Tuesday, September 5, 2017

Mida sa õigupoolest terve päeva teed?

Mingil öisel hetkel ärkan selle peale, et keegi trambib minu otsas. Must Mimi, tahab süüa. Kausi täitmise asemel teen ukse lahti ja tõstan ta õue. Esiteks on hiirtoit tervisele kasulikum kui krõbinad ja teiseks, khm, tahab Mimi kindlasti kempsu ka.

Uuesti ärkan, kui piiksub Mehe telefon ja Mees mulle kuklasse ütleb, et kell on seitse. Mis mõttes, ma ju panin enda telefoni varasemaks piiksuma? Ilmselt arvan seda ainult mina, telefon on vahepeal restardi teinud ja väidab, et järgmine äratus peaks toimuma kolmapäeval. Õnneks on kell seitse täna tõusmiseks hea aeg.

Kohv. Riidesse. Jõugu Juht üles. Lillebror ja Unistaja hakkavad ka liigutama, tegelikult peavad nemad ka täna Linna tulema, trennipäev. Pakin JJ-le kaasa veel paar tükikest õunakoogist. Õues on kaheksa kraadi. Ju läheb päeva peale soojemaks, arvan.

Autos koon piibelehesalli äärepitsi. Mees peatub Peetri kiriku Maxima juures ja kupatab Unistaja ja Lillebrori välja, ise Vanaema-Vanaisa juurde minema. Väike jalutuskäik hommikusel ajal ei tee ju halba. Siis sõidab Mees Linna teise otsa tööle. Kobin Mehe töökoha juures rooli taha ja sõidan risti tagasi, sest täna läheb JJ teiseks tunniks kooli, aga minul on hiljem autot vaja.

JJ lahkub parklast tõukerattaga, mina kohmerdan veel. Üleval kabinetis jõuan vaevalt hakata Internetti läbi lugema, kui saabub JJ Klassijuhataja. Annan üle laupäeval meile jäänud kampsuni. Muljetame laupäevasest Peost ja räägime natuke tööasjadest ka.

Vahetunnis lähen üht uut õpetajat otsima. Tutvustan ennast ja räägin, mis minust kasu võiks olla. Õpetaja arvab, et ma võiksin talle juba sel nädalal kasulikuks osutuda. Siis lipsan korraks kehalise kasvatuse ruumist läbi ja pöördun (ka uue) algklasside kehalise kasvatuse õpetaja poole lapsevanemana. Koduõppelaps, haige süda. Õpetaja arvab, et võiks võtta täisvabastuse, siis on asi lihtsam. On küll. Pealegi treenib Lillebror kogu aeg, kui vähegi lubatakse (keelatud on kihutusjooksud ja muu rahmeldamine, mis pulsi lakke ajab).

Siis vaatan läbi uute laste nimekirjad ja lapsevanemad. Avastan rõõmuga, et tunnen ühe uue lapse vanaema ja seeläbi natuke ka ema. Last ennast pole näinud, aga päritolupere on tal imetore, küll siis lapski korras on.

Teisel vahetunnil käin vaatamas, mida uus esimene klass sööklas teeb. Olukord on hämmastavalt rahumeelne ja toimiv. Ühel väikesel poisil pole lusikat ja üks imeilus tüdrukuke toetab mõlemaid küünarnukke lauale, endal käib suukene iga mälumisliigutusega muudkui lahti ja kini, mäts-mäts... Küll õpivad. Tutvustan ennast teisele uuele õpetajale, kes ülteb, et ta juba teab, kes ma olen, ta tundvat Õ.-d. Minu ajus toimub paigatundlikkusest põhjustatud lühis ja ma ajan otsekohe kaks endale teadaolevat Õ-d segamini, aga aru saan ma sellest alles õhtul. Oeh. Peab esimesel võimalusel vabandama ja seletama, meil tekivad niiehknii ka ühised lapsed. Igatahes tundub, et uued õpetajad on väga toredad.

Kiiresti Õpetaja Õunapuuhaldja juurde lipates märkan muusikaklassi ukse taga seltskonda lapsi ja alles mitu sammu möödas olles tuleb pähe, et küllap oli JJ ka nendega. Las ta oli, mina ajan koolis oma asja ja tema ajab oma asja.

Siis loen veel Interneti läbi ja kohtun sotsiaalpedagoogiga. Räägime uutest lastest. Ega esialgu palju rääkida pole.

Mingil vahetunnil kõlab ukse tagant madalahäälne ja täiesti tõsise tooniga tagumikkusaatmine. Ma ei hakka seekord välja kargama. Tegelikult peaks ropendajal kõrvad pihku võtma, aga kuni ma uksest välja jõuan... Püüa sa tuult väljal. Kui keegi mulle inetute sõnadega niimoodi vahele jääb, et ma tean, kes ta on, siis olen asjakohaselt kuri küll. Kool on akadeemiline asutus, seal räägitakse ilusat eesti keelt!

Kõht nuriseb, rahakotis vilistab tuul. Lähen ostan endale ühe saiakese, rohkemaks hetkel ei jagu. Kaardimaksete ajastul on mul sageli sularahaga väheke kitsas, ka täiesti otseses tähenduses. Teel sööklasse kohtun õppealajuhatajaga, ka temal on mõte, kuidas ja millal ma saaksin kasulik olla. Eks ma siis olen.

Siis on kell kaks läbi ja tarvis hakata lastetaksoks. Lillebroril lõpeb trenn 14.30. Lillebroril algab loomaring 14.30. Kuna laps teleporteeruda ei oska, peab tulema emme ja viima. Treener ütleb, et poisid olevat tualetis, aga pandagu neile järgmiseks korraks soojemad riided - jah, õues ei ole õhukese jaki ilm nagu eile, on üsnagi talvemantli-ilm. Lillebror ja Unistaja saabuvad, autosse, lähme. Econimicumini koperdab jalus mingi põrunud jalgrattur punastes viltides, lõpuks teen talle vihaselt piip - jalgratturi koht ei ole siksakitamas keset sõiduteed! Lillebror jääb ringi 12 minutit hiljaks. Vabandan õpetaja ees (Professori õetütar ja muidu ka kena inimene). Samal ajal vahetab Unistaja autos dressipükse inimese moodi riiete vastu. Siis viin Unistaja poolele teele robootikaringi ja saan Unistaja vahendusel JJ-lt sõnumi, et talle tuleks ka järgi minna. Ots ümber ja koolimaja juurde tagasi. Siis võtame Linna teisest otsast peale Mehe ja sõidame vanaemaga vestlema. JJ sööb midagi ja saab meie poolt varsti trenni viidud. Samal ajal saabuvad trenni mõned väikesed ja väga väikesed tüdrukud, Mees teab öelda, et need on uued. Minul tekib nostalgiahoog, kaks aastat tagasi olid JJ ja Unistaja uued, oskamatud ja teadmatuses, ja nendega samal ajal harjutasid mõned suured ja kompetentsed, nüüd on JJ uute laste seisukohast see suur poiss, kes Teab, Kuidas Asjad Käivad... Meie läheme poodi ja helistame Lillebrorile, et tulgu temagi pärast loomaringi samasse poodi. Telefon ei vasta. Hm, kas ta jättis telefoni jope taskusse? Ostudega tagasi autos, proovin veel. Tagaistmel trenniasjade kotis piniseb. URR! Lillebrori ei ole loodusmajas ega näha teel Vanaema juurde. Võtame peale Unistaja. Hoiatan Vanaema, arvatavasti saabub Lillebror sinna.  Käime Unistajale Humanast uusi trennijalatseid ostmas - täitsa ontlikud musta värvi ketsid - ja Mees juhib mu tähelepanu ühele seljakotile. Et JJ jaoks, tal praegu ei ole optimaalne. Lähem uurimine paljastab ühest seljakotivahest kivikesed, teisest paar tabletti, mingi soomekeelse pileti ja kõrvatropid! Ma ei tutvu lähemalt, kas kasutatud või uued. Niipalju siis kasutatud asjade poodide kontrollist, mis taskutes on. Mees käib veel kiiresti OnOffis Vanaema ja Vanaisa jaoks uut lauatelefoni ostmas. Vanaema juures vahetame telefoni hädise olemisega Lillebrori vastu. Lillebror võtab, kõrvad longus, vastu lühikese peapesu telefoni kaasaskandmise teemal. Ei vaidle üldse vastu. Trennist saame kätte Jõugu Juhi.

Koju jõuame märkimisväärselt hilje. Õhtusöögiks pakutakse praekartuleid sibula ja vorstiga, ja tomatisalatit. Kuni Mees kartuleid segab, riputan nöörile eile värvitud ja öösel teist ringi pesnud taevassinise kaltsumaterjali.

Pärast sööki käin korraks kasvuhoones. Valin tomatitranspordiks väiksema kausi. Selgub, et see oli viga, tomateid on natuke rohkem, kui kaussi mahub. Täidan nõudepesumasina. Unistaja jagab oma sünnipäevašokolaadi.

Jõugu Juhilt tuleb info, et homne esimene tund jääb ära, sest tunniplaanis on aps. Sisevõrk ei näita lapse päevikut ei mulle ega Mehele. JJ Semu ema on vahepeal FB-s küsinud, mis homseks õppida on, tema ei saa ka sisevõrgust infot. Sisevõrku tehakse nimelt parajasti ümber ja ilmselt on kuskil programmis viga, arvab Mees. Helistan Klassijuhatajale. Jaa, homne esimene tund jääb ära, aga seda kirjutas õpetaja sisevõrku ... Mis mõttes ei tööta? Kontrollime, ei näita ikka midagi. Klassijuhataja lubab listi kirja saata, lootuses, et list töötab.Istun kuduma, natukese aja pärast helistab Klassijuhataja, vaadaku ma meili - kiri on pikk ja informatiivne. Loodetavasti jõuab see teiste vanemateni ka.

JJ pakib koolikoti. Unistaja ja Lillebror nakitsevad teha päeval tegemata jäänud või lohakalt tehtud koolitöid, ise samal ajal poole silmaga multikat vaadates. (see ei ole õige, ma tean, õnneks ei olnud tegu raskete ülesannetega) Unejutuks loen paar peatükki Michael Ende raamatust "Simm Nööp ja vedurijuht Luukas". Peetakse õhtupalvet ja seejärel jagatakse musi-kalli-paid ja mõningast müramist issiga. Mina istun siia, loodetavasti serveerib Mees varsti teed ja siis koon veel tunnikese piibelehesalli teist äärepitsi.

2 comments:

  1. Huuh. Mis sellise päeva kilometraaž tuleb?

    Päris karm see ringide logistika...
    Aga loodetavasti loksub kõik peatselt paika!

    ReplyDelete
  2. Kella kahest kuueni oli jah hullumaja. Annelinnast Raadile, Raadilt kesklinna, kesklinnast Annelinna tagasi, Annelinnast Varikusse, Varikust Ülejõele, Ülejõelt Raadile, Raadilt kesklinna, kesklinnast Tähtverre, Tähtverest Karlovasse, Karlovast Ülejõele, Ülejõelt Raadile ja siis koju - ma isegi ei hakka kilometraaži oletama. Järgmisest nädalast on trenn Raadi asemel Veerikul. Palju õnne meile.

    ReplyDelete