Wednesday, March 23, 2016

Esimese maailma probleem ... vist

Ilma piimata kohv ei ole ikka see õige asi. Kui ma piimaga kohvi joon, siis võib sisikonnal mingil hetkel taas tekkida piimamürgitus* ja mul hakkab paha. Kui ma kohvi ei joo, siis ma tahan kogu aeg ko-hu-ta-valt magada. Keset päeva magamine aga ei ole viisakas, tööd tuleb teha. Niigi on viimase kahe nädala jooksul inimesed** mind täiesti vabadel päevadel koduvanavallatul kellaajal telefoni teel üles ajanud ja siis küsinud, kas ma magan ...? Laupäeva hommikul kell üheksa, jah, loomulikult! Võimalik, et nemad sel ajal koristavad või jalutavad lapsi või teevad muid tublide hommikuinimeste asju. Mina näiteks koon tavaliselt kell pool üksteist õhtul kangast või sokki või teen midagi muud tublidele ööinimestele omast tegevust.

Igatahes on tarvis kuidagi leida lahendus kohviprobleemile. Kookospiima olen proovinud, see maitses nagu Poola Bounty, tähendab, oli vilets. Sojapiim ja muud sojatooted ei ole üldse inimtoiduks mõeldud, ütles mu kadunud ämm, pidavat põhjustama Alzheimerit või midagi muud säärast. Üks ämmast sõltumatu (inglisekeelne, ämm ei osanud inglise keelt) allikas kirjutas ka, et sojaubadest tuleks mingid mürkained välja fermenteerida, aga kuna see võtab liiga palju aega, seda ei tehta, ja seetõttu on soja ebatervislik. Mandlipiima ma pole veel proovinud, äkki see sobib? Hetkel aga hoian varbaid ristis, et Mehe poolt serveeritud Peaaegu Kõige Suurema Tassi täis kohvi, mille ma just siia kirjutamise kõrvale ära jõin, probleeme ei põhjustaks. Tänan tähelepanu eest, ma nüüd ärkasin üles ja lähen porgandi-püreesuppi keetma.

____________
* praegune seis on küll selline, et kohvipiim ja vähemalt 20 kuud laagerdanud juust (pitsa peal) on lubatud, aga kesse teab, millal sisikond meelt muudab.
** mitu erinevat inimest, muide, erinevatel hommikutel. Hakka või igaks juhuks varem tõusma!

10 comments:

  1. Ma häguselt mäletan, et laktoositalumatusega inimestele sobib kitsepiim. Ma ise pole proovinud, sest ma ignoreerin oma küllaltki kerget talumatust lolli järjepidevusega, aga ehk tasub proovida. Kui maitse muidugi vastu ei hakka. Tallinnas olen ma seda suuremates poodides näinud, väiksemates kohtades võib muidugi keerulisem olla. Mõnes ökopes ehk? Ökopoode on tänapäeval nagu seenekesi peale vihma.

    ReplyDelete
  2. Mandlipiim ja kaerapiim on ilmselt veel alternatiivid.

    ReplyDelete
  3. Aitäh, aga kaerapiim ei ole minu jaoks alternatiiv, kaera vastu on mul eluaeg allergia olnud, nii kui alla neelan, küsib kohe tagasi ...

    Laktoositalumatust mul ilmselt pole, probleem tundub olevat vähetöödeldud kaseiiniga. Esialgu püüan elada nii, et kodusolemise-päevadel ikka tasahaaval proovin piire, aga kui pean Linna ja hullem, tööle minema, hoian piimast eemale. Täitsa laseb elada, ainult see uni ...

    ReplyDelete
  4. riisipiim? see on küll magus, ehk kui muidu oled harjunud magustamata kohvi jooma (nagu mina), siis võtab harjumine ikka aega. aga on võimalik.

    ReplyDelete
  5. Mina ise kasutan riisipiima. Ma küll kohvi ei joo ja ainuke koht kus ma riisipiima kasutan on hommikuhelveste peal mõned hommikud ja pannkooke tehes. Päris piimale vastavat piima nagu nii pole olemas seega seda ei tasu otsida vaid peab lihtsalt leidma selle mis alternatiividest kõige paremini sobib.

    Riisipiim on oma olemuselt ja välimuselt väga vesine ja magusa maitsega. Mandlipiim on aga ka hea. Mandlipiim on palju paksem ja valgem. Ma olen seda kasutanud pannkoogi tainas ja väga head tulevad. Kuna mõlemad piimad on magusa maitsega, siis ma ei pane pannkoogi tainasse kunagi sellepärast ka suhkrut.
    Kitsepiim ja juust on aga minu jaoks nii jubeda maitsega, et ajab kohe oksele.

    Kuigi ma lepin nii riisi kui mandlipiima maitsega siis kruusist, nagu tavalist piima, ei suudaks ma neid juua. Kui aus olla siis kui ma ka saaks ei jooks ma ka tavalist piima enam kui jooki. Ma tegelikult ei igatsegi piima üldse enam taga rohkem kui vaid jogurtite kujul.

    Head katsetamist!

    ReplyDelete
  6. Aitäh soovitamast. Magus (riisi?) piim kohvi sees poleks mingi probleem, ma joon kohvi alati ohtra suhkruga.

    Kitsejuust mulle väikestes kogustes meeldib, kitsepiima pole proovinud, ega joomiseks ei tahaks proovida ka, pole piimajoomise harjumust.

    ReplyDelete
  7. Proovi kindlasti ka mandlipiima kohvi peal, sest ma kujutaks ette, et see annaks kohvile nii magusa maitse kui ka ilusama värvi kui riisipiim mis on üsna vesine (riisipiima pakki peab alati enne kasutamist loksutama, et sisu ühtlaskes läheks.).

    ReplyDelete
  8. Selge, katsetan. Kookospiima üks häda minu jaoks - kohvi peal - oli ka see, et kuidagi lurr tundus, kuigi ma segasin enne purgisisu hästi hoolega läbi.

    ReplyDelete
  9. Igasugustest piimaalternatiividest kohvi peal on mulle sobinud ainult üks kookosKOOR, mitte piim.

    http://bio4you.eu/et/mahetoit/1070-kreem-kookose-toiduvalmistamiseks-200g-isola-bio.html?search_query=kookoskoor&results=5

    Kui tahad, võin blogisõbramehe poolest paki saata :P

    ReplyDelete
  10. Aitäh, esialgu ei ole vaja. Kohvipiim tundub praegu siiski sobivat, seal on kaseiiniprotsent piisavalt väike, aga ma panen soovitused hädaolukordadeks kõrva taha. Õnneks maitseb mulle korralik (lahja) tee ka.

    ReplyDelete