Tuesday, July 26, 2016

Taimetoitluse vastu

Räägitakse, et taimetoitlus on tervislik. Räägitakse, et loomaõigused ja nii edasi ...

Ei vaidle üldse vastu. Ma eelistaksin ka süüa sellist kana, kes on terve elu olnud paduõnnelik ja siis äkitselt ei saa üldse arugi, mis juhtus, ja on juba panni peal. Meie siiski taimetoitlased või hullem veel, veganid ei ole. Me ei karda valget jahu ega valget suhkrut. Me ei söö peaaegu üldse mitte kunagi purgi- ega muidu valmistoitu. Me lihtsalt ... sööme seda, mis on. No ja ausalt öeldes on mõningase lihasöömisega lihtsam ka, ei pea nii palju mõtlema, kuidas seda kõike omavahel kombineerida, riiulis olevad retseptiraamatud sisaldavad ka peamiselt lihatoite.

Puhtjuhuslikult ei ole meil ka ühtki taimetoitlasest sõpra. Mõni laps ikka vahel arvab, et liha ta ju eriti ei söö ... ja siis tuleb kasvuspurt ja lapse ema ohkab, et sööb palju ja eelistatavalt liha. No las sööb, siis kasvab.

Ühesõnaga, kui keegi meile külla tuleb, siis me pakume midagi lihalist, sest nii on lihtsam. Minu lihapallid maitsevad kõigile, varda otsas vorst on laste puhul kindel valik, mul on mitu kergesti doseeritavat (see on suure seltskonna puhul tähtis) ja mugavalt tehtavat kanaretsepti ...

Ja siis tulevad sohvasurfarid ja teatavad, et nemad on muide taimetoitlased, pakutagu neile seentega pitsat. Ma sain seda kirja lugedes natuke kurjaks - ma ei pea neile põhimõtteliselt üldse süüa andma, eriti kuna tullakse kuuekesi. Tõsistest erivajadustest nagu enurees, mingi puue, hommikul kell kuus ärkav imik või taimetoitlus tuleks ikka ette hoiatada. Selles mõttes, et puruvõõraste inimeste majutamise puhul on see kõik täpselt sama pulga peal, põhjustab majutajale lisatööd ja/või ebamugavusi. Kõigest saab rääkida, aga tõepoolest, niisuguseid asju tuleks teatada küsides, mitte kolm päeva enne saabumist! Muidugi on põhjust tänulik olla, et ma üldse küsisin, mida te sööte, neli aastat tagasi olid meil külas nüüdseks-sõbrad Lena ja Martin, kes ütlesid ka, et jaa, me sööme kõike, ja langesid värsket salatit nähes näost ära - nemad olid arvanud, et kõik inimesed maailmas annavadki lastele ainult keedetud lillkapsast ja porgandeid.

Pikapeale hakkab tunduma, et see söögiasi on sama hull või hullem veel kui usuküsimus. Usuasjadest on täiesti võimalik mitte rääkida - ma pole ühtki aktiivset moslemit ammu lähedalt näinud, ilmselt on pisut keerulisem ignoreerida kedagi, kes iga mõne tunni tagant vaiba paika sätib ja selle peal palvetama hakkab -, aga kuidas sa inimese nälga jätad?

Igatahes on praegu see olukord, et jah, kreeka Mamma oli ju mu suur eeskuju. Ma siis valmistan lammast?


***
Einoh, saab hakkama, aga väljakutse on see küll. Ma ei armast väljakutseid põrmugi. Loodetavasti söövad nad piima ja mune, muidu tuleb nad aeda tikripõõsa juurde ise toitu hankima saata.

8 comments:

  1. Aga nad ju ütlesin taimetoitlased, mitte veganid?
    Veganid ei söö mune ja piima, see on usuküsimus. Taimetoitlased ehk lakto-ovo-vegetaarlased söövad.

    Saada nad seentejahile, pitsa jaoks noh. Siis nad saavad ka selgust, misasjad need seened on, mis purgis soolvees ei kasva. Saavad veel jalagi roheliseks :)

    Tikrid on küll natuke okkaline lugu, aga küllap neile sobib. Sõstrad teil juba korjatud ja õunad pole veel valmis?

    ReplyDelete
  2. Ma loodan jah, et mune ja piima ikka söövad. Muidu läheb asi päris hulluks.

    Seentega on sel aastal keeruline, kolm tundi metsas kolamist andis tulemuseks ühe kilo seeni. Muidu on nad Ida-Euroopa päritolu, peaksid olema metsaseeni näinud küll.

    Õunad jah ei ole veel valmis, sõstrad saavad korjatud, aga vaat näiteks porgandeid on meil sel aastal nii vähe, et ma vist ikka pean neile midagi süüa tegema, muidu söövad viimati mu peenrad paljaks. Ma olen tõesti tänulik, et taipasin enne küsida, muidu oleks lähenenud traditsiooniliste lihapallidega ... No kesse oskab arvata, et neljalapseline perekond on taimetoitlased!

    ReplyDelete
  3. Mina arvan küll, et äge, et neljalapselised ja taimetoitlased. Aga miks peaks neljalapseline pere endale seenepitsat tellima, seda ma ei taipa.
    Oad ja kartulid? Tillikaste sibulaga?
    Erinevaid oasuppe, hautisi jm nii lihtne teha. Ma tõsiselt loodan, et nad ei oota Sult restorani, vaid teevad neid ise ja ostavad toidu ka ise. Mul endal sohvasurfi kogemus puudub, aga no see on elementaarne viisakus mu meelest, et ei söö võõrustajat paljaks..

    ReplyDelete
  4. Oasuppi ma teen oma perele jah, see on meil ikka näljaroog. Lihtsalt minu külaliste-filosoofia on selline, et külalistele pakutakse midagi head.
    Mis asi on tillikaste sibulaga, ma ei tea. Ausalt.

    Ma tõesti loodan, et muna ja juust sobivad, siis ma teen kartulisalatit, aga mitte seda eesti versiooni - kõik pudiks ja ohtra koorega üle valada -, vaid head (kartul, muna, kurk, tomat, juust, sink hästi suurte tükkidena, sibul peeneks, oliiviõli ja veiniäädikaga üle valada; taimetoitlaste jaoks võib singi ära jätta).

    ReplyDelete
  5. www.taimetoit.ee leiab suurepäraseid ja lihtsaid retsepte. :)

    ReplyDelete
  6. Tillikaste? No hakid sibula, praed, jahu juurde ja kastme peale siis peeneks hakitud tilli nii palju, et oleks peaaegu roheline :) Värskete kartulite puhul teen igal aastal (kuna muidu meil keegi jahukastet ei söö).
    Minu oasupp ongi kohutav alt hea, muidu ma seda külalistele ei pakuks - küüslaugu, kookospiima, tomatite ja ubadega. Põldoasuppi ma ise ka parema meelega ei söö.
    Seda kartulisalati varianti tahaks küll proovida! Peab jälle kartuleid hankima :)

    Aga ei selgunud veel, kas veganid või vegetaarlased?

    ReplyDelete
  7. Jahu käib kastme sisse väga harva, peamiselt sellele kastmele, mis lasanje vahel on, igasugune muu jahuga tehtud kaste on jõle. Lapsepõlvetrauma, andke andeks.

    Mina teen toskaana oasuppi ja mulle endale küll maitseb, aga perekond teeb nägusid.

    Jäigi kartulisalat, õnneks ei ole veganid. Vegantoit on kindlasti ka hea, aga ma pole seda eriti katsetanud ja nagu ma ütlesin, külalistele tahaks pakkuda midagi head, kergesti doseeritavat (ja kui järele jääb, siis ei peaks ära viskama nagu supiga, meil ülessoojendatud suppi ei sööda, punkt - tähendab, ma teengi soojendamatuid toite nagu supp täpselt nii palju, kui ära süüakse, ja süüakse nii palju, kui ma käsin, muidu on veerand tunni pärast ving-tahan-nutellasaia) ja lollikindlalt sobivat. Sellepärast ma teen sohvasurfaritele alati lihapalle, salatit ja miskit aedvilja purgist vms. No aga taimetoitlased ...

    ReplyDelete