Thursday, January 7, 2016

Kole külm on

Äketse tuli meile hirmus külm. Lapsed paistavad põlvnevat jääkarust, nemad möllavad kolmveerand tundi päevas ikka lumega. Mina toas mütsi pähe ei pane, sest ma vihkanvihkanvihkan mütse ja muide peakatteid - kõige jõledam on talvemütsidest vist läkiläki -, aga jahe on küll.

Meil köevad iga päev kõik kolm ahju, pliit ja väike raudahi esikus. Kaminasse teeme täna ka tule. Kui meil poleks aktiivmaja, siis kütaks ära küll. Meil, nojah, on aktiivmaja. Köetavat pinda on hetkel umbes 135 ruutmeetrit, aga sellesse avaneb 3 välisust ja maja on muidugi soojustamata, aknad vahetamata. Aknaid me pole vahetanud mõnes mõttes põhimõtte pärast - kui vanad aknad korralikult lahti-kinni käivad, mis neist siis vahetada? No ja olles kuulnud ühtede ja teiste sõprade aknavahetuskogemusi ja isegi -kahetsusi, ei ahvatle need eriti kogu palka töömeeste taskusse pistma. Välisustega on nii, et tuulekoja ma tahan kinni ehitada - äkki tuleval suvel saab - ja veranda peaks kah kunagi köetavaks saama. Aga vaat välissoojustus on kahtlane. Muidugi tuleks seda teha. Kõigepealt tuleks leida paik, kust saab tellida vanaaegseid laiu voodrilaudu. Teiseks tuleks leida mittesuitsetavad, alkoholivabad ja viisaka sõnavaraga töömehed, kes suudaksid olemasolevad vanad voodrilauad niimoodi Maja küljest eemaldada, et nad ka terveks jääksid, sest võimalikult palju tuleks tagasi panna. No ja siis tuleks leida hunnik raha, et seda kõike kinni maksta. Meil pole.

Selle asemel elame me loomulikku talve-elu. Esiteks, talvel kantakse talveriideid. Kesse hull keset Eesti talve t-särgiga käib? Loomulikult kantakse kampsunit ja villaseid sokke. Lapsed kannavad öösel pikkade varrukate ja pikkade pükstega pidžaamasid, villased sokid on jalas terve talve jooksul. Voodis on igaühel vähemalt kaks tekki. See on normaalne. Paljajalu käiakse jälle maikuise soojalaine ajal, ma arvan.

Teiseks, talvel süüakse talvesööke. Supid, võimalusel vürtsikapoolsed. Ühepajatoidud, vormiroad. Küpsetised. Jäätist ja rohelist salatit me talvel üldjuhul ei söö. Juuakse soojemaid jooke, näiteks on Mees õpetanud lapsed inglise moodi piimaga teed jooma.

Kolmandaks, ahju tuleb kütta vajaduse korral mitu korda päevas. Oleneb ahju hingeelust, meie vannitoa ahi näiteks on selline mittestandardne (Mehe esimene ahjuvasikas, natuke aia taha läinud, aga meie vajaduse katab) ja aeglase arusaamisega, kaks kütmist on talle hädavajalik. Põlemise ajal ei maksa sooja oodata mujalt kui ahjusuu eest, sooja andma hakkab ahi ikka alles pärast siibri kinnipanekut. Kõige parem on siis, kui ahjuukse kinnipanemise hetkel on koldes ilus ämbritäis süsi. Ahjudest ja nendega ümberkäimisest lugege targemate juurest, ma kogu ahjundusteooriat ei tea.

Neljandaks, puid tuuakse korraga palju sisse, siis on nad kütmise ajaks soojaks läinud ja põlevad paremini. Mees ja Jõugu Juht lõhuvad pliidipuud ka peenemaks, et paremini süttiks.

Muidugi on õnn ja rõõm, et kõik meist ei pea praegu igapäevaselt kuskil käima. Kui kogu pere on terve päeva ära, siis on õhtuks kindlasti toas alla 10 kraadi sooja (mis endiselt pole mütsivääriline!) ja torud külmunud. Üksikutest torudest hullem on veepumba külmumine, aga pump on jällegi ainus, millel on isiklik küte - jupike põrandaküttekaablit* ümber mässitud, kui pump ära külmub nagu täna hommikul oli, siis lülitame kaabli soojendama ja paari tunniga on vesi tagasi. Muidugi peaks sellise oma kaevuga Maja veepump asuma puhtas, valges ja soojas keldris, kus tema ümber oleks palju askeldamisruumi ja teises seinas hoiaks pererahvas näiteks suuski, sukeldumisvarustust ja muid hooajakaupu. Paraku on meie Maja kelder üks suur õnnetus ja asub kaevu suhtes täpselt valel pool maja - nii see pump õue eraldi majakesse saigi.

Tegelikult oligi pump täna hommikuks külmunud, aga sulas kahe tunniga lahti. Arvatavasti ei külmunud mitte pump ise, vaid kaevust tulev veetoru, aga tema kõige külmumisaltimas kohas on kah kaabel. Ega see külmumine-sulamine neile muidugi head ei tee. Õhtul jättis Mees vannitoas kui viimases veevõtupunktis kraanid tilkuma, aga ju keegi tubli laps käis öösel kempsus ja keeras hoolikalt kõik kinni ... (vrd. Vahtramäe Emil ja Trisseputka sündmus)

Peame vastu, köögi akna all on 14-15 kraadi (tähendab, kaugemal toa pool on umbes 18) ja järgmiseks nädalaks lubavad nii accuweather kui wetterzentrale ainult 10 kraadi külma. Siis saab kasse ka taas õue lubada, praegu on ka punane Findus toas külmavarjus, hetkel magab meie voodis ja on väga õnnelik. Aga ilma kampsunita ja villaste sokkideta hakkame elama taas mais.

_______
*ma ei ole spetsialist, ei julge soovitada, aga meie kaabli peal oli kirjas, et üle 45 kraadi ta ei soojenda - sedamoodi ta midagi põlema küll ei pane. Aga eks kogu see elektriasjandus ole ohtlik, ööseks ma teda tööle ei jätaks.

1 comment:

  1. Ma just mõtlesin täna, et mitte see pole ebanormaalne, et kampsunid ja villased sokid on talv läbi toas seljas, vaid see, et ilma nendeta kuskil kodudes käia saab:) Saare peal on teoreetiliselt palju soojem, kui sisemaal.

    ReplyDelete