja tarvitusele võtsid, olevat seda kuidagi hapendanud või midagi muud sellist, tänapäeval ei hapenda keegi ja kõik mürkained jäävad sisse. Kadunud ämm, kes arstina sattus aeg-ajalt teadusinfole, mis tavainimesele ette ei jää, märkis ka, et sojat ärgu keegi parem kasutagu. Me siis ämma mälestuse austuseks püüame sojatooteid vältida.

    ReplyDelete
  6. Sooja on tihti GMO põhjal kasvatatud ja pole üldse tervislikud nii nagu paljud arvavad.

    Aga, et nohu või põsekoopapõletiku vältida, siis selleks ei pea üldse täielikult piimavabale dieedile jääma vaid aitab ka kui juba esimeste nohu sümptomite tulekul piimatoodete kasutamine piirata või veel parem lõpetada. Pärast kui haigus möödas võib jälle piima tarbida.

    Gretal küll on nohu väga harva (nüüd kindlasti tuleb :), aga ma alati jätan ta menüüst juustud ja jogurtid ja hommikuhelveste piima välja kui ta nina peaks nohisema hakkama. Võib olla sellepärast tal polegi eriti kunagi nohu.

    ReplyDelete
  7. Ega me enam ei sojapiimatagi :) Poistele pidi see veel eriti halvasti mõjuma.
    aga eks need tubased kassid oskavad ka pissida - mäletan, kuidas vanematekodus kass mu õe õmbluskursuse lõputöö nii ära märgistas, et kõik lahtilõigatud kangatükid läbi pesta tuli...
    Meile ühest rotist, kelle järelt koristada, täiesti piisab hetkel :)

    ReplyDelete
  8. Jah, rotiga samasse koju ei võtaks mina ka kassi. Kui on tubli kass, siis saab roti elu varsti otsa. Meil on asi niipidi, et me ei võta hamstrit ega papagoid, sest kassid olid enne siin.

    ReplyDelete