Sunday, January 14, 2018

Huvitavad ajad

Nagu selles vana-Hiina needuses: "Et sa elaksid huvitavatel aegadel."

Kõigepealt sai Lillebror sünnipäevakutse ja loodusmaja öökooli info. Loomulikult tahtis ta mõlemal üritusel osaleda. Erakordse vedamise läbi olid mõlemad üritused teineteise järel ja samas linnaosas. Veel erakordsem vedamine on, et meie sõbrad - vastavalt nii Lillebrori Sõbra kui Sünnipäevalapse vanemad - on ülitoredad inimesed ja transportisid Lillebrori punktist A punkti B nii, et meie ei pidanud üldse muretsema. Koduteel jõudis Lillebror bussis magama jääda, aga bussijuht oli ka tore inimene ja läks meie peatuses otsima, kus see viimane bussijäänu võiks olla - ega üks väike poiss bussi tagantotsast välja ei paista jah, eresinisest jopest hoolimata.

Logistika Lillebrori asjus oli väga oluline, sest kolmapäeval purunes meie autol Midagi. Praeguseks on teada, et arvatavasti tuleb autol siiski juubel, mitte matused, aga täpseid summasid ja parandamiseks kuluvat aega, rääkimata vahetust vajavate juppide täpsest nimekirjast (pikem kui üks nimetus, see on kindel), pole veel teada antud. Me sõidame Vanaisa autoga, mis teeb keskmise aiatraktori häält, on veel kitsam kui meie oma (Opel Corsa on päris ruumikas, kui nüüd järele mõelda) ja sülitab ventilatsioonisüsteemist aeg-ajalt kaseseemneid välja, aga vähemalt liigub.

Unistaja hankis nädala jooksul õige mitu "viit" prantsuse keeles - õpetaja tegi igal tunnil uute sõnade peale töö - ja minu suuuuuureks jahmatuseks saatis Klassijuhataja tema kunstmuinasjutu laisast rüütel Roolandist Sten Roosi muinasjutuvõistlusele. Unistaja, kes veel poole aasta eest ei suutnud kolme lauset kirja panna! No aga muinasjutud on Unistaja teema, rüütlid vaieldamatult ka, jah khm, ema aitas natuke loole liha luudele panna. Ma ei kirjuta oma laste eest kirjandeid, seda mitte, aga kui mõnd kirjatükki näidatakse, teen ma ettepanekuid, mida võiks veel lisada - või kuhu võiks midagi lisada -, et kirjatükk parem tuleks. Lisamise täpse sisu ja sõnastuse mõtlevad nad ikka ise välja.

Jõugu Juhi klassis on jätkuvalt päevakorral äge puberteet. JJ osaleb ka. Puberteediväliselt käis ta täna külas Laenulapsel ja pidi tulema koju õhtuse bussiga. JJ oli õigel ajal õiges kohas, aga mida ei olnud, oli buss. Buss saabus 30! minutit hiljem, bussijaama valjuhääldist hilinemise kohta sõnagi ei mainitud (urineeriv koer!), olevat ainult öeldud, et ärge suitsetage. JJ seisis kogu aja õues - sest kust tema pidi teadma, millal buss saabub - ja külmetas. Buss, muide, olevat käinud tankimas. Ma siiamaani arvasin, et tankimispausid on graafikusse sisse arvestatud. Kui JJ lõpuks koju jõudis, suunasin ta kuuma jalavanni võtma, sest pikalt paigalseismise plaaniga me küll pole kunagi saapaid ostnud. (on seest paksu karvaga, aga ilmselgelt ei ole see piisav)

Mees on olnud haige ja teinud selle vahele kõiki neid asju, mida ta tavaliselt ikka teeb. Haigus õnneks ei ole väga piinav.

Mina kudusin vahelduse mõttes natuke kangast. Kui maha lõikan, siis näitan ehk ka. Veel liitusin FB-s Kogumispäeviku grupiga ja olen sealt saanud mitmeid eee... saksa keeles on selle nimi einschüchternd... ütleme, et pelutavaid teadmisi. Et süüa kõlbab müsli* kilohinnaga alates 13 eurot, et meie pere tüüpi menüü on selgelt invaliidistav, sest ei sisalda piisavalt rohelisi lehti, et keset talve peab ostma kõikvõimalikke rändetaustaga aed- ja köögivilju (kilohind hooajaväliselt 5 eurot ja rohkem), muidu sured kohe, ja nii edasi. Jah, ilmselt on olemas inimesi, kes ostavad regulaarselt 5-eurose kilohinnaga kurki, aga meie nende hulka ei kuulu. Meie sööme talvel sibulat ja porgandit.
Tõmbasin laupäeval pidulikult hädaabi-sügavkülmiku saba seinast välja. Mis temaga suvel saab, kas hakkab jälle meile elektriarvet tegema või läheb pidulikult pensionile, see selgub hiljem.

Käisin poes, ostsin endale uue käekoti. Oktoobris ostetu õlarihm purunes umbes kümnendal kandmisel ja lapitud asi pole ikka päris see. Uus tundub olevat tugevamast materjalist. Lastele ostsin pidžaamasid - kas te teate, kui võimatu on leida mõistliku hinnaga pidžaamat suurusele 158? Aga pikavarruka- ja -säärelised ööriided on meie majas talvel paratamatus, nii et kui ma kuskilt mõne sobivas suuruses mitteroosa pidžaama leian, siis ma selle ka ära ostan. Veel ostsin neile ihupesu, sest poisid kippusid jääma püksata. Rimis on kolmesed pakid mõistliku hinnaga. Alles kodus avastasin, et ühe pesutüki peale on lisaks muule kribukrabule trükitud ka mitu korda "OMG". No ma ei tea, mis ouemdžiid seal väikese poisi pükstes peaks olema, iseasi, kui oleks kahtlus, et sinna mõni Nac Mac Feegle ära eksib või midagi... Õnneks ei ole mu lastel kombeks sageli avalikult lahti riietuda ja kehalise kasvatuse riideruumis pole aega püksikirju uurida.

Raamatuid lugesin kah. Osa valikust määrasid lapsed.

Roald Dahl "Nokk plikk". Väga armas raamat, kiiksuga nagu muudki Dahli raamatud. Lillebror käskis lugeda.
Jonathan Auxier "Osav Peter ja tema fantastilised silmad". Unistajale meeldis väga, mulle ausalt öeldes mitte nii väga. No aga ma ei ole sihtgrupp ka, Unistaja on. Lõpuks sai kõik korda ja see on tähtis.
David M. Rohl "Avarise isandad". Seda ma sõna otseses mõttes ei lugenud, rohkem nagu lappasin leht-lehelt läbi, aga jätkus mitmeks päevaks. Seda tüüpi raamat nagu lapsepõlve lemmikud "Alguses oli Sumer" ja "Kuldse ajastu avastajad" ja mis nad kõik olid. Igatahes tunnen ma ennast nüüd antiikaja suhtes tunduvalt targemana kui varem. :)
Josef Ebner "Einfach quer durch... und dann kam das Feuer". See raamat olevat Mehele keskkooli ajal kingitud selle eest, et ta oli klassi parim saksa keele oskaja. :) Ma võiksin sundida Jõugu Juhti seda lugema, täitsa arvestatav poistekas, aga tema jaoks arvatavasti kaugelt liiga mitte-fantaasia (ehk siis: üldse mitte fantaasia, täitsa realistlik lugu).
Aimee Beekman "Valgete vareste parv". Beekmani stiil mulle, jah, meeldib, aga tegevuspaik ja tegelased ei meeldinud, vene nõukogude filmioperaatorite elu mingil ajal enne minu sündimist nagu ei kõneta.
Joanne Fluke "Apple Turnover Murder" ja "Red Velvet Cupcake Murder". Ma eelmisel nädalal juba seletasin, mis mulle nende juures meeldib.

Tuleval nädalal on esialgu kü-hü-hülm, aga nädala lõpus tabab meid Jõugu Juhi Sünnipäevapidu. Eks näeb, mis katastroofid lisaks sellele veel juhtuvad.

________
*no kuna müsli sees on kaerahelbed, siis mina ei oska niiehknii seisukohta võtta, aga Mees ütleb, et üle 4 euro pole tema meelest mõtet müslikilost maksta, ja nende odavate hulgas on häid sorte ka. Mitte et meil keegi kuigi sageli müslit sööks.

2 comments:

  1. Kas te teate, et sellest Roald Dahl raamatust on ka film tehtud 'Esio Trot'? Meile meeldis. Youtube-is on see film küll olemas, aga väga paha kvaliteediga https://www.youtube.com/watch?v=vJsqurLzTqE

    ReplyDelete
  2. Aitäh! Vaatasime seda just. Kvaliteet oli jah kehva, aga Lillebror arvas, et raamat on niiehknii parem kui film. Mulle tundus ka, et lühikese loo pikaks filmiks tegemine oli natuke nagu liig - kuigi kiplkonnad olid ülinunnud!

    ReplyDelete