Sunday, January 8, 2017

Aasta esimene nädal

Kassid püüdsid kaks hiirt. Meid külastas naaberkülast pärinev koer. Triibuline Sassu on endiselt nohus, aga tundub, et paraneb tasapisi. Mina arvan nüüd, et palju lihtsam on kasida nina protestival väikelapsel kui oma elu eest võitleval kassil, aga kasitud seda ninakest siiski on ilma, et keegi oleks kasimise käigus märkimisväärseid vigastusi saanud.

Ilm on olnud väga mitmekesine, nullkraadist selle talve meiemaja külmarekordini. Kahe kõige külmema päeva jooksul kütsime suure esiku ahjukeses ära kaks pakki saepurubriketti - ei, see ei ole ratsionaalne. Minu suur unistus saada tuulekoja sammaste vahele aknad ja seega vähendada jahtumist peaukse kaudu jääb paraku ka sel aastal täitumata, sest kogu tööjõud ja raha lähevad kindlasti katusevahetusega seonduvale.

Kõik lapsed käisid Jõugu Juhi Sõbra sünnipäeval. Olevat olnud tore. Veel tegid vanemad poisid natuke kunstitöid ja kräunusid igapäevaselt arvutisse mängima.

Lillebror käis Natuke Noorema Sõbra sünnipäeval ja mina jäin peo ajaks pealt vaatama, sest selle ilmaga ei olnuks ka Lähedalasuva Kuurortlinna peal jalutamine eriti hea mõte. Peolkäimise käigus osutasime transporditeenust Natuke Noorema Sõbra Tädipojale, kes on Lillebrorist umbes üks kuu ja üks nädal vanem ja nagu selgus, sobib suurepäraselt vestluskaaslaseks. Noormehed vestlesid autodest, arvutimängudest, oksendamisest ja võõrkeeltest. Sünnipäevapidu toimus Vapramäe Loodusmajas, mis on üks väga kena koht. Oleks kohe tahtnud seal lastega rahulikult mängida, aga kuna sünnipäevaseltskond oli peamiselt viie- ja kuueaastane, siis ... Lillebror lõi rõõmsalt kaasa ja oli üks esitormajatest. Vahepeal püüdsin ta kinni ja katsusin ... süda kolkis vastu roideid nagu haamriga, tundus mulle. Noormees ise mingit valu ega ebamugavust ei kaevanud, tänu Jumalale - aga jälgima peab teda igasuguste rabelemiste suhtes  ilmselt veel kaua.

Kuni Lillebror pidutses, sulatasid Mees ja suuremad poisid kodus torusid. Vannituppa viiv veetoru oli ära jäätunud uuest kohast. Nimelt jookseb see toru köögi seina ääres kõikvõimalike asjanduste taga, sealhulgas suvel ärasurnud sügavkülmiku taga. Kõigil varasematel aastatel soojendas sügavkülmik seina ja toru piisavalt, nüüd enam mitte. Kuna külmik oli enam-vähem sisse ehitatud, ei hakanud me teda ka varem välja lammutama ... laupäeval siis mehed lammutasid. Sügavkülmiku tagant tuli välja uus hiireauk - see selle külmasilla tegigi - ja hiire poolt äranäritud pikendusjuhe, mis närimise hetkel ega hiljem ka ilmselt ei olnud voolu all. Ma varem ei teadnudki, et vasktraat võib hiire jaoks isuäratav olla ... Ühtlasi koristas Mees ära harjakapi, mille koristamine oli mul juba ammu plaanis. Vaat mis kasu võib ühest külmunud torust olla.

Mina ... olen natuke käinud koolitumas, aga mitte eriti põnevatel teemadel, kahjuks. Taaskudunud sokke ja kerinud vihist kerasse tulevast kampsunit. Peaaegu et otsustanud, et haledate linaste tolmulappide tekkes pole peamine viga mitte minus ega Vanaema õpetustes, vaid lõimelõngas - ikka kaua oli see pool seisnud. Sisse kududa saab, aga lõim vajab pingutamist ja seda see materjal üle ei ela. Pealegi on ta takuse olemisega ja tekitab kudumise intensiivsusest olenemata viie sentimeetriga soa taha hatuse puntra, mis põhjustab kõigi lõngade omavahelist haakumist ja katkemist. :( Tõsiselt, ma saan viis sentimeetrit ilusat tihedat linast rätti kududa, siuh-siuh, ja siis on soa taga isetekkeline takusasi, mis lihtsalt lõhub lõimed ära. Sasi kuidagi välja kammida ei õnnestu. Kui mingit paremat mõtet ei tule, siis peab selle kanga lihtsalt maha kerima, ma ei usu hästi, et kriipsuvõrra hõredam suga asja päästaks.

Kuna ennejõulusel ajal trehvas meile pool kotti idanemishuvilisi sibulaid, saime paari päeva eest esimese rohelise sibula saagi. Aiandusaasta algas seega hästi. Enne Suure Pakase tulekut katsin kuuseokstega ära ka pooled maasikapeenrad - lõikava tuule käes pole just kuigi lõbus oksi varuda. Loodetavasti saab ka sel suvel oma aia maasikaid. Mustade sõstardega seevastu võib olla kehv olukord - esmaspäeval nägin, et pungad on vahepealse sooja vihma tõttu kohe puhkemas, aga nüüd tuli ju külm peale ... Õnneks ei hooli meil mustsõstramoosist suurt keegi peale minu, elame üle.

No comments:

Post a Comment