Friday, June 8, 2018

Ving ja hala

Ehk endiselt: palju teha, vähe aega. Pluss jätkuv suvegripp, mille tõttu olen peamiselt tubasel režiimil. Õues on ju mingi tormijäänus ja minu põskkoopad ei taha hetkel üldse tuult saada.

Viimasel ajal olen olnud harjunust pikemaid päevi Linnas - sest õppenõukogud ja logistika ja kooliekskursioonid ja. Pluss suvegripp pluss nädala esimeses pooles siin käinud põhjatuulega torm… tähendab, maasikapeenarde ümbrus on võsasse kasvanud ja linnuvõrke panna ei saa. Kasvuhoonejäänus on läbi kaevamata ja tomatid istutamata, pealegi tundub kasvuhoonemuld olevad kuidagi surnud - keegi peaks sinna paar tonni komposti vedama. Suvegripiga ei tule nagu välja.
Täna olen saanud olla kodus ja tänu sellele sain vähemalt kaks krimpsikut äärepitsistatud. Kuigi see pitsiõmblemine lonkas arvukate telefonikõnede tõttu üsna hoolega mõlemat jalga - mõned inimesed, kes mulle tavaliselt üldse ei helista, helistavad regulaarselt just pitsiõmblemise ajal. Ei tea, kuidas neil see tunnetus nii hea on?

Mul oleks vaja majahaldjat, kes aiatöid teeks. Äkki õnnestub homme laupäeva puhul mehi rakendada?

Mis veel aiasse puutub, siis ma täitsa usun ilmatarkade juttu, et Eestis on sel kevadel meteoroloogiline põud. Ma ei ole näiteks veel mitte ühtegi porgandipealset kohanud. Muud seemnest külvatud asjad on kah igerikud, ainult rukola vohab rõõmsalt. Ja mis saab neist miljonist õunapabulast, mis Suure Sooja ajal ennast rõõmuga kasvatama hakkasid, on kah kahtlane, arvatavasti kuivab neist suurem jagu lihtsalt ära. Muld on paakunud ja isegi umbrohi ei kasva enam õieti.

Urr. Nüüd ma lähen toon puid (sest kodusolevatest lastest ühel on kips ja teine on mossis) ja teen pliidi alla tule. Suvegripile köetud tuba ei meeldi, hea seegi. Viimaste päevade tuul puhus Majast nimelt igasuguse suvesooja minema. Puudest puhus ümber ainult ühe madala leedripuu, kõik muu on imekombel püsti.

Paluks korras tervist ja jaksu kõiki asju teha nii, nagu ma igatsen… et umbes 14 tundi ööpäevast oleks mõnusalt prakiliselt töised.

Nüüd on siis puud, pliit, söök.. ja upsi, ma lubasin esiku ära koristada. Noh, kuni supp keeb ja kook küpseb, eks ole. Praeahi küpsetabki käbedamalt, kui kogu aeg tema juures ei olda.

4 comments:

  1. Kas teil on seal palju leedreid?

    ReplyDelete
  2. Siin ja seal kasvavad, täitsa iseenesest, keegi neid selles ei aita. Muidugi jäi tormile ette just see kõige suurem eksemplar, mis meile tegelikult meeldis.

    ReplyDelete
  3. Leedrid on jah üsna iseseisvad kasvajad.
    Aga kas te neid kuidagi toiduks-joogiks ka kasutate? Eestis pole see väga levinud komme.
    Ma eile tegin just ühe portsu leedrisiirupit. Teeks veelgi, kui oleks rohkem õisi.
    (Ja kogu mu kommentaar on muidugi kirjutatud eeldusel, et teil kasvavad mustad leedrid, mitte punased.)

    ReplyDelete
  4. :D Täitsa punased teised, ainult lindude rõõmuks. Kui ma nüüd õigesti mäletan, sõber Metsateadlane kunagi määras neid.

    Et leedrisiirupit tehakse, olen kuulnud ja Saksamaal maitsnud kah, aga mulle tõesti tundub, et meil on vale sort.

    ReplyDelete