Wednesday, May 24, 2017

Oeh

Ma ERR-i uudiseid tavaliselt ei loe, aga täna kõliseb "minu" sotsiaalmeedia pr Presidendi viimasest väljaütlemisest. Ja just eile jagas üks tuttav-sõber (E. väike õde) vestlust oma lapsega sel teemal, et presidendist polegi ammu midagi kuulda olnud. Ei ole tõesti, ma juba mõtlesin, et ta on endale head nõunikud saanud ... Noh, nüüd saime selle väljaütlemise.

Ma ei jaksa kõiki neid kommentaare lugeda, lisan lihtsalt omalt poolt seisukoha, mida kindlasti on keegi kuskil juba väljendanud.

Mina olen kristlane. Oma riigitööl ei räägi ma sellest peaaegu üldse, välja arvatud siis, kui keegi küsib - sest ma leian, et usk on isiklik asi ja ei puutu sellesse, kas Kevinil on õpiraskused. Kuidas Kevinit toetada, jah, siis ma olen küll rääkinud, kuidas mina isiklike lastega mõnest raskest asjast üle saan, niisamuti, nagu ma räägin, et mõni pere teeb selles olukorras vaat nii, võib-olla aitaks see teie Kevinit ka ...

Oma kodus ma riigi ilmalikkusest ei hooli põrmugi, isegi hoolimata sellest, et Geni andmetel on mul pr Presidendiga ühine vana-vana-vana- ja nii edasi isa, sugulus läbi seitsme põlvkonna või nii. Meil peetakse söögi- ja õhtupalvet, sest nii on hea. Meil käiakse pühapäeval kirikus ja pühapäevakoolis, sest see on tore. No ja usutegudest pean ma kohe eraldi kirjutama, igapäevaelus on usutegu ka see, kui ma valin mittevihastamise või mittenäägutamise. Ja ma ei ole nõus, et midagi tõsist oleks viga kogudusekaaslasel (minust 20-30 aastat vanem inimene), kes ütleb, et teatriskäimine on patt. Ilmselt sobib see seisukoht tema usu- ja maailmakogemusega.

Ja kuidas see küsimus turvalisusega haakub ... Kui meie pere ja veel mitukümmend tuhat inimest usuvabadust niipidi rakendavad, et otseselt keegi palvetamist ei keela, järelikult me tohime teha seda, mis meie meelest on õige, kes ütleb, et mingi Ahmed (palun vabandust kõigi toredate Ahmedide ees, see oli lihtsalt esimene araabiapärane nimi, mis pähe kargas), kelle jaoks on sünnist saadik ülim olnud islamiseadus, sama ei arva? Et tema tohib kindlasti teha seda, mis tema meelest on õige - ja kui "õige" on hävitada uskmatuid? Ja kui seesama Ahmed ei tea midagi lõhkeainete omamist reguleerivatest seadustest või on ta lihtsalt geniaalne keemik, kes suudab ühekaupa süütutest, täiesti legaalsetest ollustest mingi surmava segu kokku keerata? Tema lähtub ju oma usust ja usuvabadusest.

Tähendab ... Euroopa on sattunud olukorda, kus "euroopalikud väärtused" kehtivad ainult kabinettides ja ainult niinimetatud põliseurooplastele (uhh, kui rassistlikult see väljend kõlab!). Kölni uusaastaöö. Pariis. Brüssel. Stockholm. Jõuluturg. 14. juuli pidustused eelmisel aastal. Manchester. Kui me Ajal Enne Lapsi käisime sõbrannal Brüsselis külas, juba siis oli ümber vale tänavanurga pöörates paha tunne - tänaval käis elu, mis erines nähtavalt igasugusest mujal Euroopas kogetust, aga sellest palju hullemad olid altkulumupilgud pahaaimamatute äraeksinud turistide suunas. Unistaja prantsuse keele tööraamatus oli palju juttu Pariisist ja õpetaja ütles, et kui ta ükskord sinna läheb, siis teab ... mille peale mina ütlesin, et esialgu me Pariisi ei lähe, me ei julge. Nii ongi. Ja riigi ametlik seisukoht ei kaitse mitte millegi eest. Kaitseb ehk väiksus ja tähtsusetus, samuti asjaolu, et Eesti riik ei ole sõjapõgenike jaoks mugav - väikesed toetused on üks asi, aga meil puudub praegu veel (ja sõjapõgenike hajutamine eraldi maakondadesse on täiesti õige otsus!) tugev äärmuslaste kogukond. Ma arvan.

8 comments:

  1. Mind kui ateisti panid Presidendi sõnad kulmu kergitama, sest ehkki Eesti on juriidiliselt võttes ilmalik riik (kirik ja riigivõim lahus), ei saa meid siiski ateistlikuks riigiks pidada (jõule ja lihavõtteid peetakse rõõmuga) ning lisaks on see arvamus, et see meid kaitseb, kohutavalt naiivne. Ei rünnata kristlasi, rünnatakse läänelikku maailmavaadet ning seda evime me kohe kindlasti. Nagu sa isegi kirjutasid, meid hoiab meie väiksus, marginaalsus ja potentsiaalsete pahategijate puudumine (loodetavasti).

    ReplyDelete
  2. Ma niisama piiksatan, et Sa, Reet, oled mu ainus "sotsiaalmeedia", seega paluks olulistele päevakohalisustele viidata ikka ka, muidu ei mõika meretagused suurel maal toimuvast üldse mõhkugi :)

    ReplyDelete
  3. Oi, vabandust. http://www.err.ee/597613/kaljulaid-eesti-on-rangelt-ilmalik-riik-ja-see-aitab-turvalisusele-kaasa

    Pealkiri ise on juba ... möh.

    ReplyDelete
  4. See tema poolt ateismi rõhutamine on minu arust presidendi suust täiesti sobimatu. See pole neutraalsus usuküsimuses, vaid vastupidi, ühe maailmavaate (ateismi) ülemaks pidamine kristlusega võrreldes

    ReplyDelete
  5. Päris ateismi ta nüüd ei rõhuta ikka. Pigem nagu ehteestlaslikult/vaimupimedalt: "meie reliikvia on vabadus!!!" :))))

    Kuigi me armastame eneseõigustuseks üksi ja rahvana ütelda, et "kala hakkab mädanema peast" ja "naine paadis, paat põhjas", väidab Pühakiri siiski hoopis midagi muud... Ja soovitab aga jälle igaühel ise peeglisse vaadata ;)

    ReplyDelete
  6. Jah, iga rahvas väärib oma valitsejaid ja antagu keisrile seda, mis keisri oma. Või midagi taolist.

    ReplyDelete
  7. Minu arust pole see president peale sobimatute rõhuasetuste millegi asjalikuga välja tulnud. Ta on nagu presidendi ametikoha kt. Ja sellisena paneb ta kahtlema rohkem kui ühegi varasema presidendi puhul, et milleks meie väikesele riigile üldse on vaja presidenti. Ta pole ei ideede generaator, arvamusliider, huvipakkuv väitleja ega arvestatav persoon rahvusvahelises suhtluses. Tõesti, milleks? Ja minu meelest pole küsimus selles, et ta on naine.Kaldun arvana, et Marina Kaljurand oleks seda ametiposti hoopis väärikamalt täitnud.

    ReplyDelete
  8. Võimalik. Tegelikult on mul meie presidendist sageli kahju. Ta valiti imelikult, sattus kohe alguses oma käitumisega inimeste negatiivse tähelepanu alla ja tundub, et nagu ei oska selle rolliga toime tulla.
    Kas keegi teine oleks parem olnud, ei tea. Nood sealt ajaloo teisest püksisäärest ei saada kunagi postkaarte!

    ReplyDelete