Sunday, July 16, 2017

Millal meile suve antakse?

Tegelikult oli suvi neljapäeva ennelõunal. Mõned tunnid. Ma käisin Linnas lahtiste kingadega ja panin kampsuni ainult poodi sisse minekuks (külmletid!) selga. Turult ostsime migratsioonitaustaga kirsse ja põliseesti kurke, ühe päeva hapnenud, Kuusiku talu omasid. Siis tulime koju ja ma korjasin igaks juhuks nöörilt ära pesu ja peenrast maasikad ... ja siis rebenes pilv. Vihmaga me oleme harjunud, seda antakse viimasel ajal peaaegu iga päev, aga seekord lõi äike kohe väga lähedale. Käis kõmin ja PLAKS. Väga ... elektrilise loomuga PLAKS. Hukkusid printer ja netiantenn. Õnneks oskab Mehe tahvelarvuti oma mobiilset Internetti jagada.

Kohtusime kenade ja vähem kenade inimestega. Võtsime vastu külalisi - Lillebrori Sõber perekonnaga. Tänu sellele sai mõni nurk elamisest keskmisest puhtamaks.

Ajasime vaibaäri. Olin kunagi ühest õuuuudsest hõbeniitidega villasest lõngast kudunud vaibakese, mõeldes Maria Petrovnale - minu meelest eelistab just vene kogukond sisustuses säravaid detaile. See vaibake läks aga täitsa eesti peret käpa all hoidva musta kassi külje alla. Mis võiks mul selle vastu olla, et minu kootud vaibakese peal lesib kass?

Käisin metsas. Paar peotäit kukeseeni ja topsitäis metsmaasikaid, täitsa kodulähedaselt raiesmikult. Maasikaid korjates on väga hea palvetada ja Jumalaga rääkida, tuleb välja. Ausalt öeldes tundsin seal suuremat Jumala ligiolu kui täna kirikus. Eks see pühapäevane jumalateenistus ongi vahel rohkem enda joone peal hoidmiseks, isiklik suhe areneb rohkem omaette palvekambris olles. Või metsas.

Kirjutamise vahepeal käisin õues pesu riputamas. Villased sokid ja kampsunid. On kord juba selline suvi, et villaseid sokke ja kampsuneid tarvitatakse ja siis peab neid ka pesema. Kätel hakkas külm ... kell on kümme õhtul ja on juuli keskpaik. Ma paluks nüüd mõned nädalad päris suve, nii et ka täispalkmajas soe hakkaks ja ujumaminek hea mõte tunduks ... ja et ei juhtuks enam seda, mis täna juhtus. Nimelt astusin salati jaoks tilli tooma minnes porgandipeenrasse, sest umbrohu alt ei ole jälle võimalik vahet teha, kus on peenar ja kus peenravahe. Umbrohi kasvab ju vihmaga kõige paremini. Urr.

7 comments:

  1. Ma hakkasin su vaibajutu peale kohe mõtlema, et sa ehk peakski oma noid pisemaid vaipu just kassilesilatena turustama. Ma võin rahuloleva kliendi kiidusõna kirjutada pakendile :)

    ReplyDelete
  2. Meil oli suvi nädalavahetusel ära, aga südaöö paiku hakkasid ikka kõik ihuliikmed külmetama. Umbrohust ma ei taha mõeldagi, aga kasvab see tõesti hästi, kahjuks. Erinevalt kõigest muust - õunu saab tänavuaasta vist jõuluks.

    ReplyDelete
  3. Ma räägingi kõigile, et kuskil Prantsusmaa ja Šveitsi piiri peal elab Franz, kes istub punase vaibakese peal. :) Aga muidu lähevad need villased näiteks saunapinkide peale, on inimesed öelnud.

    ReplyDelete
  4. Hiiumaal on suve olnud (minu maitsele) täiesti piisavalt. Juba kolmas päev järjest paistab päikene, ainult täna öösel sadas. Meie oleme juba mitu korda rannas käinud, inimesed saavad heina tehtud ja puha. Ma muidugi palavust ei armasta ka. Tuttavatega vesteldes tuvastasime, et lehtköögiviljad kasvavad tänavu väga kenasti, kuulnud olen ka heast värske kartuli saagist. Tõsi, kurk ja kõrvits on enamvähem samas suuruses, mis istutades, aga tomatid kasvuhoones täisa viljuvad tasapisi.

    Aga viimati metsas maasikaid korjates ja mõtiskledes jätsin enda jaoks meelde: kui soovid korjata palju metsmaasikaid, ära pea ühe marja pärast kükitamist liiga tülikaks. Ja veel: kui oled tulnud maasikale, aga leiad hoopis käbisid, kellukaid või teokarpe, tohid ka olla õnnelik ja tänulik. Rakendatavad tegelikult kõigis eluvaldkondades vist:).

    ReplyDelete
  5. Mul on tunne, et Hiiumaa asub mingis teises kliimavööndis kui meie. Minu meelest peaks praegu olema vähemalt 28 kraadi varjus ja vihmahooge maksimaalselt ühel päeval nädalas, ja niimoodi kaks kuud jutti. Üldse peaks meil olerma Lõuna-Prantsusmaa kliima. Või peaksin mina elama Lõuna-Prantsusmaal, see oleks vist lihtsam lahendus.

    ReplyDelete
  6. Mina annaks kohe väga hea meelega meie oma teile :) Aga palun võtke siis koos pideva jubeda palavusega ka kõik suvitajad :P

    Mõtlen ja ohkan ikka (haruharva) siit mõnd leevendust pakkuvat pilvekest üle sõudmas nähes, et ehk saab teil ikka katus kenasti kuivalt maha ja peale.

    ReplyDelete
  7. Ma hakkan vist ka kliimapagulaseks. Elu esimesel pärispuhkusel soojal Itaaliamaal kadusid KÕIK tervisehädad. Et muiduig kohe Helsingisse maandudes sinistest näppudest alustades vaikselt tagasi hiilida. Ehk - paluks ka 28. Võib isegi 30, ikka oleks mõnus. Ma kahjuks ei armasta eriti ei sokke ega kampsuneid kah.

    ReplyDelete