Wednesday, January 4, 2017

Kü-hü-hülm on

Kohutav. Isegi Accuweather, mis siiani on üsna inimsõbralikku talve lubanud, ähvarrdab krõbedate öökülmadega aprilli alguseni. (jahjahjah, ma tean, et kolm kuud ette ilma ennustada on paras umbluu) Mina ei ole nõus kliima soojenemisse uskuma.

Hommikul ümber koolimaja nurga keerates puhus näkku selline lõikav tuul, et kaks kolmandikku direktori koosolekukõnest ja kolmandik pinginaabri, ühe Imelise Õpetaja jutust sumbusid kolmiknärvivalusse. Õnneks ei sähvinud, tuikas ainult.

Mehed, poisid ja tited, nagu ma neid tegelikult enam kutsuda ei tohi, olid kogu päeva kodus ja kütsid. Köögi ahi ja kaminasaali ahi on köetud ühe korra. Need eriti rohkem ei kannata ka. Vannitoa ahi on köetud kaks korda*. Ahjuke suures esikus, mis läheb ruttu kuumaks, aga raudahjuna üldse sooja ei pea - ei peagi pidama -, on köetud mitu korda mitu tundi. Köögipliit on köetud neli korda.

Mul külmetavad varbad. Poisid lubasid homme alussärgid selga ja lumepüksid jalga panna. Mees, kes põlvneb ilmselgelt jääkarust, siiski veel villaseid sokke ei soovinud.

Ööseks panen pesema pesupesumasina, et vesi ringleks. Nõudepesumasina programmeerin pesema nii umbes selleks ajaks, kui pesupesumasin valmis saab. Et vesi ringleks. Äratuskella panen seitsmeks, et teha tuli kõigisse küttekolletesse. Siis jõuavad ahjud hommikul ilusti ära küdeda - homme on kõigil Linna asja ja tuleb pikemat sorti päev.

Kasse ööseks õue ei aja. 

Ja just nüüd luges Mees uudiseid - meie lähistel on hulk majapidamisi tormi tõttu elektrita. Miinus kuusteist ja elektripuudusel mittetöötav veepump ...

Miinus kuusteist pole tegelikult midagi erilist ja normaaltingimustes peaks Maja ka sellise külmaga üsna elatav olema, aga väga tugev tuul on praegu otse otsmise välisukse pealt ja sellel ei seisa tihendid õige koha peal ...


_______
* Vannituba on meil kõige külmem ruum ja selle soojustamine on ilma ülikapitaalse lammutamiseta sisuliselt võimatu. Pealegi on seal säilinud saja-aastased 30 cm laiused põrandalauad, mis ülesvõtmist tõenäoliselt üle ei ela. Põrandalauad on meile praegu suurem väärtus kui soe vannituba, pealegi saab selle pesuskäimise hetkedeks päris mõnusaks, ainult et jahtub kole ruttu maha. Kui vannitoa-aluses keldris veel mõni võlv kokku peaks varisema, siis on iseasi. Loodetavasti on selleks ajaks teise korruse kemps ja duširuum valmis, sest siis läheks ilmselt kogu ruum vundamendini/seinapalkideni/mõnes kohas mullani tühjaks ...

No comments:

Post a Comment