Thursday, February 25, 2016

Vist ühinen piimatalumatute ridadega

Loodan vähemalt, et seltskond on hea. :)

Viimaste päevade inimkatsed on andnud tulemuseks, et ... piimaga kastmest koolitoidu peal ei osanud nagu midagi arvata. Koolitoit tekitab mu sisikonnas peaaegu alati raske tunde, ükskõik, mida ma söön. Erandiks võib-olla korralik tomati ja paprikaga hautis, kui riisi juurde antakse. Kas asi on toorsalati tooruses või milleski muus, ei tea.

Kohvi peal piim tõsiseid probleeme ei põhjustanud. Juhuu, kohvi saab juua!

Paar saia- ja leivatäit määrdejuustu ei teinud ka midagi imelikku.

Või käib kaneelisaia vahele ja kookide sisse, aga või pidavat olema ka vähem piimane kui teised piimatooted (ütleb kõigi tarkuste allikas Internet).

Ja siis ma sõin nii umbes 200 või natuke rohkem grammi jogurtit. Ui, see oli kole. Juba poole tunni pärast oli selge, et see toit mulle ei sobinud. Hm, jogurt on mulle alati meeldinud. Tuleb katsetada erinevate sortide ja kogustega, kas midagi sobib.

Kohupiima, hapukoore ja juustuga pole veel katseid teinud. Kui vaja on, siis kõige kergem on loobuda kohupiimast - maailmas on piisavalt kooke peale küpsisetordi. Ilma ohtra hapukooreta õiget kurgisalatit, redisesalatit ja frankfurdi kastet teha ei saa. Nii et ka see asi nõuab piiride katsetamist. Juust ... on nii ja naa. Valgehallitusjuustu nimel olen ma valmis ka kõhuvalu kannatama. Pitsat ilma juustuta kah teha ei saa, aga leivapealse juustu annetan ma meelsasti Unistajale, kes on suur juustusõber.

Tüütu. Samas polegi ma pärast teismeiga õieti mingeid piire katsetanud, huvitav on ka - kui neid üle piiri minemisi ainult nii hirmsa kõhuvaluga ei karistataks ... Homme elan sisikonna maharahustamise mõttes piimavaba elu.

8 comments:

  1. Ot, aga kas see on siis laktoos või kaseiin, mis Sulle halvasti mõjub? Või pole veel täpselt teada?

    Kuna mul laiemas perekonnas on laktoositalumatu täiesti olemas, siis olen aru saanud, et praegusel ajal on müügil järjest rohkem traditsioonilisi piimatooteid laktoosivabas versioonis, oska ainult otsida ja silte lugeda. Isegi hapukoor ja jogurt.

    Kui kaseiin, siis selle kohta ma midagi kosta ei oska. Igatahes loodan, et saad selguse majja. :)

    ReplyDelete
  2. Ma olengi alles kolm päeva proovinud, ise ka ei tea. Hetkel on kõik toidumürgituse tunnused, ainult et ilma tegeliku mürgituseta ja õnneks hm, alaägedad, laseb elada, aga lähipäevil pole tahtmist teha katset ei laktoosivaba jogurtiga ega kohupiimaga, mis pidi loomu poolest enam-vähem laktoosivaba asi olema. Mingist paleofoorumist lugesin ennist kiiresti guugeldades, et peamiselt piimarasvast koosnevaid asju nagu või ja eriti rammusad koored enamik piimatalumatuid kannatavad. Ma oleks hea meelega enamuse hulgas. Laktoositalumatusega oleks jah lihtsam ümber käia, pealegi pole ma kunagi eriline piimafänn olnud. Kui kaseiin ... siis jääb söödavaid asju koolisööklas veel vähemaks, neil nimelt on vahel müügil vaimustavat kohupiimakreemi. :S

    Uhh, iiveldab ja sisikonnas närib. Need katsed pole üldse nii lõbusad.

    ReplyDelete
  3. Kas sul hakkas see piima jama peale seda kui sa oma kolmiknärvi värgi käes piinlesid ja rohte võtsid, või on see probleem sul juba pikemat aega olnud? Kui näiteks alles hiljuti siis võib väga võimalik olla, et rohud on kogu ärrituse põhjustanud ja seega sellise ajutise talumatuse tunnused. Seda saab ravida kui mõneks ajaks piimatoodetest loobud ja lased organismil taastuda, Pärast saad jälle normaalsetes kogustes edasi tarbida.

    Kui aga tõesti korralik talumatus, siis see ikka jääb vist igaveseks. Minu oma vähemalt küll ei ole viimase 7 aasta jooksul kuhugi ära kadunud :(

    ReplyDelete
  4. Minul tegelikult on endal ka see piima asi natuke segane. Näiteks saan ma süüa küll gluteenivaba, aga piima sisaldavat (poest ostetud) keeksikooki ja mitte kui midagi ei juhtu. Koogil on isegi mingi võitäidis vahel ja vahel võine glasuur peal. Samas aga sama firma sokolaadikooki ma süüa ei saa. KOhe hakkab sees keerama ja ajab iiveldama ning mõne tunni või päeva pärast meeletu pea valu ja nohu kohe peas. Ning see nohu kestab siis vähemalt kaks nädalat. Koostis osades sama piim ja või.

    Kord unustasin ma restoranis mainida, et pasta peale koorekastet ei pandaks ja kui toit toodi siis ma ei pannud üldse tähele ning sõin ära. Sellise asja peale läheb vaid kõht lahti ja sellega asi piirdub. Ei mingit nohu, ega peavalu???

    Ja siis näiteks kui ma võtan mingit tableti mille koostisosaks on laktoos (kujuta ise ette kui väike kogus seda ühes imetillukeses tabletis olla võib) saan ma sellest automaatselt taas meeletu peavalu ja pikalt kestva nohu.
    Juustu närides juhtub sama asi (ühe korra olen katsetanud, rohkem ei ole julgenud).

    Laktoosivabu tooteid ma tarbida ei saa ja kui aus olla, siis ega need mulle ei maitseks ka (ükskord katsetasin ja maitsesin).

    Nii, et ma ka ei tea mis talumatus mul siis täpselt on kas laktoosi või kaseiini, aga lõpuks vahet ei ole, sest katsetama ei taha hakkata, sest see teeks kindlasti liiga palju haiget. Parem olen siis juba ilma.

    ReplyDelete
  5. Laktoosivaba jogurt ja hapukoor ei erine teistest maitse poolest. Ei ole hullu seega.

    ReplyDelete
  6. Nele, ma kahtlustan, et viga on pigem kaseiinis. Aga eks aeg näitab, täna hommikul oli veel piisavalt paha, et mingeid uusi katseid pole lähipäevil tahtmist teha.

    Alice, kui ma nüüd hoolega järele mõtlen, siis tundub, et sisikond - varem oli mul jaanalinnu seedimine, mitte üks kolin ega mürin - hakkas aeg-ajalt halvasti käituma umbes 5 aastat tagasi, kui mul kurgumandlid liigesed hukka ajasid ja ma mitu kuud kangeid liigeseravimeid võtsin, pluss mitu kuuri antibiootikume. Päris hulluks läks asi nüüd jaanuaris, mil kangetest ravimitest oligi järel veel ainult see kolmiknärviasi (aga see on praeguseks ka juba poole peale võõrutatud, rõõm). Nii et ega ma täpselt ei teagi, mis kuskohast tuleb. Teen tasapisi eksperimente ja püüan oma piirid selgeks saada.

    ReplyDelete
  7. http://www.vianaturale.ee/kaseiini-ja-laktoosivaba-dieet Sellise lehe leidsin, ilmselt oled seda ka juba ise lugenud. Kas see Sind kuskile edasi aitaks, ei tea.

    ReplyDelete
  8. Aitäh, uurin. Via naturale üks eestvedajatest on muide mu endine kolleeg ja toretuttav (erinevalt teretuttavast tunnen ma tema käekäigu vastu siirast huvi).

    ReplyDelete