Tuesday, September 11, 2018

Argipäevane PLN

Hommikul 6.40 tiriseb meil ja lastetoas. Lapsed kulgevad iseseisvalt vannituppa ja kööki, umbes kümme minutit hiljem vangun sinna mina, veel kümme minutit hiljem Mees. Hommikuks süüakse seda, mida on.

7.20 kuni 7.30 on kodust lahkumise kellaaeg. Mõnel päeval nädalas jään mina koju, aga lastel algab kool 8.15 ja Mehel oleks ka sel ajal viisakas kohal olla. Hommikused kellaajad nihkuvad siis varasemaks, kui öökülmad ja libedus tekivad, esialgu seda õnnetust veel pole.

Kuni umbes kella 16-ni toimub koolitöö ja töötöö ja kui ma olen kodus, siis minu puhul koduperenaisetamine ja käsitöötöö (või vajadusel ka töötööasjad, kaugjuhtimisega), ja kui on huviringipäev, siis ringid ja trennid. Mõni päev mõnel natuke kauem, mõni päev mõnel natuke vähem, aga nii keskmiselt.

Siis sõidetakse koju, kui ei ole mingit akuutset katastroofi, poes tuleb käia enne viimaste ringiaegade lõppu.

Kodus pakutakse õhtusööki kella 17 ja 18.30 vahel, jällegi, kui ma olen kodus, ootan perekonda valmis toiduga, aga ma ei ole iga päev kodus.

Laste jaoks algab õhtu lõppemine Lillebrorile huvipakkuva multikaga kell 20, vastavalt meeleolule vaatavad teised ka... või ei vaata. Siis vaatavad huvilised laste teadussaadet ja lõpuks kõik laste uudiseid, silmaringi huvides. Need lõpevad vist 20.55, aga võib-olla et päris 21.00, ma ei olegi süvenenud. Kogu programmi pakub saksa riiklik lastekanal KiKa ja poisid (lapsevanema puhevil-hetk) saavad saksa keelest ilusti aru, üksikuid sõnu  ja väljendeid vahel küsivad.

Siis pestakse, riietutakse pidžaamadesse ja loetakse unejuttu. Tegelikult ma loen eelkõige Lillebrorile, servast ka Unistajale, aga elutoas on kõige parem wifi, nii et Jõugu Juht kuulab ka - nii palju kui telefoninäppimine võimaldab. Selle tulemusena võib muidugi juhtuda, et Lillebroril jäävadki teadlikus elus suurem osa Doktor Dolittle'i raamatuid, naksitrallide lood ja näiteks Kollase Rähni Ordu lugu kuulamata, sest püüan loetavate raamatute taseme hoida kuskil Unistaja ja Lillebrori vahel.

Lapsed lähevad kuskil 21.30 ja 21.45 vahel oma tuppa ja panevad ukse kinni. Reeglina on kella kümneks õhtul vaikus ja rahu... ja vanemad lohisevad pool üksteist voodisse, sest ei jaksa kauem.

Postituse inspireeris Perekoolist loetud küsimus, mis kell 11-14-aastased lapsed magama lähevad. Vist tollessamas teemas oigas keegi, mis te ajate oma lapsi kell üheksa voodisse, kas te siis õhtuti külas, teatris ja kinos ei käigi... No ma tahaks näha kooliealiste lastega nädala sees külaskäimist, mis kauem kui kella üheksani kestab. Aga ega me eriti jah nädala sees külas ei käi, kõigil sõpradel on palju lapsi ja palju tegemist, peamiselt näeme pühapäeval kirikus. Kinos ja teatris käime harva, erandeid pole nagu mõtet PLNi sisse panna, eks ole.

No comments:

Post a Comment