Sunday, November 27, 2016

Esimene advent

Viimase seitsme päeva jooksul on ikka üht-teist toimunud.

Lillebror käis koolis vastamas. See varjutas isegi merisigade põneva eraelu. Õpetaja Õunapuuhaldjas kiitis, et olevat julge ja laia silmaringiga poiss, loodusõpetust ja matemaatikat pidavat pea jagama, aga oih, väiketähtedega lugemist ta ei kuulanudki veel. Ma siis suunasin Lillebrori paari seninägemata lauset (ülesandejuhised kuskilt töölehe servast) lugema, luges oma tavalises vormis ja sai siis selle eest ka kiita. Enne vastamist oli küll suu kõveravõitu ja ärevus suur, eriti kui emme vastamise ajaks ära läks - aga Õpetaja Õunapuuhaldjas pole ilmaaegu Õunapuuhaldjas, tema juba suudab lapse suu jälle õigeks keerata. Koduõppe riiklik kord lubab küll lapsevanemal juures viibida, aga kuna meie lapsed on üle keskmise sotsiaalsed ja õpetajad üldiselt üle keskmise kenad, läheb emme tavaliselt vastamise ajaks oma tööd tegema.

Unistaja käis ka vastamas. Prantsuse keelt. Õpetajale, kes pole kunagi varem koduõppelast lähedalt näinud (ei ole sama õpetaja, kes Jõugu Juhi vastamist kuulab, lihtsuse mõttes tegelevad iga lapsega vastavale klassile tunde andvad pedagoogid). Ei tea, kes alguses kõige ärevam oli. :) Pärast oli Unistaja väga õnnelik ja õpetaja samuti - nii intelligentne poiss, kõik sõnad on peas, hääldus paigas ... vahepeal olid nad vestelnud ka saksa keeles, aga Unistaja suureks nördimuseks ei sobinud see keel olukorra konteksti piisavalt hästi.

Jõugu Juht käis juunioride kokkusaamisel. Juuniorid on niisugune rahvakild, kes pühapäevakooli nagu enam ei passi, aga noorteõhtute jaoks on veel vaieldamatult liiga lapsed. Ametlik vanusegrupp 11-14-aastased. Oli olnud sõpru, tõsist Piibliuurimist ja muidu tore.

Mees ootas kirikus üht inimest, kes soovis liituda tehnikatiimiga. Ootas, ootas ... ei midagi. Ka täna jalutas sama isik Mehest mitu korda mööda ega teinud asjagi, et oleks võinud midagi seletada või ... Kui ta nüüd endale täiesti vale nädalat üles ei kirjutanud, on see nagu natuke imelik käitumine.

Mina suhtlesin ühe kolleegiga, kellega ma tavaliselt harva kokku puutun. Tuli jutuks, et lapsed on koduõppel, mille peale kolleeg - kelle asi see ausalt ei ole ja me ei ole kordagi isiklikest teemadest rääkinud ka! - ümahtas, mis neil siis viga on, et nad koolis ei käi. Mul oli kange tahtmine vastu küsida, mis imeasja pärast nad peaksid. Noh, et rumalale küsimusele vastata rumalasti. Tegelikult ei peagi mitte keegi kusagil käimise pärast käima, vaid ikka eesmärgi pärast ... ja kuna kool laste koduõppele jätmise hetkes ei olnud täitnud meie poolt loodetud eesmärki, siis ... Aga seda ma ei hakanud seletama. Eks see on isikliku haridus- ja elufilosoofia küsimus, ja too konkreetne kolleeg näeb välja, nagu ta oleks veel konformistlikum inimene kui Vanaisa - kui selline asi peaks võimalik olema. Aga järgmisel korral ma vastan, et nende ema on imelik paniköör. Küll ma tahaksin, et koduõpe, waldorfkool, reisiõpe või muud alternatiivsed hariduse omandamise viisid oleksid samal moel sallitud nagu eeeeee sarimonogaamia, kärgperendus või muud Bullerby-perest erinevad kooseluvormid, mis statistilise keskmise järgi on nendega seotud lastele kindlasti natuke kahjulikumad kui alternatiivne hariduseomendamine. (Ärge nüüd kära tõstke, ma olen näinud mitut üldse mitte toimivat koduõppeperet ja mitut positiivse tulemini jõudnud kärgperet, aga kui sajast koduõppeperest kaks ei toimi, aga tuhandest kärgperest ei toimi umbes sada ...)

Veel oleme kaks päeva muudkui vuntsinud ja vuntsinud. Vuntsimise käigus leidsin üles ühe kudumisajakirja, mis on olnud kaotsis aastast 2010, ja tuvastasin mitu senituvastamata probleempiirkonda, millega tuleb lähinädalatel tegeleda. Probleempiirkondade iseloomustamiseks sobib hästi Tõnu Lehtsaare sõnastatud kola sigivuse printsiip - kui majas on koht, kuhu kola saab sigineda, siis sinna ta ka sigineb.

Pesin ühe spordikoti. Selgus, et erinevalt varasemalt pestud kottidest oli selle põhi valmistatud vesilahustuvast papist. Eks see pesumasinafilter vajaski puhastamist. Samuti olid sellesse, mitu korda kontrollitud kotti materialiseerunud kolm paari poiste sokke. Umbes nii, nagu see eelmises lõigus mainitud kudumisajakiri, mis samuti tuli välja korduvalt läbiotsitud kohast. Aga mis puutub kottidesse ja kohvritesse, siis edaspidi me enam odavaid eiteamis päritolu kotte ei osta.

Vuntsimise käigus panin maha valge vaiba. Nii umbes 12 tundi hiljem oksendas triibuline Sassu selle kunstipäraselt täis. Õnneks on kaltsuvaip pestav asi ja õnneks ei ole oksendamine Sassu puhul midagi uut. Ta on pealegi 14 ja kolmveerand aastat vana, see pidi kassi kohta olema väga kõrge vanus, teadis öelda Lillebrori loodusringi õpetaja.

Maailmas on toimunud natuke kummastavaid asju. Mina olen alati arvanud, et kui inimesed juba abielluvad, siis lisaks leibade ühte kappi ja pesu ühte masinasse panemisele on nad ka teineteise raha-asjadega kursis ja ühine tuludeklaratsioon on selle loogiline tulemus. Ehmatasin sellega ükskord ühe pangatelleri lausa kokutama ... hiljem sain selle telleri, muidu väga sümpaatse inimese elust üht-teist etada ja enam ei imesta, mis asjaoludel ta mulle paaniliselt tõestada tahtis, et mehed ei tohi oma naiste rahadest midagi teada. Eks igaüks kannab oma elukogemuse koormat. Aga et riik abieluinimesi ühise rahakoti omamise eest karistada otsustab ... Mees ütles selle peale, et eks siis edaspidi peab vaatama, kelle deklaratsiooni peale lapsed kirja lähevad või midagi taolist. Või kes mingeid laste koolituskulusid vms asju maksab, ühesõnaga, Eesti eeskujulik maksumaksmise süsteem tehakse inimestele kokkuvõttes keerulisemaks. Või kui lapsed tuludeklaratsioonil seostuvad automaatselt selle vanemaga, kelle arvele laekub peretoetus, siis näen mina siin veel üht kaudset alust isade diskrimineerimisele - enamasti saab vanemahüvitist ema, siis jäävad lapsetoetused ka ema arvele laekuma (meil oli see küll loogiline, mis sellega ikka vangerdada), kui abielu untsu läheb, öeldakse isale, et näete, te pole lapsi ilmaski oma tuludeklaratsioonilegi kirja pannud, miks te peaksite elukoha- ja hooldusõiguse määramisel samaväärselt esinema nagu laste ema, kes on laste eest peretoetust sanaud ja puha ... Tegelikult ma tõesti ei tea, kuidas see maksumaksmine käib, ja loodan südamest, et Mees täidab ka edaspidi minu tuludeklaratsioone ja muid pabereid.

Homme tuleb daam Kredexist Maja üles pildistama. Loodetavasti ei ole tal kassiallergiat. Loodetavasti ei eksi ta tee peal ära. Loodetavasti ei ole ta nii pikk nagu õde E., et ulatuks nägema kõrgemate sfääride neid tolmuseid kohti, kuhu mina ei pääsenud. Loodetavasti ei kahtlusta ta meid mingites varjatud rikkustes (noh, et ikkagi antiikmööbel - pärandus, pärandus! - ja et klaver ja muud taolised luksused ...). Peaks vist poistele lõhkiste põlvedega püksid jalga käsutama. :)

3 comments:

  1. Kärgperendusest ja tuludeklarist .... meil on näituseks selline lugu, et mullu, kui mehe lapsed otsustasid meie juurde elama kolida, leppisime mehe ekskaasaga kokku, et rahaliselt ja perekondlikult kõikse tulusam on, kui nii nende kahe kui meie ühe lapse eest laekub lapsetoetus mehe arvele. Mõeldud-tehtud, selleks pidime eksiga mõlemad SKAle avalduse tegema, et loobume lapsetoetusest härra X kasuks. Puänt - mehele helistas tädi SKAst, kokutas ja vabandas, et kuidas ta seda nüüd küsib, aga ikka peab küsima ... et kas te teate, et kaks naesterahvast on teie kasuks lapsetoetusest loobunud, et kuidas nõnda ... mees siis ütleb, et jah, me siin arutasime ja leidsime, et nii on kõige mõistlikum ... tädi olla veel pikalt ahhetanud, et päriselt ka nii saama või, ennekuulmatu ... :D.

    ReplyDelete
  2. Mis selle tulude deklareerimisega siis nüüd teisiti hakkab olema? Mul on vist silmist mööda läinud...

    ReplyDelete
  3. Kerli: väidetavalt tahetakse ära lõpetada abikaasade ühisdeklaratsiooni esitamise võimalus. Ega mina ka rohkem ei tea, lihtsalt pool Internetti oigab, et abieluinimestelt võetakse seegi hea ära, ja teine pool rõõmustab, et paras neile traditsioonilise perekonna kaitsjatele, ise olete süüdi, et igandeid alles hoiate. Üsna rumal on seda kõike lugeda ja uudisvoogudes tulevad pealkirjad nii või teisiti aeg-ajalt silma alla.

    Külli, teil on siis toimiv kärgpere? Vahva. Ju need SKA prouad näevad ka eelkõige mittetoimivaid ... Aga ilmselgelt oligi teie pere juhtum väga ebaharilik, ega nad muidu oleks üle küsinud.

    ReplyDelete