Saturday, February 27, 2016

Kas ta malet mängida ikka saab?

Ma olen hetkel elav tõestus väitele, et oma pereliikmetega ei oska proua psihholoog midagi peale hakata. Oma isa käsutada, et naerata, tõsta korraga mõlemaid käsi ... on imelik. Minu isa (siin blogis tuntud kui Vanaisa) lesib praegu insuldiga haiglas ja tema kõrgesti koolitatud tütar ei tundnud seda ära.

Muidugi, üsna keeruline ongi ära tunda vasaku kehapoole jõuetust inimesel, kelle vasak käsi on juba palju aastaid tagasi saadud vigastuse tõttu nõrgem. Kui see inimene liigubki tavatingimustes aeglaselt ja ettevaatlikult. Kui see inimene ei käi oma toast kuigi sageli väljas ... Ja kui asjassepuutuv kooselav isik (tuntud Vanaema nime all) ei räägi ära kõiki kummalisi õnnetusi, mis sel päeval juhtunud on (sealhulgas hirmus palju toidunõude kukkumist). Nii et ma ei ole nõus ennast lõpmatult süüdi tundma. Vanaisa suhtles adekvaatselt ja näkku vaadates minu silm ühe suunurga viltuolekut ära ei tundnud. Kiirabiarst oli öelnud, et on ikka küll - koolitatud pilk muidugi oskab näha. No ja neid peapööritusi ja tasakaaluhäireid on Vanaisal olnud juba ammu, ta vist võtab selle vastu mingit ravimitki. Ealine iseärasus, oleme siiani arvanud. Võib-olla ongi, Vanaisa on 83-aastane ja sellest ajast 14 aastat Siberis veetnud (kaks küüditamist, 7 vanglat, näljasurma lähedus ja muu taoline ...). Selle kõige kohta on tal siiani olnud hämmastavalt hea tervis. Eks me vaatame, mis edasi saab.

Pealkirjas oleva küsimuse esitas Jõugu Juht. Küsimus on täiesti adekvaatne, sest meie eelnev jutt oli niisugune: "Lapsed, vanaema helistas. Eile oli Vanaisal paha olla, mäletate?" Lapsed: "Mhmh." Mina: "Vanaisa on nüüd haiglas, tal oli insult. See on niisugune haigus, et peaajus läks veresoon katki ja verelibled lähevad laiali ja segavad ajus närvirakkude töötamist* ... Nii et Vanaisa ei saa võib-olla enam kõiki asju teha ja te peate nüüd Vanaema palju aitama, puid kandma ja mis veel tarvis on ... Ja kui Vanaisa haiglast välja saab, siis on tal tõenäoliselt üsna paha olla, sest ta ei saa teha seda, millega ta harjunud on, teate küll, talle meeldib muudkui toimetada ..." Selle peale JJ küsiski, kas malet saab mängida. Vanaisa hakkas JJ-le malet õpetama, kui see oli umbes viiene. Ma arvan, et seda vanaisad talviti lapselastega tegema peaksidki - mõtlemist õpetama. :) Vanaema, kes Vanaisa viimase 24 tunni jooksul jälginud on, arvas, et ikka saab malet mängida. Mõistus on ju peas, ainult et mõned asjad kippusid meelest minema, nagu kempsus tule kustutamine ja nii. Mis tegelikult Vanaisa tervisega saab, eks me seda kuuleme haiglast. Vaatama ei tohi minna, gripihooaja karantiin on, aga raviarstiga saab vast ikka rääkida.

Laste kohta veel niipalju, et märgatava kurvastamise ja muretsemise puudumine on täiesti normaalne. Vanaisa on ennegi paar korda haiglas olnud ja arstide vahet käinud. Vanaisa on ennegi ennast "näruselt" tundnud. Lastele on palju räägitud, et väga vanade inimeste tervis ongi kehv ja ühel päeval ... saab seegi otsa. Muide, kui päris leinamiseks läheb, siis võib vabalt juhtuda, et lapsed nutavad alles mingid päevad pärast matuseid, kui leinatava puudumine reaalsuseks saab. Seda tuleb ette ka teiste lastega, mitte ainult meie omadega. Esialgu me veel ei leina. Homme käime haiglas kuuldeaparaadi patareisid ja telefoni laadijat viimas, siis kuuleme rohkem.

Kui kellelgi tarvis on, siis see lehekülg http://www.insult.ee/ on päris hariv lugemine. Mulle meeldiks isegi rohkem teada, aga eks neid "võib juhtuda" ja sageli tuleb ette" võimalusi on küllalt palju, mis täpselt ühe või teise insuldipatsiendi prognoos on, oskab öelda kogenud arst ja arstki pole Jumal, kes kõike ennustada oskab.

Loodame Vanaisale parimat.

_________
* lugege kõik oma lastele Pilvi Üllaste imelist raamatut "Lugu kahest vereliblest", see seletab inimkeha toimimise suurepäraselt lahti.

2 comments: