Monday, September 5, 2016

Täna kolis sisse hiinlane

Päeva esimene pool oli rahumeelne ja mõnus. Siis läksin hiina sohvasurfarile bussi vastu.

Buss hilines 15 minutit, sest linnas oli hirmus traffic jam. Jõudsin juba paanikasse sattuda, et hiinlane kaotsis. Meil on ühed segased ameeriklased kunagi ära kadunud, sellepärast ma muretsen nii palju. Siis saabus hiinlane ja tundus esialgu mõistlik.

Mõistlik selles mõttes, et suurlinnas kasvanud kesk- või kõrgklassi laps, kes ka Euroopas elab ülitiheasustusalal ja pole elu sees metsa või maaelu näinud, ja mõtleb ilmselt väga omas kastis.

"Mis see on? Soojendamiseks? Aga miks siin kaks ust on? Kuidas see töötab? Mis mõttes võtab soojuse kinni?" (pliidi kohta)

"Miks te maad raiskate, miks te ei kasvata näiteks kõrvitsaid müügiks kogu selle ala peal?" (meie aia kohta, nojah, elutoas laua peal on hetkel kaks 12-kilost kõrvitsat)

"Mille kasuliku jaoks see naaber hobust peab?" (vastus, et seltsihobune, niisama ilu pärast, ei sobinud)

Kukeseene tundis ära, aga korjatud mustikad oli iiuuu, neid tuleb enne söömist pesta. Sammalt vaatas nagu imeasja ja uuris, miks osa sammalt on hall ja osa roheline. Noh, on, eks heinamaal kasvab ka mitut sorti heina ...

Koduõppest oli juttu, hiinlane muutus väga murelikuks - et haridus ja sotsialiseerimine ja nii edasi?

Joob peamiselt kuuma vett, sööb ... noh, sõi küll seda, mida anti. Homseks lubas teha meile hiina toitu, panna omavahel kokku munad ja tomati - iiuuu? ja hankida kusagilt tšillit ja ingverit. Nunuh. Meie lubasime talle kama sööta. :) Ta oli rõõmuga valmis, ütles, et on juba mitu päeva mõelnud, et tahaks proovida, kuidas see on.

Räägib inglise keelt väga hästi ja siis äkitselt teeb imelikke vigu. Tsitaat tema CS profiilist: "Life is a flight journey and you are always surrounded with frog and anxiety."

Sohvasurfamise abil kohtab ikka igasuguseid inimesi. Tegelikult põnev, tuleb miski Euroopas õppiv hiinlanna ja lihtsalt tutvub Eesti metsaeluga. Et inimesel on julgus oma mugavustsoonist niimoodi välja tulla, on juba lugupidamist väärt. Igatahes meie tunneme ennast natuke nagu vabaõhumuuseumi töötajad, need, kes näidisketramist teevad ja majade vahel rahvariietes ringi kolavad. Mõtlesin enne, et äkki peaks tegema näidis-pliidikütmise. :)

6 comments:

  1. Nii lahe! Mida ta Euroopas õpib? Kas siis mujal Euroopas pole pliite ja sammalt :)?
    See kultuuride kohtumine on ikka huvitav. Kui meil too jaapanlanna käis, siis ta tillivarsi ja vaarikaid pildistas ning nõgese kohta guugeldas "jaapani internetist", et seda küll süüa ei tohi :)

    ReplyDelete
  2. Ma ei olegi aru saanud, mida ta õpib, mingi tehnikavärk on vist, doktorit teeb. Hollandis elab, seal olevat metsa nime all pargi moodi asjad.
    Muidu on vist palju reisinud, aga mulle tundub, et mitte nii metsikutesse kohtadesse nagu meie juures, rohkem suurlinnu mööda käinud.

    ReplyDelete
  3. Niipalju, kui ma Hollandis olen käinud, on seal küll üksnes tiheasustus. Üks linn läheb sujuvalt teiseks üle, ainult sildi järgi saab aru, et nüüd on uus. Aga see on minu piiratud kogemus, võib-olla on seal metsalisemat-pargisemat ala ka.

    ReplyDelete
  4. Mina olen Hollandis paar korda olnud ja põllu- ja heinamaad ka näinud, aga metsa kui niisugust ei pidavat seal jah eriti olema. R.R. käis kunagi kuskil sealkandis ja sattus kohalikule sooekskurdioonile ... soo oli olnud pisike aiaga piiratud lomp vms.

    ReplyDelete
  5. Väga tore tsitaat - see elust ja konnadest. (Ja kõrvitsamõte näitab, et päris võõrandunud linnainimene ta ju pole.)

    ReplyDelete
  6. Noh, tsitaadis peaks olema hoopis udu ehk fog. :)
    Ta seal Hollandis näeb ainult haritud maad ja on sellest parasjagu häiritud, et eestlased kogu oma maad üles ei hari. Naabrimehe hobuseheinamaa tekitas ka pahameelt, et sellega peaks ikka midagi mõistlikumat tegema. Aga ma tõesti hindan seda, et ta üleüldse oma mugavustsoonist välja on tulnud, mis siis, et meie metsa- ja aasamaastikust aru ei saa.

    ReplyDelete