Friday, February 24, 2017

Millises Eestis tahaksin elada?

Lastele oli antud selline kirjanditeema. Soovitatud oli kasutada väljendeid "Mina arvan, et ... ", "Teistega võrreldes ..." ja nii edasi. Noh, mina võin ju ka arvata.

Lühidalt: ma tahaksin elada kolmekümnendate "Laste Rõõmu" tüüpi Eestis. Riigis, kus riigivanem on äärmiselt lugupeetud ja lugupidamisevääriline inimene, kus nurga peal keldris asub piimapood ja kus rõõmsad lapsed emadepäeval ülaseid korjavad. Seda "Laste Rõõmu" Eestit pole tegelikult mitte kunagi olemas olnud, "Trips, Traps ja Trulli" Eestit õieti ka mitte, sest keldrikorteri Leeni elu jäeti kajastamata. Esimese Eesti Vabariigi elu kirjeldab näiteks "Wikmani poisid", ühes klassis "harjavabrikant" Laasik ja päris vabrikandi poeg Penn, eks ole. Ei tahaks nagu, et üks koolipoiss peaks kogu vaba aja tööd rabama, et aidata perel hinge sees hoida.

Unistada aga võib, see ei maksa midagi.

Ma tahaksin elada paigas, kus valitsus on eelkõige aus. Kus poliitiku elukutset ei ole olemas, vaid rahvaesindus valitseb eelkõige missiooni ja vastutustunde pärast. Kus president ja/või peaminister ongi riigi kõige lugupidamiseväärilisemad inimesed.

Ma tahaksin elada paigas, mille seadusandlus ja riiklik tegutsemiskord lähtub eelkõige tervest mõistusest.

Ma tahaksin elada paigas, kus mitte keegi ei tule hetkekski selle peale, et alkoholimüügi piiramises või alkoholi ja tubakatoodetega seotud seaduste karmistamises oleks midagi ebaharilikku. Kus mitte ükski laps ei arutleks muuseumiteel klassikaaslasega teemal "Kas sinu isa ka joob?"

Ma tahaksin elada paigas, kus abielud sõlmitakse igaveseks ja mõlemad pooled annaksid endale algusest peale aru, et lahkukasvamise vastu tuleb pidevalt tööd teha. Kus minu-sinu-meie lastega pered oleksid pigem kahetsusväärne (aga mitte põlastatud!) erand kui reegel.

Ma tahaksin elada paigas, kus kõik inimesed saaksid osta poest asju julges teadmises, et need on toodetud ausalt, kvaliteetselt ja võimalikult kohalikult.

Ma tahaksin elada paigas, kus pühapäeval läheks rohkem inimesi kirikusse kui kaubanduskeskusesse.

Ma tahaksin elada paigas, kus kõrgharidust nõudva töö tunni eest makstaks alati rohkem palka kui lihttöö eest.

Ma tahaksin elada paigas, kus lokkava linnaelu kõrval on ka õitsev maamajandus ja kus õhtuti astuvad kodu poole õnnelikud prisked lehmad.

Ma tahaksin elada riigis, mida ilmselt ei ole olemas.

Jääb üle ... oodata perekonna laienemist, osta piisava hulga sularaha tekkimisel maad juurde, üks hektar korraga, ja kuulutada välja Meie Kodu Riik. Või midagi taolist. Kui need poisid ainult saaks õigele teele juhatatud ...

No comments:

Post a Comment