Thursday, September 22, 2016

Meil kasvab vist bioloog

Gerald Durrell oli kahene, kui ta tundis maailmas kõige suuremat huvi loomaaia vastu. Umbes kolmkümmend aastat hiljem oli tal isiklik loomaaed ja veel natuke aega hiljem umbes nagu maailmakuulsus.

Ma selle kuulsuse osa kohta ei tea, Gilderoy Lockharti sõnul pidi selle eest hoolitsemine paras koorem olema, aga ...

Umbes täpselt kaheaastasel Lillebroril olid ühed kõige tähtsamad sõnad "konn" ja "kukk". Viimane oli universaalne termin kõigi lindude kohta. Nii umbes neli sõna oli tolles hetkes veel, aga need ei olnud selgelt bioloogiaga seotud. Kolmeaastane Lillebror oskas juba endale väikest pingviini paluda. "Ma olen nii väike, ma tahaksin endale väikest pingviini." Meile saabus Pingu. Viieaastane Lillebror käis õues täiskasvanutel sabas ja tüütas küsimustega teemal: "Mis taim see on?" Seitsmeaastane Lillebror peab esimese klassi materjali järgi tuvastama tamme ja vahtralehte, määrama kana ja kajakat või umbes nii. Nii-öelda klassiväliselt on ta ninapidi "Loomade elus" ja muudes taolistes teostes. Kaalun, kas iselugemiseks anda talle pihku Konrad Lorenzi "Kuningas Saalomoni sõrmus". (Mina tema eas Tinbergeni "Loomade käitumist" lugesin küll, aga ma eelistasin siiski inimestest rääkivaid raamatuid.) Hetkel lamab ta diivanil ja närib ennast läbi "Pintsu ja Tutsiku" esimesest peatükist, sest raamatukogus oli kiire ja mul ei tulnud mingit muud loomaraamatut pähe. No ja huviringides käib ta ... loomulikult loodusmajas. Loomasõprades ja loodussõprades.

Kas temast tegelikult bioloog saab, seda näitab aeg, aga ma valmistan tasapisi vaimu selleks, et lisaks kassidele ja röövikutele purgis võib meie kodune loomaaed lähiajal täieneda.

1 comment:

  1. Meil kasvab jälle kalateadlane ;-) Beebist saadik on kõik huvi ja armastus kaladele läinud. Põnevad lapsukesed.

    ReplyDelete