Tuesday, January 23, 2018

Teisipäevad tekitavad tuska

Päriselt ka. Eks see tuleb sellest, et päev venib hirmus pikaks ja koju saab eiteamiskell.

Kui meie auto elektroonika kuulis, et mootor on saanud kapremondi, kiljatas ta: "Aga miiina?" ja ütles üles. Nüüd ajavad Mees ja elektrik mööda maailma vajalikku juppi taga, tehasehind olevat 1000+ eurot, mis ei ole nagu valikutes... Jupi enese vahetamine pidavat käima naksti, kui ainult inimliku hinnaga jupi leiaks.

***

Töökabinetis oli nii külm, et kui ma pärast igasuguse mõistliku tööaja lõppu sunnismaisena - sest Mees oli ju autoga ära ja ega ma seda Vanaisa autot juhtida ei oskagi, sellel on manuaalkast - kududa üritasin, siis ei tulnud sellest midagi välja. Külm oli!

***

Raamatukogus püüdis minuga suhtlemist alustada uskumatu oranži pesapallimütsiga mees. Kuna ma ei tea mitte ühtegi põhjust, miks peaks üks meesterahvas siseruumides mütsi kandma, kui ta just laval, ütleme, liblet mängimas või mingi selge erivajaduse või hädaga ei ole, siis ma lihtsalt ignoreerisin tema olemasolu. Minu mütsisuhtumise tagajärjel on poisid õppinud ära, et pood on tuba ja toas võetakse müts peast. Vanaema suureks pahameeleks võtab Lillebror Peetri kiriku Maximas alati mütsi peast - Lillebror on ju laps ja pood on ikka pood... Seletus, et poes hakkab niiehknii palav, ei päde. Minu meelest on Lillebror ka poes mees, mis siis, et väiksemat sorti. (Mats võtab mütsi maha küll, siis seisab müts tal põues, see sünnib toas, kirikus...) Oleks, et läheks Toompeale või kuhugi mujale, mis mõisa õue moodi on... Mõisa toast Reinvald minu meelest ei laulnud.

***

Lillebror on endale hankinud krõbeda külmetuse. Ninast tuleb huvitavaid asju, köha on häälekas ja muidu olemine on aeg-ajalt vilets. Määrasin talle tubase režiimi, palju sooja jooki ja paaripäevase piimakeelu. Kuidas ma seda Vanaemale selgeks teen, ma ei tea, haiged lapsed peavad jooma väga palju kuuma piima... Aga piim pidavat aitama kaasa lima tekkele ja see nohu on väärt küll, et võidelda kõigi käepäraste vahenditega.

***

Lillebrori haiguse - "See laps on HAIGE, ta lausa MAGAS pool päeva, miks ta kannab nii õhukesi riideid?" (maavillane tihedas koes müts vs kunstvillane, suurte silmustega ja hõredas koes müts; veekindlad kindad vs peenikesest villasest lõngast, üliavara randmega labakud - no ma ei tea...) ja meie autohäda tõttu - "Hikka veeeel ei ole ära parandatud!" "Aga ema, Mees ja autoparandaja otsivadki praegu vajalikku juppi..." "Nojah, mina ei jaga sellest midagi, aga miks seda autot siis juba ÄRA ei parandata?" -  oli Vanaema ka täna intensiivselt närvis ja mida rohkem närvis ta on, seda vähem ta millestki aru saab. Keegi kinnisvarahuviline olevat postkasti pistnud lipiku teemal "Kui tahate maja müüa, siis ma ostaks meelsasti", ja Vanaema keeldus ka pärast naabri samasugusest lipikust kuulmist uskumast, et tegu ei ole linnavalitsuse plaaniga teda kodust välja tõsta. Oeh.

***

Unistaja hakkab ära väsima. Ta suudab oma tippvormi päris edukalt ajastada koolitundidesse, aga vaat see kodune elu... see ajab juuksed püsti. Unistaja üritab muudkui tegutseda mingi oma graafiku alusel, mis muuhulgas sisaldab õppimist nii kaua ja nii suure hulga pausidega, kui tema ise vajalikuks peab - aga õhtuti tahaks teha midagi muud ka peale koolitööde juures assisteerimise. Kodutööde elutoast pagendamine ei toiminud, pealegi aitaks pagendamine ainult teisi, aga Unistaja ise on see, kelle elu jääb täitsa elamata, kui ta iga viiesõnalise lause vahele toale neli tiiru peale teeb...

***

Suvel ei mahtunud meil puud kuuri ära. Nüüd on talve selgroog pooleks ja meil kuur tühi, aga kuuriseina ääres riidas muidugi mõnevõrra kehvemini kuivanud puud... Eks me tuleme toime, aga ilmselgelt ootab mehi laupäeval ees suurem puuladumine, riit on pealegi nii kõrge, et ei mina ega poisid sealt korralikult võtma ei ulatu. Unistan võimalusest uuel kevadel veel üks kuur tühjaks koristada, seal on praegu sodi, prahti, katkiseid tööriistu ja pärnapakke, mida õieti millekski tarvis ei ole, ehk siis saame hakata kogu talve puid kuurides hoidma. Oleks ju tore.

***

Ilmateade ähvardab, et mind karistatakse sünnipäeva puhul lumetuisuga. Mh, jõuludega peaks põhiline talv ju läbi saama ja tasapisi tulema kevad. Alice mainis, et neil juba lumikellukesed õitsevad, vaat see on õige jaanuar. Vähemalt on mul üks sibul, mis teab, kuidas käituda. Varsti saame kodukasvatatud sibulapealseid. Nurrrrrrrr. Vast tuleb see õige kevad kah rutem kui mõnel varasemal aastal. Loota võib alati.

***
Ma nüüd koon veel vähemalt tunnikese. Lehekirjaline edeneb, seda on vast ikka kunagi võimalik vahetada raha vastu... Sest raha, tundub, et läheb lähiajal natuke rohkem kui me arvasime. Urr.

8 comments:

  1. Sooja sünnipäevahommikut Sulle! :)

    ReplyDelete
  2. Saadan Sulle sületäis kollaseid krookuseid, mida ma täna last kooli viies koolivärava juures nägin, sünnipäevaks! Lilledele lisaks ka muidugi kuhjaga õnne ja tervist!
    Hilinenud õnnesoovid ka JJ ametlikult teenager-iks saamise puhul :)

    ReplyDelete
  3. Õnnesoovid tuisaku ka siit meie akna tagant kohale :)! Karina

    ReplyDelete
  4. Meiegi poolt hoitud ja juhitud uut aastat!

    ReplyDelete
  5. Õnnistatud uut eluaastat!
    Kui süda soe ja lööb, nagu vaja- ei siis ära külma :)

    ReplyDelete
  6. Õnnistatud ja hoitud uut aastat! Küllap kõik laabub. :)

    ReplyDelete