Monday, April 17, 2017

Esimene vasikas

ehk higi, verd ja pisaraid ...





Proportsioonid on täitsa nässus, peab olema 1:3, kukkus välja 1:2. Upsi. Järgmise piibelehekirjalise koon ühe kirjakorra võrra kitsama. Võib-olla isegi kahe kirjakorra võrra kitsama.

Kudumine ise oli väga tore. Silmuste ülesloomine ei olnud tore, aga üleelatav võrreldes äärepitsi külgeõmblemisega. Kaheksandat korda harutades nutsin natuke, kümnendat korda harutades mõtlesin, et käigu need peensused kõik ... sinna, kuhu päike ei paista (kas see mitte ei olnud üks igavesti pime kaljulõhe Skundis?), ja krousisin pitsi lihtsalt niisama kuidagi külge. Lapsed, laenulaps sealjuures, said hingamis- ja liikumiskeelu nii umbes viieks tunniks. Elasid üle. Laenulaps vaatas mind salli pingutamas ja küsis, kas sellest tuleb seinavaip. :) Poisterahva asi.

Mees, kes mind nõu ja jõuga abistas, küsis, kui kaua ma seda õigupoolest kudusingi. Tundide arvust pole aimugi, aga alustasin umbes kuu aega tagasi. Noh, hagakirjalisest on kuskil kolmandik valmis, nii et ...

Mees küsis veel, kas ma ise olen rahul. Proportsioonide algsete arvutuste ja kudumistempoga loomulikult ei ole. No aga kui Liina Langi ise ütleb, et ta kudus neid 50 tükki, enne kui julges hakata kellelegi õpetama, siis ... varasemad katsetused polnud ju päris need, äärepitsi kudusin-õmblesin esimest korda ja üldse. Ära tegin, igatahes.

Päris valmis saamiseks tuleb veel peita sabad ja viimistleda servad. Haapsalu sallil peavad pitsiservad olema nimelt kenasti mullilised, mitte soruks tõmmatud nagu praegu raami peal olevana. Siis saab sõrmusetesti teha ja modelliga pilti ka. Meie pastoriproua on pikk ja väga sale (ka pärast nelja last!), palusin teda juba ettehaaravalt modelliks - lühema ja ümarama naisterahva sall peaks olema kitsam ja pikem.

Ma ei ole päev otsa kudunud, ainult õmblesin ja venitasin. Süüa tegin ka. Ega ma seda hagakirjalist arvatavasti müüma ei hakka ... /hiilib poolelioleva salli poole/ Ilmselgelt tuleks liituda Anonüümsete Kuduhoolikutega.

9 comments:

  1. Hei!
    Sa oled ikka väga tubli! Piibelehemuster kohe esimeseks😮

    Olen ise ka päris algaja, teinud 2 salli ja ühe kolmnurkse räti. Nupud on mulle tõsine katsumus. Jo seal mingi kaval nipp on, aga ma puhta iseõppija - raamatute järgi olen teinud.

    Selle pitsi õmblemisega olin ka esimesel korral hädas, aga siis leiutasin sellise asja: ajasin kõik põhiosa silmused ühele pikale puuvardale ja pitsi omad teisele, sealt siis vastavalt sellele joonisele noppisin neid nõelale. Muidu kippus kogu aeg midagi maha jääma ja siis oli auk ka järel.

    No et äkki on abi teinekord😊

    ReplyDelete
  2. Aitäh idee eest. Mul nii pikka ja peenikest puuvarrast ei ole, proovisin üht- ja teistpidi sõrme pealt, õnnestus küll. Ainult silmuste arv ei tahtnud lõpus kuidagi klappida, pole aimugi, mis tal viga oli.

    Nupud mind ei morjenda, proovisin alguses kodutööna piibelehte tööprooviks ja hakkas meeldima, mustri loogikast sain ka aru. Mitu inimest grupis koovad Silviat, aga see mulle üldse ei istu, kuigi on ilus.

    ReplyDelete
  3. Hmm, mul on järgmisel reedel üks pidulik üritus Tallinnas, mille tarbeks mul just sellist salli õlgadele vaja. Mõtlesin teist Haapsallu ostma minna, aga nüüd ma mõtlen, et ehk sa oleks nõus enda käsitööd mulle müüma? :)

    ReplyDelete
  4. Oih. Mul on seda konkreetset salli vaja esitleda kuu viimasel reedel Olustveres, ja hagakirjaline arvatavasti tulevaks reedeks valmis ei saa ega Tallinnasse pääse, me oleme Peipsi kandis ... Muidu ma kavatsen neid müüma hakata küll jah ja tubli reisikass Franzu omanikule müüksin kindlasti meelsasti. :)

    ReplyDelete
  5. Paganas :) No aga siis mõni teine kord. Mul on nõrkus kenade sallide vastu ja tõele au andes ka kenade kaltsuvaipade vastu. Kui ma nüüd mõtlema hakkan, siis mul ju sõbrad autoga külla tulemas. Hmm... Ma pean su vaibalehel ringi vaatama ja midagi välja valima. Kööki kuluks üks vaip ära küll.

    ReplyDelete
  6. No ma lasen selle hagakirjalisega kiirestio edasi, kesse teab, kaua läheb. Muster on umbes selline nagu siin: http://sallihullupevaraamat.blogspot.com.ee/2011/07/lihtne-sallike.html

    Vaipadega saab nii, et anna mulle värv ja orienteeruv mõõt teada, siis Mees pildistab kõik sobivalähedased eksemplarid üles ja ma saadan Sulle pildid, siis valid. Vaibalehel on vähe üleval.

    ReplyDelete
  7. Nii, vaipa vajava ala suurus on 100x250, aga väiksemaga saaks ka muidugi hakkama (sul on ilmselt laiusepiirang?) ning mida punasem vaip, seda parem, aga hall sobiks iseenesest ka :)

    E-kirja saatmiseks kombineeri serverisirvija ja gmail. Aitäh!

    ReplyDelete
  8. Kui midagi nimetada esimeseks vasikaks, siis... See kaunis ese seda nüüd küll pole. Tundub ikka kenasti aias sees olevat :)
    (Samas ohkan lugedes tänulikult, et mul seda kudumispisikut ikka üldse küljes ei ole. Isegi tihedale kuduhoolikutega suhtlemisele vaatamata või just tänu sellele :))))

    ReplyDelete
  9. Aaaah, väga ilus!
    (Vaatab toas ringi, et tubastada oma pooliku kudumistöö asukoht... ja ohkab.)

    ReplyDelete