Friday, June 30, 2017

Lapse tulevikule mõeldes

No mitte just väga kaugele tulevikule, aga ikkagi. Palun ette vabandust nende ees, kelle meelest on sündsusetu juuni lõpus kooli peale mõelda. Õues, muide, on täna heal juhul oktoober või aprill, aga mitte päikesest küllastunud ja maasikalõhnaline juuni, nagu peab.

Teoreetiliselt peaks Jõugu Juht sügisest hakkama taas igapäevaselt koolis käima. Kus ja mis logistika järgi, see on endiselt lahtine - nagu enamik asju meie elus. Igatahes on tal Emme Koolis koht olemas, aga vajadusel saaks Kohalikku Kooli ka. Või mida iganes.

Istusin enne telje taga, kududes nädala aja jooksul kolmandat roosat vaipa, ja mõtisklesin, mida üks taasalustav koolijüts kõike vajab.

Esimeseks päevaks - lilled õpetajale! Sest klassijuhataja (lähtume Emme Koolist) on vaieldamatult daam, aga üks poisslaps peaks kasvama džentelmeniks ja õpetajale lillede viimine ei ole häbiasi. Veel on ainult esimesel päeval, aga edaspidi üpris harva vaja heledat ühevärvilist või äärmisel juhul tagasihoidliku triibuga triiksärki, mis oleks paras ja triigitud. Leiab, võib-olla on isegi midagi taolist olemas. Lips - olemas, Mehe kapis. Tumedas toonis, paraja pikkusega pükse läheb edaspidi kah vaja, soovitatavalt mitut paari, ja mõistlikke musti tänavakingi ka. Meil ei käida endiselt ei dresside ega tossudega linna peal. Kuna ma veste silmaotsaski ei salli ja väikeste poiste seljas näevad pintsakud ka enamasti imelikud välja - ja pintsaks oleks tõepoolest ühekordseks kasutamiseks -, peaks jaheda ilma puhuks varuks olema veel üks ilus ühevärviline kampsun, soovitatavalt hall. Midagi sellist on tal olemas.

Esimeseks nädalaks - ui jeerum. Kardetavasti tabab teda esimese nädala jooksul nii kehalise kasvatuse kui kunstitund. Kunstiõpetaja vast hoiatab harvaesinevamate vahendite suhtes ette, aga kehalise kasvatuse jaoks on vaja leida täiskomplekt dresse, mugavad spordijalatsid ja käterätik. Sellest varustusest on olemas ainult viimane. Mingid ebamäärases suuruses uued dressipüksid on vist kusagil olemas ka, kunagi allahindlusega ostetud, aga need jalatsid oleks paras peavalu isegi ilma minu veendumuseta, et spordiriided ja -jalatsid ei vääri üldse mitte mingi raha väljaandmist, sest on ühemõtteliselt koledad. Veel on esimeseks nädalaks vaja koolikotti, mis mahutaks umbes nagu kõik asjad ja peaks vastu mitmesugusele väärkohtlemisele. Mingi pinal ja kirjatarbed on meil olemas. Ja oih, vahetusjalatsid ma oleks peaaegu ära unustanud. Kuuendas klassis vast veel kõlbavad sandaalid.

Esimese nädala jooksul selgub muidugi ka vihikute-kaustikute vajadus. Hetkel tundub see mulle absoluutselt ennustamatu kogus, aga loodetavasti annavad õpetajad lahkesti teada, mida täpselt tarvis läheb. Arukas oleks mingi ports koju valmis varuda.

Hiljem ... noh, loodetavasti ei lähe kuuenda klassi poisil enam vaja kastaneid ja lapsevanemat informeeritakse vajaminevatest koolitarvetest enne, kui eelmise päeva õhtul kell pool üheksa. Kindlasti läheb vaja raha, sest tuleb ekskursioon sinna ja teater siis ja  jõulupakiloos ja oeh ... Mõnes mõttes võiks ju hakata kõigi nende ekskursioonide jaoks koguma (59 sendi olukord on praeguseks mööda, tänan küsimast), aga mõeldes vajaminevate esemete hulgale, tuleks hoopis poodi minna, rahakott puuga seljas. No ja teatavasti kasvavad 12-aastased poisslapsed kahe kuuga ennustamatus suunas ja ennustamatus mõõdus ...

Oeh. Selle jutu taustal tundub veel aastaks koduõppele jäämine kõige lihtsama lahendusena, aga te teate küll seda kitsa ja laia tee asja ...

4 comments:

  1. Ma ei mäleta, kas oled sellest kirjutanud, aga miks te ei taha JJi põhikooli lõpuni koduõppel "pidada"? :) Olen kuulnud, viimati alles mõni päev tagasi, et koduõppel pidada põhikooli edukas lõpetamine täiesti tehtav olema.

    ReplyDelete
  2. Kas teile ei sobiks need Inglise koolivormi poiste püksid viisakamateks püksteks? Need ju sellised viigipüksid. Meil maksavad need siin nii vähe, et ma võin sulle kohe terve hunniku neid saata :) Sa saad ju mulle täpsed mõõdud anda ja ma saan poes ise püksid üle mõõta, et ikka sobivad saaks (neid mitmeid tegumoode, et ikka igas suuruses poistele hästi istuks). Ma mõtlen seda kohe päriselt. Kirjuta mulle kui sulle see mõte meeldib :)

    ReplyDelete
  3. Aitäh, Alice, mõtlen selle asja peale.

    Kylli, me saaks oma teadmiste poolest põhikoolimaterjalidega hakkama küll, prantsuse keel ainult tekitab kahtlusi, aga kuuenda klassi materjal oleks veel täiesti koduõpetatav. Noormees ise kräunub kooli, suhtlema ja iseseisva elu peale. :) Ta on juba eas, kus ei vaja enam pidevat lapsevanemapoolset assisteerimist nagu algklassilapsed, no ja selles vanuses, poole põhikooli peal ei tundu koduõpe enam ainumõeldav lahendus, õppekavad on suuremalt jaolt okei ja kui õpetajad on normaalsed ja lapsel põhi all, siis saab ka võimaliku looderdamise korral hakkama - mitte et me süstemaatilist looderdamist lubaks! Meie seisukoht on praegu 50/50, et võib jätkata kodus, aga sama hästi ka koolis - vähemalt esimese jamani. :)

    ReplyDelete