Saturday, September 16, 2017

Vihakõnest

Paari päeva eest vaatasin uudistelehte, mis esindab peamiselt erakonda, mida ma tegelikult ei vali. Lihtsalt sellepärast, et peavoolumeedia räägib tavaliselt ühesugust juttu ja selle partei leht teistsugust - et teistsuguste vaatepunktide peale mõelda ja nii. Seal kasutati pealkirjas sõna "neeger". Kui nüüd kusagil mõni mitte-läbilugev automaatkorrektuur töötab, siis see blogi ilmselt blokeeritakse. Antud juhul absoluutselt ebaõiglaselt, muide.

Niisiis, pealkiri, mis jahmatas, sest väljaspool mõnede raamatute vanu väljaandeid me seda sõna ju enam eriti ei kohta. Mis siis, et Eesti kontekstis ei tähenda see sama, mida USA kontekstis. Küll aga tähendab see inimest, kes on teistsugune. Meie versus nemad. Hoopis erinev. Ja see, head inimesed, on tõesti jama. Ei ole nad kuskiltpidi teistsugused, neil on ka valus, kui nad porgandit puhastades noaga sõrme lõikavad, ja nad soovivad oma lastele täpselt samamoodi oma teadmisi mööda* parimat võimalikku elu nagu meiegi. Pruun nahk ja teistsugune juuksekarva struktuur ei tee neid vähem inimesteks. Teadmised maailmast ja sellest, mis igapäevaelus ilus oleks, vaat see on teine asi. Aga loru, kes ise mitte midagi teha ei viitsi ja ainult toetusi nõuab, võib olla ka heleblond ja sinisilmne ja elada täitsa oma kodumaal, selle jaoks ei pea aafrika päritoluga olema. Ega ma toda uudistelehte kuigi tõsiselt ei võtagi.

***
Paari nädala eest lugesin täitsa peavoolumeedia hulka kuuluvast ajalehest artiklit, kus kristlikke koole nimetati "usuhullude koolideks", vist juba pealkirjas. See, vabandage, on ehtne, riiklikult sallitud vihakõne. Päris ehtne. Aga näete, lubatud. Ja pole lugeda olnud, et keegi oleks selle peale nohki öelnud. Ma siis nüüd siin ütlen.

***
Eile sattusin FB-s sellisele asjale:
https://www.facebook.com/PaulJosephWatson/videos/1788966367797509/
Tundub, et selle vaatamiseks ei pea olema FB-sse sisse logitud. Muidugi on see sarkastiline ja üldistav, aga nii see tänapäeval kipub olema. Sõgedus lokkab, ütles Professor sellise asja kohta juba mitu aastat tagasi. Mis aga on saanud kokkuleppest, et minul on oma arvamus, sinul oma arvamus ja me ei hakka nende pärast sõda pidama? 

Urr.

_________
*ma olen lugenud küll, mis jõledus on tüdrukute ümberlõikamine, aga eks need emad seal korraldavad asju heas usus, et nii on õige. Näiteks.

No comments:

Post a Comment