Thursday, February 11, 2016

Ootamatud lahendused Suure Paastu ajaks

Kristlastena oleks viisakas paastuda. Just nimelt oleks viisakas, niimoodi meie ja ma usun, et nii mitmedki muud inimesed on seda asja võtnud. Õige oleks paastuda südame sunnil, mitte moepärast. Sellepärast ma (sest mina seda toiduasja meil peaasjalikult korraldan) otsustasin, et sel aastal me ei paastu millestki, kuna süda nagu ei sunni ja "sellepärast, et kõik teevad" ei ole tegelikult ilus.

Ja siis selgus.

Minul on olnud pikemat aega harvemini, viimase kuu aja jooksul kohe väga tihedasti seedimisprobleeme. Esialgu mõtlesin, et saaks selle närvimürgi pealt maha, siis hakkame ravitsema ... kolmiknärvi võõrutamine võtab rohkem aega kui arvasime, nädala-kahega ei võõruta siin midagi, eriti kuna väljas on pidevalt tuul. No aga kaua sa kempsu vahet jooksed, eks ole. Vahepeal on vaja linna peal ka käia ja seal juba igal pool kempsu ei ole, Linna avalik kemps vana Kaubahalli vastas on õuduste kamber, sest hädaline ei saa ise ukse kinniolekut kontrollida. Kujutage ette, et automaatika läheb rikki ja uks avaneb, kui keegi parasjagu sees toimetab ... vaatamiseks kogu eesti rahvale või umbes nii. Kahtlustasin igasuguseid hädasid, lõpuks tuli mõte, et äkki ikka on mingi toidutalumatus. Sõber Ritsik pakkus, et laktoositalumatus, see pidavat ka keskeas välja lööma. Tegin eksperimenti ja sõin hea enesetundega päeval käntsaka kodust kohupiimakooki. Pool tundi hiljem saabus iiveldus ja sisikonnavalu. Nii et nüüd alustame korralikku inimkatset, peale kolmiknärviravimi, või (sest oliiviõli leiva peale panna oleks imelik, margariini ma majja ei luba) ja varjatud laktoosi kuskil tundmatu vorsti sees või nii hoian kaks nädalat laktoosist eemale, vabariigi aastapäeva puhul joon hommikuks tassi kakaod ja vaatan, mida see mulle teeb. Nii et mina paastun piimatoodetest. Loodetavasti on asi ikkagi natuke süütum, ilma kohupiimata saab elada ja piima ma ei joo üldse, aga ma arrrrrmastan hapukoorega kurgisalatit, jogurtiga on imelik, ja suvel jäätisesöömine on ju inimõigus? Ühtlasi paastun kogemata kohvist, sest ilma piimata kohv pole ikka päris see, mis peaks olema. Teed on meil majas hästi palju. :)

Mehel jällegi on mitmesegased hambaprobleemid. Esihambaga ei tohi hammustada ja tagahambaga ei saa närida. Arst lapib tasahaaval, aga tema aeg on piiratud, kohtumised on võimalikud ainult kord nädalas. Eile tegin porgandipüreesuppi, täna teen kartuliputru ja hakklihakastet, aga uue hambaarstiajani ja lootuseni, et ta midagi närida saab, on terve nädal ... Oleme siis eraldi leivas, Mehele teen bubertit ja piimakisselli ja ise närin - puren - krõbistan - kõiki kõvemat sorti asju. Mees paastub seega kõigest, mis ei ole beebitoidu konsistentsis. Lapsed paastuma ei pea, vanus veel ei kohusta.

Jumalal on ikka hea huumorimeel, pole midagi öelda. Kui ei kavatse paastuda, siis sunnitakse! No aga kristlus on meil vabatahtlik ja seda paraku ei saa võtta nagu mingit asja poes, et palun topeltports õnnistust ja kindel koht taevariigis, patukahetsuse, meeleparanduse ja muud ebamugavused jätaks palun võtmata. Me uurisime asja enne ikka päris põhjalikult ja tegelikult oleme väga tänulikud, et keegi meile seda eluvõimalust tutvustas. Uurimiseks, muide, sobib hästi paljudes kirikutes kohe varsti algav Alfa-kursus, mis ei kohusta millekski, aga annab võimaluse saada vastuseid paljudele küsimustele.

7 comments:

  1. Sul peab olema väga ränk laktoositalumatus kui (küpsetatud) kohupiim probleeme tekitab:) sama hapukoorega. Hapendatud piimatoodetes on piimhappebakterid laktoosi nö söödavaks muutnud + osa üldse ise nahka pistnud, Ning juustude ja kodujuustu ja kohupiima puhul sama lugu- suur osa laktoosist on kas nahka pistetud või siis lagundatud.
    Vt pakendit ja näed et justus on laktoos 0 ning muudes nimetatutes ca pole väiksem, kui nt rõõsas piimas.

    Kui sul on laktoositalumatus, siis alusta testimist röösa piimaga. Kui see tekitab probleeme võta hapendatud piimatooted. Kui neid ka ei talu siis kohupiimalised ja toorjuustud. Ja kui juustu peale ka paha hakkab, mine arsti juurde:)

    ReplyDelete
  2. Küpsetatud kohupiima kogus oli märkimisväärne, teine pool oli toorjuustu. Ma lapikuid kohupiimakooke ei tee. :) Ma kuskilt lugesin, et kohupiimas on laktoosi ikka veel küll, äkki see oleneb sordist? Igatahes on mul üks sõbranna, kes ei pidavat just nimelt kohupiima taluma, muu piim sobivat hästi.

    Rõõsk piim on tekitanud probleeme, maitse poolest nimelt, sellest saadik, kui ma umbes kümnene olin. Ma ei saa üldse aru, kuidas täiskasvanud piima juua saavad! See ju maitseb nagu ... piim. Sellepärast ma lubangi vabariigi aastapäeva puhul kakaod juua, piima kogus on sama, aga maitse ei ole õudne.

    Ma muidu seda teooriat jah tean, et kõige laktoosisem on piim ise ja kõige süütum küpsemat sorti juust. Ja tegelikult tarvitan ma piimatooteid pigem vähem kui keskmine eestlane, aga kuskilt tuleb ju alustada. Tobe on ka arsti juures öelda, et ääää, sisikond teeb asju, aga ei, ma pole midagi ära jätta proovinud ega toidupäevikut pidanud ega midagi. Ma vaikselt loodan, et äkki ikka ongi mingi jama piimatoodetega, gluteenitalumatusega elada oleks minu jaoks ilmselgelt keerulisem. Muidugi, kogu asja taga võib ikkagi olla närviravim, mis muuhulgas seedehäireid soodustab ja arvatavasti närvisüsteemis mujalegi mõjub kui kolmiknärvi pihta. Pühapäevast alates võtan veel ainult pool tabletti ööpäevas, kuu aja pärast olen selle pealt loodetavasti lõplikult maas.

    ReplyDelete
  3. Minu laktoositalumatus avaldub just selles, et magu ei kannata rasvaseid piimatooteid- Vahukoor, maapiim ja kodune täisrasvane kohupiim teevad jamaks olemise. Tavaline 2,5% piim toidu sees ja näiteks juust on probleemivabad. Taluvõi võileiva peal sobib ka. Äkki oli sinu kohupiimakook ka "korraliku" kohupiimaga? Et siis katseta kas juust ja lahja kohupiim teevad jama. Aa kui kangeid ravimeid võtad siis söö probiootikume ikka ka, need aitavad seedimise head bakterid tasakaalu ajada.

    ReplyDelete
  4. Huvitav mõte. Mingit maapiima ja kodust kohupiima pole meil mitte kunagi majas olnud. Üheks põhjuseks on, et 20 km raadiuses elab maksimaalselt kaks lehma. Siin on rohkem põdrad. Koogi sees oli mingi eesti päritolu toorjuust, mitte Farmi, see v-tähega ... ja Otto ricotta.

    Tuli meelde, et piimatoodetes leidub ka kaseiini. Kõigi tarkuste allikas Internet ütleb, et kaseiinitalumatuse puhul võivad kõhuhädad kesta kuni 72 tundi pärast piima sissesöömist. Umbes sellises rütmis ma kohupiima, jogurtit ja juustu olengi viimasel ajal tarvitanud ... Mõttepaus. Loetud artiklis polnud küll öeldud, mis vanusest kaseiinitalumatus võib avalduda, aga igaks juhuks jääb kahenädalane inimkatse kehtima. Mees tõi mulle küll lahkesti ühe laktoosivaba jogurti, aga ma ilmselt ei hakka eksperimenteerima.

    Ma sain vahukoort lapsena süüa ainult koos tikrikompotiga, muidu hakkas vastu. Eluaeg olen pidanud ennast välja vabandama, miks ma ei vaimustu vastlakuklitest ja vahukooretordist. :) Eriliseks talumatuseks ma seda ei ole osanud pidada, rasvane kraam ajab ikka südame läikima. Õnneks vaimustun ma brokkolist ja muust aedviljast. Kui selgub, et muud süüa ei tohi, siis köögivilja vast ikka. :)

    ReplyDelete
  5. Kui mul ämm oma kõhuhädadega tegeles (mingite ravimite tõttu läks sassi), siis ta määris või asemel leiva peale kookosrasva, olevat hea olnud.

    ReplyDelete
  6. Aga Sa jahu ei kasutanud kohupiimakoogis, tegid mannaga?
    Minu kõht teeb nisujahu, eriti valge jahu peale sarnaseid tükke. Iga kord, kui uuesti katsetan, kas tõesti jahu/küpsised/kringel, saan sama vastuse :)

    Samas piimata kohvi pole päris kohvi maitsega minu meelest ka. Aasta tagasi õnnestus kohvist suhkur välja harjutada - päris kergelt minu üllatuseks - aga vot piima ära jätta ei saa, kergem on kohvi tee vastu vahetada. Maasika-piparmündi tee näiteks.

    ReplyDelete
  7. Mis manna? Kes seda kookide sisse paneb? Hm, mingis Pere ja Kodu retseptis vist oli manna ... kook tuli veider. Retsept oli mingist saksa koogiajakirjast. Ma kasutan kõikjal, absoluutselt kõikjal valget jahu. Täisteratoidud ei kõlba reeglina süüa, igasugused eksootilised jahud veel vähem. Ikka puhas nisujahu käib igale poole, siis kukub hea välja ja on ilus hele ka. Ma olen täna näiteks ära söönud kolm martsipaniga saiakest (taina tegin veega piima asemel), kaks hommikul ja ühe õhtul, pluss kolm viilu Perenaise saia avokaadoga ja kõht käitub absoluutselt eeskujulikult. Muid asju sõin ka, kotletti ja kartulit ja just praegu ühe apelsini.

    Ma olen siiani keeldunud gluteeni- ja suhkrupõ/elgurite ridadega liitumast. Viimast eriti sellepärast, et Vanaema on suurim suhkrukartja, keda ma tean, ma sain lapsena kõigist neist tulihapudest ahjuõuntest (sest õun on ju ise niiii magus!) ja sappmõrust kakaost (sest kakao on ju magus asi!) kõvasti ära traumeeritud. Kommid ei ole suhkur, arvab Vanaema, ja võimaldab Lillebroril elada päevade viisi, karamell põses. :S Kohv käib suhkru ja piimaga, mõru kohv on õudne. Ma parem olen ilma.

    ReplyDelete