Wednesday, January 11, 2017

Kokkujooksnud aju mõtteid

Aju jooksis kokku sellepärast, et tuli üks tõlge, täitsa tõlgitav ja mõnus, aga sellegipoolest ... mingi niiskusmõõtja kasutusjuhend ENG-DE suunal. Jap, ma valdan saksa keelt vabalt ja guugli otsingut piisavalt (kuigitegelikultpeakssedatekstiikkapärissakslanetõlkima ...kasneilendilsealinglisekeeleoskajaideiole - porin). Kuni tuli kirjutada, et vajutage nuppu A ja hoidke all nuppu B, polnud mingit probleemi. Kole hakkas siis, kui originaali põhjal oli juttu kohviubade elektrilistest omadustest ja kõiksugused abivahendid nagu Linguee ja nii edasi ütlesid, et ongi elektrische Eigenschaften ... Mis mõttes nagu, kohvioad on toit, toidu juures pole füüsikal midagi otsimist (selle peale pööritab vähemalt üks lugeja teisel pool ekraani silmi, eks ole?)! Tegelikult sain ma selle kasutusjuhendi esimese ringi siiski valmis, noh, et puhastage niiske lapiga, ärge vette uputage ja nii edasi ... Hiljem loen uuesti ja lasen Dudeni tekstikontrollist läbi. See Duden.de kontrollivõimalus on väga hea asi, näitab ka ülearused tühikud ja muu pudipadi ära.

***
Üks emmede palveka liige käis hiljuti Iisraelis ja rääkis, et sealmaal pidid kõik inimesed nädalas kuus päeva töötama. Ma olen seda juba ammu arvanud, et pole see laupäev nii puhkepäev midagi, ainult et kuus päeva nädalas kodust ära palgatööle minna ei tahaks. Kodune majapidamistöö on ka töö! Ja kujutage ette, kui me kõik söögitegemise ja pesutriikimise ja põrandapühkimise eest palka saaksime ...

***
Ma olen kogenud neljakümmet Eesti talve (natuke olen ära ka olnud). Jääkarud Inimesed minu ümber võiksid leppida sellega, et mõned eestlased lihtsalt ei kohane miinuskraadidega. Lapsena, jah, ma käisin õues küll. Pool tundi oli lõbus, siis oli märg ja külm ja järgmised kaks nädalat olin haige. Arvatavasti poleks mind aidanud isegi tänapäevastest materjalidest riided. Praegu kohe kindlasti ei aita ei lambanahkse voodriga saapad, tuulekindel jope ega peenvillased pantaloonid pika seeliku all (suusapüksid ma paneksin siis jalga, kui keegi mulle selle eest palju raha maksaks, aga tänavale nendega ei läheks ka suure raha eest). Kui õues on vähem kui kümme kraadi sooja, ei kõlba ilm ka jaanuaris kasutamiseks. Palun ärge oodake, et ma enne korralikku kevadet ükskõik millisel õueüritusel osaleksin.

***
See häda ja viletsus ehk linane kangas ei edene, sest on takune ja repetanud. Katkeb. Me ikka vist kerime selle maha paarikümneks keraks ja ma kasutan neid kerasid väikeste lõngavaipade sisse kudumisel, äkki kellelegi meeldib. Kahju. No aga kui tuleb kevad ja aiatööd, siis ma ju enam kaltsukangast kududa ei saa, aega ei ole ... aga ladu peaks saama terveks suveks korralikult täis. Nii et homme toon Vanaema käest kaltsuvaibakanga ja koon natuke näiteks musta värvi vaipu.

***
Musta värvi kaltsuvaip on üks imelik asi, mina ei kujuta ette, kuhu seda maha panna, aga inimesed, näe, tahavad. Ükskord väga ammu, kui ma olin noor ja vallaline ja vaipadega Võru laadal, tuli üks pere, kus peretütar, selline prillidega teismeline tellis endale tuppa vaiba. Et milline? Hästi rõõmus! Eee, palun täpsemalt? Must! ????????????????? Punane-sinine-kollane-roheline! Selline vaip sai ja ema tuli järgmisel aastal tänama, et plikale olla väga meeldinud. Ma selle vaiba mälestuseks kudusin kahe aasta eest analoogi ... ja selle müüsime Tartu sügislaadal. Nii et neid on veel vaja. Lillebror kiitis ka, et tema lemmikvaip, no hästi ...

***
Kassidele on vaja anda ussirohtu. Tabletiga pole mõtet, sest nad lihtsalt ei võta, ükskõik millega koos. Must Mimi oskab tabletipuru kaarega suust välja sülitada. :) Mees kammis eile läbi enamiku Linna apteekidest - ussivastast pastat pole! Selle säilivusaeg pidavat olema liiga lühike, sellepärast ei taha apteegid seda müüki võtta. Lõpuks selgus, et pastana müüakse ussirohtu Pärmivabriku juures Uues apteegis.

***
Kolmiknärv on häiritud. Eile kõndisin natuke aega väljas ... ma ju ütlesin, et mulle ei sobi talv! Õnneks on minu kangakudumise- ja käsitöötegemise-koht Maja kõige soojem nurk, ühel pool ahi, teisel poole pliidi soemüür. See närvile meeldib, lähengi kohevarsti sinna, aga enne tuleb süüa pannkooke. Kõige toredam toit on see, mida pole pidanud ise tegema.

2 comments:

  1. Lisaks pastale on olemas veel tilgad, mis teevad korraga nii puugi-, kirbu- kui ussitõrjet (ja pannaksegi nagu puugirohi ikka, seljale karvade vahele). Aga need paganad on parasjagu kallimad kui kõik muud variandid.

    ReplyDelete
  2. On vist jah, aga me oleme pastaga harjunud, see tundub kõige paremini sobivat.

    ReplyDelete