Wednesday, June 14, 2017

Alice jaoks, aga teistele Saksamaa-huvilistele ka

Armas Alice, tegelikult mõtlesin ma seda Sulle kirjana saata ... aga kuna siin kuigi isiklikku juttu ei tule, siis mõtlesin, et kirjutan avalikult, äkki keegi tahab veel Saksamaale mõnepäevasele puhkusele minna ja ei tea, kuhu.

Raamatut "Minu Saksamaa" lugesin mina ka. Eile. Kas ja mida ma sellest siia kirjutan, vajab veel seedimist, aga minu Saksamaa - päris minu isiklikult kogetud Saksamaa - on küll hoopis teistsugune. Eelkõige asukoha poolest, sest 25 aastat tagasi Münchenis ja muidu Baierimaal käies olin kolm ja pool nädalat kestnud intensiivsest noortelaagerdamisest nii väsinud, et meeles on ainult üksikud pildid ... ja needki peamiselt kustunult maas istuvatest laagrikaaslastest. See võõras keeles kooliskäimine ja öistel Berliini tänavatel kambakesi laulmine ja risti-põiki peaaegu-armumised olidki kohutavalt väsitavad. Aga mitte sellest ma ei tahtnud ...

Igatahes, kui Sa, sõber, soovid mõneks päevaks kuni nädalaks Saksamaad avastama minna, siis ma soovitan Sulle hoopis muid paiku kui Baierimaa. Kuidas iganes Sa kohale jõuad, Saksamaal perega liikumiseks kasuta autot. Üksi, jah, oleks rong odavam, aga arvesta sellega, et rongipiletite süsteemid on igal liidumaal erinevad ja asja endale selgekstegemine võtab aega - kuigi nii mõnelgi juhul on see kasulik!

Alustame näiteks Kölni kandist. Köln ise on looooomulikult liiga suur linn, aga Sa ilmselt tahaksid näha katedraali. Eemalt näeb seda enam-vähem igalt poolt. Kui katedraalis endas käid, siis võid läbi astuda ka rooma-germaani muuseumist, mis on kohe toomkiriku kõrval. Aga kui Sa linna sisse ei taha minna, siis vägev kirik on ka Bergischer Dom Altenberg. Sealt tunnikese sõidu jagu põhja poole jääb Wuppertal, kus saab sõita ripptrammiga, aga sama palju ida poole Gummersbach, mis on lihtsalt tore linnake ... sellepärast, et meil on seal palju sõpru.Vahvärki on ka. Vahvärkmajad (Fachwerk) on See Õige Saksamaa Stiil. See pilt võib küll olla tehtud Bergneustadtis, mis on kohe Gummersbachi kõrval ... võib-olla. Aga vahvärkmaju on Kesk-Saksamaal kohe väga palju.
Kõige nunnum vahvärklinn on tegelikult Hameln, aga see jääb praegusest plaanist liiga kaugele kirdesse. Muidu võiksid Sa sinna ka minna, eriti kui Sulle närilised meeldivad, sest diskreetset rotimotiivi on seal tõesti kõikjal.

Aga nüüd pööra autonina Rheini jõe poole tagasi. Mine käi kõigepealt Bonnis. Külasta Beethoveni sünnikodu ja räägi pärast mulle ka, kas sealsed põrandalauad ikka veel nii hirmsasti kriiksuvad. Käige botaanikaaias jalutamas. Kui sa juhtud seal olema laupäeva õhtul, siis võib Poppelsdorfi lossi hoovil olla kontsert, sedagi on mõtet külastada (kuigi piletihinnad on vist kõrged, Saksamaal on teatri- ja kontseridpiletid alati hirmsa hinnaga).

Ööbimiseks otsi kas mõni Biobauernhof või perehotell, seal nad räägivad sageli inglise keelt ka.

Järgmisel päeval sõida mööda Rheini jõe kallast lõuna poole. Kihutada pole tarvis. Selle asemel tee iga natukese aja tagant peatus ja astu autost välja, et imetleda vaateid kõrguvatele kallastele. Pärast Koblenzi läheb eriti toredaks. Külasta mõnd kindlust, kõige kuulsam on Marksburg, aga tegelikult saab mõnes teises ka käia. Jõe ääres on ka hulk pisikesi linnakesi, need on jalutuskäiku väärt. Pead ainult vaatama, et ei satuks lõunapausi ajale, siis on linnakesed välja surnud!
Kui ma õigesti mäletan, tuleb Marksburgi juurde natuke maad kõndida. :)

Võta kohalikust turismiinfost mingi viinamägede matkakaart ja mine viinamarjakasvatustesse jalutama. Natuke jõe äärest eemal, aga tegelikult üldse mitte kättesaamatus kohas on Eberbachi klooster. Kas Sa teadsid, et film "Roosi nimi" tehti siin?

Nüüd jõuad Wiesbadenisse. See linn on kindlasti jalutuskäiku väärt, pea ainult meeles, kuhu Sa auto parkisid! (et ei juhtuks seda, mis meiega 2001. aastal ühel hilisõhtul juhtus ... kondasime paar tundi mööda pimedat linna ja otsisime, kus meie roheline Golf seisab. ups.)

Wiesbadenist lahku näiteks mööda teed nr 455. Tee peale jäävad Königsteini linnake, Opel-Zoo  ja Bad Homburg. Viimases tee jällegi pikem jalutuskäik, sest seal on täiesti vaimustav kuurpark. Muidugi võid külastada ka kohalikku lossi ja kui on tahtmine ujuda, siis kuurpargi servas on kõrvuti lausa kaks ujulat - Taunus-Therme on rohkem spaa moodi, Seedammbad lihtsam, aga märjaks saab mõlemas õigel mitmel moel. Ööbimiseks ja söömiseks ma seda linna siiski ei soovita, sest seal elavad Frankfurdi rikkad ja hinnad on oioioi.

Juhul kui Sind huvitab ajalugu, siis Bad Homburgist natuke põhja poole jääb Saalburgi kindlus. Tegelikult huvtab niikuinii, miks Sa muidu Saksamaale tulid, eks ole. :)

Nojah. Igatahes oled Sa nüüd Frankfurdis Maini ääres. Kui Sul on tahtmist poodides käia, siis siin on õige koht. Frankfurdis peaks kindlasti käima üle Eiserner Stegi silla.

Nüüd võta suund lõunasse. Lõuna poole jääb Worms, kus Sa lihtsalt pead käima, sest seda mainitakse ju Nibelungide laulus, tähendab, see on ürgvana ja väga oluline linn. Nüüd vali ise, kas käid ära veel kaugemal lõunas Speyeris, kus on ka eriti vägev toomkirik, või keerad kohe teele nr 47 ja sõidad otse Lorschi. Lorsch on jällegi selline koht, kus peab käima, sest seal on see väravahall, mis on umbes nagu ainus Karl Suure ajast säilinud ehitis või nii. Pealegi meeldivad mulle jubedalt vanad kloostri-taimeaiad, ma arvan, et Sulle ka - ja kloostriaed on kohe väravahalli taga.

Pärast Lorschi mine vupsti Heidelbergi. Seal jätkub Sulle kindlasti terveks päevaks tegevust. Heidelbergist sõida mööda kiirteed nr 6 ida poole ja põika sisse Schwäbisch Halli. Sest seal on lihtsalt ilus. Meie avastasime Schwäbisch Halli juhuslikult, nimelt hääletasime kunagi Ajal Enne Lapsi Taizesse Prantsusmaal ja meid võttis peale üks poolakas, kes armastas väga oma Martat, Schwäbisch Halli ja Saksamaad - no ja kuna me Saksamaad juba tundsime ja Martat polnud käepärast, tutvustas ta meile lahkesti oma lemmiklinna. Linnal oli ikka aega. :)

Mine tagasi kiirtee peale ja natukese aja pärast vali - kui tahad viia oma lapse(d) Legolandi, siis keera teel nr 7 lõunasse Ulmi poole. Aga kui Sa oled Alice, siis pööra põhja suunas ja jõuad varsti kõige turistisemasse kohta sellel teekonnal üldse - Rothenburg ob der Tauberisse. Rothenburgis on nimelt suurepäraselt säilinud vanalinn. Sa võid seal käia kohtumuuseumis, kui tahad, aga kindlasti pead käima jõulumuuseumis. Loodetavasti on parajasti juuli ja väljas umbes 28 kraadi varjus, siis on kõige parem efekt! Kui Sul allergiaid ei ole, osta ka Rothenburgi lumepalle. Ma kahjuks ei tea, kas neid gluteenivabalt ka tehakse, aga kesse teab, igasuguseid asju mõeldakse välja.

Ja nüüd oled Sa muljetest kindlasti küllastunud ja võid minna, kuhu ise tahad, "minu Saksamaa" oled Sa nüüd ära näinud.

Muidugi, Sa võid minna ka otse Dresdenisse ja seal kohalike käest küsida, mida vaadata ... aga siis ei ole see enam päriselt minu Saksamaa. Kuigi mulle meeldib Dresden ka.

Et keegi ärevusse ei satuks - Lillebrori purskkaevuronimine ei olnud siiski edukas, kuigi pildi pealt võib paista, et kohe varsti käib PLÄRTS.

5 comments:

  1. Wow, ma lugesin kogu jutu ühe jutiga läbi ja kui postituse lõppu jõudsin oli mul vaid üks küsimus- Mis päeval ja kust kohast ekskursioonibuss väljub, sest ma tahan kindlasti sellele bussile jõuda? :) :)

    Ma igal juhul tänan sind südamest nii põhjaliku info eest! Ma pakiks kohe kohvrid ja läheks, aga kahjuks see asi nii lihtne ei ole. Selle aasta puhkus juba veedetud ja kooli lõpuni ka veel 5 nädalat järgi. Sellegi poolest hakkan ma nüüd tasa ja targu kõiki neid siin välja toodud kohti lähemalt uurima ja vaatama kuhu meie juurest kõige kiirem ja odava juurdepääs oleks. Nädala jagu päevi meil Saksamaale anda ei oleks, aga pikema nädalalõpuga jõuaks kindlasti ka nii mõndagi näha. Legolandi ja spaad jätame jah kohe kindlasti meie plaanidest välja, sest need meil siin endalgi olemas, aga igasugu losse ja muuseumeid ning muinasjutulisi külakesi tahaks küll näha.

    Aitäh!

    ReplyDelete
  2. Võta heaks!
    Mul jäi kirjutamata, et mööda Rheini jõge saab ka jõelaevaga sõita ja selle peal isegi lõunat süüa - kuigi ma ei tea tõesti, kas laeva peal gluteeni-, piima- ja munavaba toitu pakutakse. Meie pole seda võimalust kunagi kasutanud, sest oleme tavaliselt sealkandis autoga, aga põhimõtteliselt saaks nii ka. Ja mingeid ekskursioone korraldatakse tõesti.

    Üheks nädalavahetuseks, ma arvan, võiks lennata Frankfurti ja seal auto rentida - kui see teile kõne alla tuleb. Mööda kiirteed saab kaugematesse kohtadesse tavaliselt kähku (tuleb ainult vaadata, et Saksamaal ei oleks koolivaheaja algus või riigipühad tulemas, siis on teed umbes, koolivaheaegade alguspäevi saab vaadata siit: http://www.schulferien.org/Schulferien_nach_Jahren/2017/schulferien_2017.html ). Frankfurt asub ka kõigi paikade suhtes umbes keskel, sealt saab rahulikult õige suuna valida. Frankfurt-Hahni lennuväli on pisike ja asub kuskil kaugel külas või umbes nii, mitte nii keskel, aga tegelikult ka mitte kõigist huvitavatest paikadest liiga kaugel.

    ReplyDelete
  3. Ma juba vaatasin, et meilt saaks oktoobris (see oleks ainuke võimalus sel aastal veel üks väikene koguperereis teha) lennata Stuttgardi (lennupiletid maksaks meile kolmele kokku alla 150 naela) ja sealt siis autoga Rothenburg ob der Tauber-i sõita mis jääb nii umbes pooleteist tunni autosõidu kaugusele. Laupäeval lendaks ja esmaspäeval tuleks tagasi (siis kaotaks Pete vaid ühe tööpäeva jagu raha mis oleks üleelatav). Nende kolme päevaga saaks nii mõndagi kohapeal näha ilma et peaks hirmsasti ringi rallitama ja päevad paksult tegevust täis pressima.

    Ma muidugi pileteid ei julge veel ostma hakata, aga juba helistasin Petele ja süstisin talle selle Saksamaa idee sisse (tuli välja, et Pete on Saksamaal käinud küll ja ka just veel Stuttgardis, aga kuna tal oli just koosolek algamas, siis meil ei olnud võimalust pikemalt rääkida).

    Igal juhul väga põnev :)

    ReplyDelete
  4. Stuttgart on mulle üsna võõras, aga sealt startides ma käiksin vaatamas ka Augsburgi, mis jääb mööda kiirteed itta, ja Baden-Badenit, mis jääb jällegi teisele poole - aga autoga saakski teha suurema ringi.
    Ma igatahes rõõmustan juba ette Sinu reisipiltide üle!

    ReplyDelete
  5. Ma olen sõitnud rongiga Kölnist Frankfurti - vist veel eksisteerib selline pilet, et summa x eest saad nädalavahetustel kõigis lähiliinirongides sõita? Sõnaga raudtee kulgeb suures osas mööda jõeäärt, hunnitu vaade lossidele ja võimalus teha peatused kõigis linnades, mis huvitavad. Enamik Reeda mainitust on mul nähtud, kuigi minu Saksamaa oli suures osas Köln... ja siis veel natuke Kölni.

    ReplyDelete