Tuesday, May 10, 2016

Kas võtta foksterjer?

"Emme, emme, Unistaja leidis rästiku! Peesitab!" tuli Lillebror.
Kus see labidas ... Lillebror, kutsu issi!

Issi oli juba jõudnud olukorraga tutvuda. Väga hea rästik oli - ainult surnud rästik on hea rästik. Oletatavasti oli keegi kassidest jõudnud tal pea otsast hammustada ja mao siis meile näha toonud. Tublid kassid.

Mõni päev tagasi väitis Lillebror, et ta olla rattaga üle rästiku saba sõitnud. Kui see nüüd seesama rästik oli ...

Umbes kolme aasta eest võeti meist umbes 150 meetri kaugusel metsa maha. Kohe palju võeti. Kaks aastat tagasi kohtus Jõugu Juht rästikuga ja lesis selle peale nädal aega haiglas, jalg paistes ja laiguline. Naabrid, kes on siin üle 40 aasta elanud, on öelnud, et rästikuid pole siin kunagi näha olnud ... Tõepoolest, vähemalt 140 aastat pidevat inimasustust, mis see rästik siia ikka trügib. Umbes 20 aasta eest töötas meie majast 50 meetri kaugusel, seal, kus JJ tookord hammustada saigi (ja kuhu minek oli kõvasti keelatud) ka päevad läbi saeveski, nii et aknad olla muudkui tärisenud, rääkis naabrinaine. Saeveskist on nüüd järel ainult müürid. Suured masinad müttava hoopiski metsas, kus on rästikute loomulik elukoht, pole ime, et nad rahulikumat kohta otsima suunduvad.

Ainult et meie seisukohast võttes on jama.

Olen lugenud, et foksterjerid tapavad edukalt rästikuid. Mulle meeldib tegelikult hoopis Jack Russelli terjer (või kolli, aga neil ma ei tea maotapukommet olevat) ja mõte koerast, kes ustava kaitsjana koos lastega metsas ja põldude vahel kolaks, on sümpaatne. Samas ei ole ma vähimalgi määral koerainimene ja meie hõre eelarve ei kannata hetkel isegi turuvärava-kutsika* võtmist. Ega siis koer ei ole kass, et endale Whiskase kõrvale hiirtoitu hangiks, ja lapsepõlvest nähtud koerasööki ma küll kellelegi tegema ei hakka - Muki sai kaerahelbeid, koorega keedetud kartuleid, vana leiba ja piima, vahel ka toorest muna. Peniloom vajab korralikku toitu, siis on peniloom terve. Süstemaatilist õpetamist vajab see peniloom kah, ja seda tahan ma veel vähem teha.

Ometi on vaja mingit rästikupeletamismoodust. Küsimus on ainult selles, kas võtta terjer, elevant (noh, et trambib) või linttraktor (müriseb). Või paigaldada krundi piiridele kuulmatu piiksuga mutipeletussüsteem (mille jaoks meil kah raha ei ole) ja loota, et lisaks muttidele peletab see madusid kah. Mutitööd teeb meil tegelikult must Mimi, tema arvatavasti hukkas ka rästiku. Mimi igapäevaselt patrullima saata? Karuvalvet** peab ta juba ammu ilma igasuguse meiepoolse vihjeta.

________
*nii nunnud kui ka kõik maailma kutsikad ei ole, pole mul vähimatki huvi hankida enda teada väikese karvase koera kutsikas, kes kasvades osutub kaukaaslase mõõtu bullterjeriks või midagi taolist. Eksperimendid neljateistkümne eri tõugu koera pulmadest tekkinud kutsudega pole ausalt minu jaoks.
** karu käis meil taga-aias õunu söömas 2013. aasta sügisel. Sealtsaadik valvab Mimi mind aias hoolega, nutab palju ja nügib maja poole tagasi.

6 comments:

  1. Ma võtaks elevandi, aga sellise pisikese, kes talveks ahju kõrvale ära mahuks. Ainus probleem seisneb vist selles, et pisikesi elevante meil siin maakeral ei leidu. Või no leidub, aga nad kipuvad suureks kasvama ja kus siis hädal ots. Suur vants vist uksest sisse ei mahu?

    ReplyDelete
  2. Vist mitte, pealegi tahan ma talvel ise ahju kõrval istuda - meil on väga suured toad ja aktiivmaja, tuulutama ei pea üldse, ahjust kolme meetri kaugusel on juba jahe ja viie meetri kaugusel (akna all) võib jahedama ilmaga olla väga külm.
    Muidu oleks elevant hirmus tore, trambiks, nii et maa väriseb, hirmutaks kõik siud eemale, pügaks kaugemates aianurkades heina ja tekitaks kõrgkvaliteedilist väetismaterjali ka. Ma võiks ta talveks näiteks Lõunakeskusele välja rentida, mingid robotponid seal on lastele, äkki nad tahaksid ka elevandipatsutusteenust pakkuda? Ratsutamist ei või, elevandi kuki olevat õrn.

    ReplyDelete
  3. Murutraktor? Kui sellega järjepidevalt tööd teha, siis mutid igatahes möllavad tunduvalt vähem. Ma usun, et peletab rästikuid ka, neile see maapinna vibreerimine ei pidanud istuma. Ainult, et kallis, kurask, kindlasti kallim kui foksterjer :) Samas, ilmselt saab liisinguga ka? Ma ei tea muidugi, palju teil niidetavat pinda oleks, meil on peaaegu hektar ja ilma traktorita ei kujutaks ette ka. Üks boonus on veel see, et traktor võimaldab niita ka metsikuimas paigus, kuhu käsiniidukiga ei hakkaks üldse trügimagi.

    ReplyDelete
  4. Murutraktor on jah selles nimekirjas, mida me siis kõike ostame, kui lotovõidu saame. Need rästikute nägemise kohad on siiani olnud muidugi sellised, kuhu ei lähe ei traktori ega käsiniidukiga ligi - laudaservad, vana kuivati vundament krundi kõige tagumises nurgas jne. Liising ei tule mitmel põhjusel kõne alla. :(

    Metsikumaid paiku tsiviliseerime nii, et igal kevadel niidame metsikumast osast paar meetrit juurde. 15 aastat tagasi oli kogu see aed üks džungel puha, praeguseks on umbes kolmveerand hektarit juba täitsa kõnnitav. Poolteist hektarit on kokku, sellest poole hektariga ei tegele me põhimõtteliselt veel üldse (L-kujuline krunt, L-i üks nurk kasvab nii, nagu ise tahab). Eks seal need siud ja muud tegelased elutsevadki, hiljuti seal uurimas käies leidsime korralikult sissetallatud metsloomaraja - pole aimugi, kes seal jalutamas käib. Lastel on muidugi rrrrrangelt keelatud sinna minna, titest peale, aga või see poisslaps keelust hoolib ...

    ReplyDelete
  5. Tutvusringkonna ainus Jack Russell suri siin rästikuhammustuse kätte kahjuks.
    Ma ükspäev tagusin aiaposte maasse, see ei meeldinud ei nastikutele ega rästikutele, nad ärkasid ja hakkasid liiga mu ümber sebima, kuigi ma ei karda neid, oli ebamugav tööd jätkata, neid oli liiga mitu. Kui aga lambad seal lapi peal hakkasid olema, kolisid maod minema, seega võimalus hoopis lammastega alustada - pealegi söövad nii rohu kui võsa ja maastikuhooldus missugune:)

    ReplyDelete
  6. Hmmm, lambad ei pidanud naabrinaise sõnul siin edenema. Mulle meeldivad lambad väga, aga ma hästi ei kujuta seda lambakasvataja elu ette, lammas tahab ju talvel ka süüa ja igapäevast soputamist. Kuigi teisest küljest oleks lammastega ilmselt lihtsam ümber käia kui elevandiga ...

    ReplyDelete