Monday, September 3, 2018

Oeh

Ma muidu kirjutan vahel viiendal kuupäeval üles, mida ma päev otsa teen, aga täna on juba üht-teist tehtud ja üldse…

Hommikul ärkasin kell kuus. Mitte et see oleks väga vajalik olnud, aga mul on halb komme liiga vara ärgata. Ise pole välja puhanud ega midagi. Panin keema kohvivee ja tutvusin laste tunniplaanidega. Meil tekib tunniplaan alati viimasel hetkel, mis teha. Klopsisin kokku mingi orienteeruva ajakava, millal keegi kus olema hakkab, kõige keerulisem oli leida Lillebrorile loodusmajja sobival kellaajal toimuvat ringi, aga lõpuks õnnestus see ka.

Äratasin kõik neli last - Laenulaps jäi nimelt ööbima. Mees ilmus ka välja, sõime hommikust. Juhendasin piduriiete selgapanemist, assisteerisin mõne kraenööbiga. Uksest väljamineku hetkel selgus, et Lillebrori püksid on nädala jooksul jäänud kukekateks ja Jõugu juhi kingad pigistavad… nädal tagasi ei pigistanud midagi. Hilja, peremees, hilja…

Siis lugesin Internetti läbi ja ootasin, millal Mees helistab, et on Linnas ja kõik koras - sellest ajast, kui üks pooltuttav pereisa meie igapäevase linnatee peal surma sai, on meil selline helistamine kombeks. Helistas, kõik oli hästi.

Riputasin kuivama öösel pesnud pesu. Koristyasin hommikusöögilaua. Viimistlesin mitu tundi valgeid joogavaipu. Sõin lõunaks midagi… puuvilja ja õunakooki ja praetud seeni. Läksin aeda, igaks juhuks korv kaasas.

Esimene peatus suure pirni all andis tulemuseks viis pirni. Selline kogus tuleb neid umbes iga päev. Teine peatus kasvuhoones andis tulemuseks seltskonna tomateid ja koputuse südametunnistusele - tomatid olid tegelikult juuli keskpaigast täiesti hooldamata. Veetsin paarkümmend minutit tomatitaimi kehitades ja umbrohtu katkudes. Kolmas peatus ploomipuu all... selgus, et osa ploomidest on küpsed nüüd, mitte nädala lõpus, nagu me siiamaani ennustasime. Korjasin madalamatelt okstelt päris palju ploome.

Tõin JJ tulevasest toast treppredeli, vahetasin pika seeliku lühikeste traksipükste vastu ja ronisin ploomi otsa. Vaade oli nagu illustratsioon raamatule "Eesti pomoloogia".

Korjasin kaks korvitäit, päris latva ei pääsenud. Hämmastaval kombel ei paista ploomid veel huvi pakkuvat herilastele, aga admiral-liblikaid toimetas seal küll mitu tükki. Raputamise peale tuli ladvapiirkonnast alla umbes kümme ühikut, nii et mis sellest ronimisest ikka…

Tuppa tulles nägin köögiaknast, et teed mööda kulgevad kaks väikest kogu. Päris vahva on, kui lapsed lõunase bussiga koolist tulevad. Jõugu Juht jäi Linna, et uut trenni katsetada, ta tahaks hea meelega spordiala vahetada, aga see pole niisama lihtne ettevõtmine. 

Unistaja tegi tühjaks nõudepesumasina ja mina ladusin selle jälle täis, sest täna õhtul valmistatakse meil ploomikompotti - masin peseb ja kuumutab purgid ilusti ära. Ja et midagi tänaseks planeeritud töödest ka tehtud saaks, läksin ja kaevasin läbi ühe vana maasikapeenra. See polnud üldse nii lõbus, kui võiks arvata, kilealune oli paksult kõikvõimalikke juurikaid täis. Uute taimedega ma, vabandage, täna tegeleda ei jaksa, sest ploomikompott (=pliidikütmine) ja poiste assisteerimine kooliasjade kokkusättimisel (nad paberdavad õpikud küll ise, aga mina pean kõigepealt tegema ühe näidisõpiku) ja homne poenimekiri ja võib-olla ikkagi piibelehesall ja tomati-makaronisalat maveeleiteamillega…

No comments:

Post a Comment