Wednesday, October 26, 2016

Kuidas siin Vallas asjad käivad

Kõigepealt teatas Kredex, et lasterikastel peredel on võimalik taotleda ehitus- või remonditoetust. Kuna kaminasaalis sajab kehvemate ilmaolude puhul vihma ja tänapäeval on ka kolmelapselised "lasterikkad" (ma küll ei saa aru), esitasime taotluse ja kirjutasime kogu perekonna Majja sisse. Seni olime mitmete asjaajamiste hõlbustamiseks olnud Linna kodanikud, Vallas nagu eriti asjaajamist polegi olnud ... eriti kuna me elame tegelikult täpselt valla ja maakonna piiril.

Täna oli minul just mitmesegane tööpäev lõppenud, kui helises telefon. Unistaja number, JJ helistab, emme, siin on mingid võõrad, nad ütlevad, et see mees on vist vallavanem või ...?

????????????????????

Kõigepealt seletas vallavanem, et ta kulutab lapse kõneaega, ta ikka helistaks oma numbrilt, lõpuks jäi uskuma, et meil on mingi perepakett või mis, nii et omavahelised kõned on tasuta. Siis seletas, et Kredex ja nemad tulid vaatama ja üldse ... Et kas on, noh, suutlik.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Olles pikemat aega elanud teadmises, et näiteks kooli sotsiaalpedagoog ei tohi ka teadaolevalt asotsiaalse pere kodusse ette hoiatamata kohale sadada, oli vallavanema ja sotsiaalnõuniku ootamatu külaskäik pehmelt öeldes jahmatav. Tundus, et nemadki olid jahmunud - ma ei tea, kuidas see Kredexi ametnik asju serveeris, aga ju nad läksid enda meelest mingeid asotsiaale tuvastama ja astusid sisse khm, mõisaväärilisse esikusse, kolm puhtas riides poisslast vastas, ökokõrvitsad* kapi otsas ja puha.

Eks me siis klaarisime natuke telefoni teel. Pärast klaarisin oma telefonilt tagasi helistades veel natuke. Jumal tänatud, et eelmisel nädalal pastor Heino külaskäigu puhuks toad ülevuntsitud said. Mina juhatasin külalised telefonis kaminasaali lage vaatama - Vallavanem** ei ole tänapäevane nohikmees, märkas kohe, et katus on tõesti katki ja veekahjustused nähtavad. Rohkem polnud tema veenmiseks vajagi, aga ikkagi ... Ma arvan endiselt, et kui selgelt asotsiaalse pere koju ei tohi ilma ette teatamata minna, siis ei tohiks seda teha ka täiesti teadmata a-, be- või niisamasotsiaalse (või antisotsiaalse, nagu me valla suhtes oleme siiani olnud) pere puhul. Olevat esitatud küsimusi Maja ajaloo kohta ja sotsiaalnõunik oli lubanud Lillebrorile jõuluks kommi saata. No me jätame selle meelde.

Huvitav, mida nad siis oleks teinud, kui meil oleks lapsed Linnas kaasas olnud ja võõraid vastu võtmas ainult must ja valge kass, kes peale "mäu" suurt muud rääkida ei oska? Kirja pannud, et tegelikkuses sees ei elata? Selles mõttes, et mis asjaoludel peaksid inimesed äripäeval kell pool neli kodus olema?

______________
* sest kapi otsa pannakse ju ainult ökokõrvitsat, eks ole?
** olen teda korra põgusalt näinud, tegelikult on asjalik härra

6 comments:

  1. Vallas käivadki asjad teisiti kui linnas :-). Küllap nad mõtlesid, et sõidavad töölt koju minnes läbi ja vaatavad üle. Kui kodu tühi oleks olnud, oleksid ehk helistanud. Kui mu mees pärast valguskaabli (400m meie kodust) panekut vallast uuris e-kirjaga, kuidas me neti saaks, siis selle peale ka vallavanem ise helistas ja kahetses, et otse kaablist taludesse ei saa (ainult presidendile :-P) ja soovitas kohalikku teenusepakkujat. Ühesõnaga, minu kogemuse põhjal ajavadki vallas ametnikud isiklikult ja sõbralikult asju.

    ReplyDelete
  2. Hm, minu meelest pole ilma ette teatamata kohale mürtsatamises üldse mitte midagi sõbralikku, vaid see on lausa vaenulikkus. Töölt koju minnes vaevalt, siitkaudu ei saa üldse mitte kuhugi, inimasustus lõpeb vallakeskuse seisukohast võttes meie majast 300 m kaugusel päris pikaks ajaks ära. Ikka ekstra tulid. :S
    Ma loodan, et see oli esimene ja viimane niisugune ootamatus.

    ReplyDelete
  3. Mulle miskipärast meenus, kuidas vanaema 70ndal juublil sovhoosiesimees isiklikult õnnitlema laekus, vanaemal tukk sassis ja käed jahused - küll ta pärast halas, et nii koduses olekus oli :D

    Muidu mulle maakohas säänne "läbiastumine" tundub ka pigem armas, aga ma ei tea, kas ma ise end samas olukorras leides seda ka veel nunnuks peaksin :D

    ReplyDelete
  4. Just. Mulle ei meeldi see suhtumine, et niikuinii ollakse kodus rokane, pole tarvis ette hoiatada. On ikka vahe küll, kas ma olen lihtsalt jahuse kõhuga - mis on minu puhul loomulik olek ka siis, kui on oodata külalisi - või üleni mudane ja salkus ja higine, pluss kogu elamine kümme päeva koristamata. Sest vaadake, enda kõntsa sees me võime ise olla kuitahes kaua, aga kellelegi võõrale seda eksponeerida ei tahaks.

    ReplyDelete
  5. Minu jaoks on omamehelik asjaajamine ning ette teatamata ametiasjus läbi tulemine ikka täitsa erinevad asjad. Selliste asjatoimetuste puhul tuleks siiski eelnevalt veenduda, et majas on olemas täiskasvanu, kellega asja ajada. Vastasel juhul on tegemist ju lihtsalt ametniku aja raiskamisega.
    Aga ma siiralt loodan, et ametnikud said oma soovitud mulje ning uus katus hakkab täie maja katma juba lähemas tulevikus.

    ReplyDelete
  6. Üldse ei imesta. Ehkki ise oleksin samuti jahmunud. Mul on seoses kaevu rajamisega ilma ette teatamata käinud neid ametnikke siin mitu. Tahaks ka, et ette hoiatatakse. Meenub ka üks kord, kui ma maasikaid istutasin, mullane ja higine ning saabus vallavanem koos sotsiaaltöötajada, lillepott ja rahaümbrik kaasas, et mind emadepäeva puhul õnnitleda :D

    ReplyDelete