Saturday, April 2, 2016

Oeh

see  maika need trussikud
on pesupäev käes
ja mina kyyrin


Mingi taoline luuletus ilmus kunagi vist "Vikerkaares". Autor oli vististi keegi meesterahvas, aga ma pole kunagi eriline luulesõber olnud, pole meeles. Originaal läks igatahes kuidagi edasi.

Meile on see salm päevakohane, sest meie pesumasin lahkus täna elust. Öko-Beko trumlit ringivedav mootor ei võta enam elu sisse ja kõigi eelduste kohaselt on arukam osta uus masin. Kuus aastat oli see masin meile hea ja ustav sulane. Kurb.

Pesin täna käsitsi hunniku villaseid asju ja muidugi ka selle masinatäie voodilinu, mida Beko enam pesta ei tahtnud. Pikemas perspektiivis ei ole selline tegevus kuigi meeldiv. Me oleme küll ilma pesumasinata elanud - lausa ilma korraliku veesüsteemita! - aga mitte kunagi viie inimesega. Tähendab, otsime uut masinat. Palun soovitusi! Paar sõpra FB-s juba ütlesid, et on hea kogemus olnud Siemensi ja AEG-ga, kas kellelgi on mõni hea pesumasinamark veel teada?

Päris uue masina ostmine on hetkel küsitav, õigemini kaalume praegu, kas parem oleks osta täitsa uus odavama firma masin või pruugitud, aga lollikindlalt kvaliteetne masin. Näide: nõudepesumasin, mis kolmveerand aastat tagasi sisse kolis, nimi Siemens ja vanus kõrge, aga on lootust, et elab veel kaua. Eelarve on muidugi piiratud, muidu ma ju ei küsiks, mis head masinad on, vaid läheksin otse poodi ja valiksin endale ühe Miele* välja ...

______________
*minu suur eeskuju, imetore pisike proua Lore Gummersbachist on ürgvana, aga väga hästi töötava Miele omanik. Küll tema juba teab, mis õige asi on! Õnnetuseks ei saa ma tervet kuusissetulekut või umbes nii perfektse pesumasina alla panna, elektriarve tuleb ka ära maksta.

6 comments:

  1. Mingisugune 300 eurone LG on meil. Siiamaani täiesti rahul ja nii mõnus vaikne:)

    ReplyDelete
  2. Mul kogemused odava uue Bekoga, pesi hästi ja pidas kenasti vastu. Üks masinaparandaja ütles ka mingi aeg, et neil Bekodel vahel üks jubin läheb läbi aga seda on odav ja lihtne vahetada. Meil ei lagunenud ükski jupp.

    ReplyDelete
  3. Mnjah, mis jupp see võiks olla? Ja kui kaua see kenasti vastupidamine kestis? Meie Beko pesi kuus aastat keskeltläbi kuus korda nädalas, vaipu ja kummikuid ja mida iganes, tsentrifuugis ainult natuke ja mitte iga masinatäie puhul, aga näe, enam trumlit liigutada ei taha. Kõigi tarkuste allikas Internet ütleb muidugi, et võta masin lahti ja vaata, mis sisikonnas toimub, kas on tahmane või rihm maas või mis, aga Mees arvab, et mootor on läbi. :S

    ReplyDelete
  4. Rihma puhul peaks olema lihtne - teeb ringiliigutamise häält, aga ei ringle.
    Ma pealtlaetavate sisikonda ei tea, aga küllap peaks neidki olema võimalik suurema vaevata avada ja vaadata, mida ta teeb või ei tee, kui sisse lülitada.
    Meil käib näiteks külgmine paneel ära.
    Masin on Brandt, saab kohevarsti seitsmeaastaseks, on vahetatud korra luugitihend, korra laagrid ja korra on tulnud eemaldada mingi vee väljapumpamist takistanud tundmatu päritoluga plastist pisiese. Loodame talle veel pikka iga :)

    ReplyDelete
  5. Meil on eestlaetav ja kuni on võimalik, pealtlaetavat majja ei tule, mulle üldse ei meeldi, mis siis, et pidavat olema töökindlam ja mis iganes plussid tal veel on.
    Mees võttis tagumise seina lahti - rihm on terve, kõik, mis omavahel ühenduses peaks olema, on ühenduses, kärssamisjälgi pole. Nüüd on küsimus, kas viga on mootoris, aga peale vaadates nähtamatu, või ajus.
    Eile pesin vähemalt aktuaalsed sokid, Lillebrori teksad ja Unistaja kampsuni käsitsi ära. Jube ebahügieeniline tundub see niimoodi solgutamine, aga eks me elame paar päeva ära.

    ReplyDelete
  6. Iseenesest - kui Beko peab vastu kaks korda lühemat aega kui AEG ja on kaks korda odavam (suhtarvud meelevaldsed, ei ole hetkel kontrollinud), siis ei ole ju muud vahet kui keskkonnahoidlikkuse aspekt, eks ole ...

    Ja meie Brandti nõudepesumasin pidi välja nägema täpselt samasugune nagu Beko nõudepesumasin, kuni detailide värvini välja.

    ReplyDelete